Dato for udgivelse
03 Jul 2008 15:02
Gyldig til
30 Nov 2009 15:18
Til
virksomheder der er eller kan registreres efter registreringsafgiftsloven
Sagsnummer
08-029918
Ansvarlig styrelse
Motorstyrelsen
Ved spørgsmål, kontakt
72 22 18 18
Resumé

Efter Folketingets vedtagelse af L42 om ændring af registreringsafgiftsloven, kan virksomheder fremover i et vist omfang selv foretage værdiansættelse af brugte køretøjer ved såvel import som eksport.

 


Efter Folketingets vedtagelse af lovforslag L42 om ændring af registreringsafgiftsloven kan registrerede virksomheder i et vist omfang selv foretage værdiansættelse af brugte køretøjer ved såvel import som eksport.

De nærmere regler for registrerede virksomheder efter registreringsafgiftsloven fremgår dels af Skatteministeriets lovbekendtgørelse nr. 631 af 25. juni 2008, dels af Skatteministeriets bekendtgørelse nr. 709 af 26. juni 2008 om registrerede virksomheder efter registreringsafgiftsloven.

Hvem kan blive registreret virksomhed?

En virksomhed, der ønsker at blive registreret, skal opfylde følgende betingelser:

1) Virksomheden skal være hjemmehørende her i landet.

2) Virksomheden skal erhvervsmæssigt handle med motorkøretøjer eller påhængsvogne eller sættevogne til motorkøretøjer eller erhvervsmæssigt udleje sådanne køretøjer.

3) Virksomheden må ikke have gæld til staten.

4) Virksomheden må ikke være i betalingsstandsning eller under konkurs eller likvidation.

5) Virksomheden skal stille sikkerhed på mindst 200.000 kr. for betaling af afgifter efter denne lov, herunder tilbagebetaling af for meget udbetalt godtgørelse, samt renter og gebyrer vedrørende disse afgifter og godtgørelser.

Tilbagekaldelse af registreringsforhold

Registreringsforholdet kan tilbagekaldes af SKAT ved misligholdelse, fx ved gentagne forsøg på at sætte handelspriser forkert, jf. registreringsafgiftslovens § 15, stk. 3.

En registrering bringes til ophør, hvis virksomheden ophører med at opfylde en af de anførte betingelserne eller undlader at fremstille et køretøj for SKAT, såfremt SKAT har anmodet om at se køretøjet.

En virksomhed kan ikke registreres eller en registrering bringes til ophør, hvis virksomheden, herunder virksomhedens ejer ved en personligt drevet virksomhed, har udvist en sådan adfærd, at det er nærliggende at antage, at virksomheden ikke vil overholde registreringsordningen.

Bevis for registrering

SKAT udsteder et bevis for registrering af en virksomhed. I praksis vil der være tale om en tolddataplade (plastkort), der anvendes som virksomhedens bevis over for SKAT, når køretøjerne skal indregistreres og forsynes med nummerplader.

Omfang

Registreringsordningen omfatter alle typer af køretøjer, bortset fra følgende typer:

  • Brugte køretøjer som nævnt i registreringsafgiftslovens § 5 a (busser og autocampere).
  • Køretøjer som nævnt i registreringsafgiftslovens § 6 (taxi og sygetransportkøretøjer).
  • Veterankøretøjer (køretøjer mere end 35 år gamle)

Det betyder, at ordningen omfatter personbiler og motorcykler (registreringsafgiftslovens § 4) samt last- og varebiler (registreringsafgiftslovens § 5).

Månedsangivelse

De registrerede virksomheder angiver og betaler afgift via månedsangivelsen.

I bekendtgørelsen om registrerede virksomheder efter registreringsafgiftsloven er bl.a. anført:

§ 5. SKAT fastsætter regler for, hvilke typer af oplysninger en registreret virksomhed skal oplyse i angivelser af registreringsafgift eller godtgørelse af registreringsafgift vedrørende køretøjer efter § 16 i registreringsafgiftsloven.

§ 6. En registreret virksomheds angivelse af registreringsafgiften af et køretøj skal ske efter reglerne i opkrævningsloven.

§ 7. SKAT kan bestemme, at angivelser af registreringsafgift eller godtgørelse af registreringsafgift af et køretøj skal ske på en bestemt måde. SKAT kan herunder bestemme, at angivelser skal ske digitalt ved brug af digital signatur.

Udgangspunktet er, at virksomhedens angivelser sker via en månedsangivelse med tilhørende specifikationslister (I for køretøjer registreret direkte ved SKATs nummerpladeekspedition, II for køretøjer ekspederet via SKATs afgiftsekspedition og III for eksportkøretøjer).

Den registrerede virksomhed skal efter udløbet af hver afgiftsperiode (måneden) sende månedsangivelsen med tilhørende specifikationslister og brugtcertifikater mm. til det respektive motorkompetencecenter (i Aalborg, Århus, Odense eller Høje Taastrup).

PRAKSIS

Indregistrering

Indregistrering af brugte køretøjer sker direkte ved SKATs nummerpladeekspedition ved aflevering/afstempling af et særligt brugtcertifikat (blanket 21.045 under udarbejdelse. Forventes fra september 2008 at kunne printes via www.skat.dk), hvor virksomheden på bagsiden i forbindelse med månedsangivelsen skal angive den konkrete afgiftsberegning ud fra oprindelig nypris og nuværende markedspris med evt. tillæg/fradrag for km, stand og udstyr mv. Selve beregningen vises ved at vedlægge udskrift fra SKATs regnemaskine, der er tilgængelig via www.skat.dk.

Ved SKATs nummerpladeekspedition skal virksomheden afstemple certifikatet med tolddatapladen (særlige aftryksmaskiner findes i ekspeditionslokalet) og ekspeditionen gennemføres herefter på helt samme måde som for nye køretøjer med certifikat.

Når køretøjet er indregistreret påtegner SKAT certifikatet med køretøjets registreringsnummer mv., og tilbageleverer certifikatet til forhandleren.

Afregning af afgift - månedsangivelse

Forhandleren skal én gang om måneden indsende månedsangivelse med tilhørende specifikation I og II og vedlægge brugtcertifikat for hvert køretøj samt syns- og toldsynsrapport, udenlandsk registreringsattest, dokumentation for de anførte handelspriser mv., samt udskrift fra SKATs regnemaskine.

14-dages fristen for besigtigelse

Ifølge registreringsafgiftslovens § 18 kan SKAT inden for en frist på 14 dage fra modtagelsen af en angivelse anmode om at køretøjet fremvises. Fristen regnes fra modtagelsen af månedsangivelsen.

Reglerne for eksport af køretøjer følger i princippet helt samme regelsæt som for import.

Anmeldelse til eksport

Anmeldelsen til eksport sker ved aflevering af brugtcertifikatet, hvor virksomheden på bagsiden skal angive den konkrete afgiftsberegning ud fra oprindelig nypris, nuværende markedspris med evt. tillæg/fradrag for km, stand og udstyr mv. Selve beregningen vises ved at vedlægge udskrift fra SKATs regnemaskine, der er tilgængelig via www.skat.dk.

Besigtigelse

Ifølge registreringsafgiftslovens § 18 kan SKAT inden for en frist på 14 dage fra modtagelsen af en angivelse anmode om at køretøjet fremvises.

Af hensyn til 14-dages fristen skal indlevering ske enkeltvis pr. ekspedition, således at SKAT inden for 14 dage kan give besked om besigtigelse. Det kan dog aftales med det respektive motorkompetencecenter, at ekspeditionerne eksempelvis afleveres samlet pr. uge.

Udbetaling af godtgørelse - månedsangivelse

Når køretøjet er udført fra landet og afmeldt fra registrering medtages bilen på virksomhedens månedsangivelse (specifikation III), og godtgørelse udbetales senest 3-uger efter modtagelse af måneds-angivelsen.

Et køretøj kan således først medtages på månedsangivelsen, når virksomheden er i besiddelse af dokumentation for såvel afmeldelse fra registrering som for udførslen her fra landet.

Selve måneds-angivelsen vil blive forsynet med et særskilt felt til afregning af ekspeditionsgebyret på 180 kr. pr. eksportekspedition.

Dokumentation for afmelding og udførsel mv.

Der skal ikke indsendes dokumentation for udførsel, idet den registrerede virksomhed har det fulde ansvar for at alle formalia er overholdt, for de køretøjer der medtages på månedsangivelsen.

Der vil således heller ikke ske afstempling af registreringsattesten.

Iværksættelse og informationsmøder

De nye regler sættes i kraft med virkning fra og med den 1. oktober 2008, og ønsker du at blive registreret virksomhed, skal du i god tid (gerne allerede nu) rette henvendelse herom til SKAT, således at registreringsforholdet kan være på plads til 1. oktober 2008.

For allerede registrerede virksomheder fortsætter det nuværende registreringsforhold uændret, idet disse virksomheder naturligivs også får mulighed for selv at foretage værdifastsættelser.

De enkelte motorkompetencecentre (i Aalborg, Århus, Odense og Høje Taastrup) vil inden iværksættelsen pr. 1. oktober 2008 afholde informationsmøder om de nye regler, herunder med fokus på reglerne for værdiansættelse af motorkøretøjer mv.

Yderligere spørgsmål

Har De spørgsmål, bedes De kontakte SKAT.