Dato for udgivelse
10 jul 2008 10:23
Resumé

I marts sagde selvangivelsen - i skikkelse af Tommy Kenter - farvel til den danske befolkning.  Og borgerne har taget budskabet om, at selvangivelsen udgår, men at man stadig har pligt til at oplyse ændringer eller tilføjelser til årsopgørelsen, til sig. Resultatet ses blandt andet ved, at TastSelv har slået alle hidtidige rekorder.


Selvangivelsen blev fra i år afskaffet for fire millioner borgere og erstattet af en årsopgørelse.

- De fleste borgere har ikke noget at selvangive, da SKAT efterhånden får de fleste oplysninger automatisk. Vi har derfor sendt en årsopgørelse med det samme, i stedet for at forstyrre borgerne unødigt med en selvangivelse, fortæller Richard Hanlov, der er fagchef i SKAT.

Vi bruger helst TastSelv
Borgere med almindelig skattepligt har i år oplyst ændringer til årsopgørelsen i samme omfang, som de plejer. Og de vil gerne bruge TastSelv.

- I år har over 850.000 borgere afgivet deres oplysninger via TastSelv på skat.dk, hvilket er omkring 20 procent flere end sidste år. Det svarer til godt 9 ud af 10 indberetninger, forklarer Richard Hanlov.

Antallet af borgere, der benytter papir til at oplyse ændringer, er samtidig faldet markant i år. Knap 100.000 borgere har benyttet sig af det nye oplysningskort, der fra og med i år er den mulighed, man har for at oplyse på papir. Sidste år oplyste cirka 240.000 personer på papir.

Der har tillige har været en stor stigning i antallet af borgere, der har været i Skattemappen i TastSelv og se deres årsopgørelse.

- Den første dag, TastSelv var åben, var der cirka 330.000 visninger. Sidste år var tallet på 147.000, så der er altså tale om mere end en fordobling. Og her i slutningen af juni har der været over tre millioner visninger af årsopgørelsen, siger Richard Hanlov.

Budskabet er nået frem
En analyse af kampagnen, som blev rullet ud i medierne i marts og april, viser desuden, at 84 procent af 1.000 adspurgte var klar over, at selvangivelsen udgår, og at de stadig har pligt til at oplyse ændringer til SKAT.

- Næsten to tredjedele af de adspurgte var positive over for beslutningen om lade selvangivelsen forsvinde - primært fordi det er nemmere med digitale løsninger, og fordi det er papirbesparende.  Lovændringen sparer papir i et omfang, der svarer til tre gange Eiffeltårnets højde, fortæller Richard Hanlov.

De, der var negative over for beslutningen, er primært borgere i den ældre del af befolkningen og borgere uden computer eller internet. Disse borgere har dog mulighed for fortsat at vælge en papirløsning.

Yderligere oplysninger: Journalister: 7237 0900; borgere: 7222 1818.