Begrænset skattepligt

Bor du i Sverige og har indkomst fra Danmark, er du begrænset skattepligtig. Er du flyttet fra Danmark til Sverige, kan du dog fortsat være fuldt skattepligtig. Det kan være fordi du fortsat har helårsbolig til rådighed i Danmark eller er udsendt som dansk offentlig ansat. Når du er fuldt skattepligtig til Danmark og Sverige samtidig, er du dobbeltdomicileret. Se for yderligere uddybning Den Juridiske Vejledning afsnit C.F.8.2.2.4.1.2

Som begrænset skattepligtig kan du få fradrag for de udgifter, der relaterer sig til indtægter, du beskattes af i Danmark. I dette afsnit kan du læse om de mest almindelige fradrag for lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende.

Fradrag i den personlige indkomst

Udgift til svenske obligatoriske sociale sikringsbidrag
Fradraget forekommer sjældent, idet en lønmodtager oftest er socialt sikret i Danmark. I nogle tilfælde er lønmodtagere socialt sikret i Sverige, men i de tilfælde afholdes udgiften typisk af arbejdsgiver og kan derfor ikke fradrages af lønmodtageren. Der er fradrag for udgifter til svenske obligatoriske sociale sikringsbidrag, hvis de efter aftale opkræves hos lønmodtageren. Fradraget skal oplyses i rubrik 459 med den del af bidraget, der forholdsmæssigt vedrører løn, som skal med i den danske årsopgørelse. Selvstændige erhvervsdrivende med fast driftssted i Danmark, har på tilsvarende måde fradrag for svenske sociale sikringsbidrag.
Indbetaling til danske pensionsordninger
Læs om pensionsordninger under Pensionsopsparing
Svenske pensionsordninger
Der er, efter visse betingelser, fradrags- og bortseelsesret i den danske skattepligtige indkomst for grænsegængeres indbetalinger til svenske pensionsordninger. En betingelse er, at indkomsten, som kan beskattes i Danmark, skal udgøre mindst 75 pct. af den samlede nettoindkomst fra lønmodtagerarbejdet eller den selvstændige erhvervsvirksomhed. En anden betingelse er, at indbetalinger udelukkende er fradrags- eller bortseelsesberettigede inden for de beløbsgrænser, der gælder i begge lande. Danmark skal derfor kun give fradrags- eller bortseelsesret for indbetalinger til en svensk ordning, i det omfang der også er fradrags- eller bortseelsesret efter svenske regler. Både de danske og svenske beløbsgrænser virker samtidigt og det er derfor den mindste beløbsgrænse i landene, der er afgørende for den maksimale indbetaling med fradrags- eller bortseelsesret på ordningen. Med virkning fra 2016 er de interne svenske skatteregler ændret, så indbetalinger til svenske pensionsordninger, der tidligere var omfattet af fradragsret efter svenske skatteregler, ikke længere er det. Hvis du indbetaler på en sådan svensk pensionsordning uden fradragsret efter svenske regler, er indbetalingen ikke fradragsberettiget i Danmark. Se for yderligere uddybning Den juridiske vejledning afsnit C.A.10.3.3.

Ligningsmæssige fradrag

Befordringsfradrag for kørsel mellem hjem og arbejdssted
Du er berettiget til fradrag for befordring, hvis du har mere end 24 km tur/retur til dit arbejde, og din arbejdsgiver ikke betaler transporten. Befordringsfradraget for kørsel mellem hjem og arbejde, beregnes ud fra følgende:
1) Beregn antal kilometer mellem hjem og arbejdsplads.
Det er transport mellem hjem og arbejdssted i bil, du skal bruge, når du beregner afstanden - også selvom du kører med tog eller anden offentlig transport. Befordringsfradrag beregnes ud fra afstanden i bil, uanset hvilket transportmiddel du bruger og uanset om I er flere, der kører i sammen. 
2) Antal arbejdsdage med fremmøde på arbejdsstedet i Danmark.
Du har kun ret til fradrag for befordring de dage, hvor du faktisk har været på arbejdsstedet i Danmark. Du har ikke ret til befordringsfradrag på sygedage, feriedage og hjemmearbejdsdage.
3) Passage af Øresund med bil, tog eller færge.

Brofradrag: Der er fradrag for kørsel over Øresundsbroen, hvis du kører med offentlig transport (tog og bus) med 8 DKK pr. passage og for kørsel i egen bil/motorcykel med 50 DKK pr. passage. Udgifter til passage af Øresund skal kunne dokumenteres med bilag for de seneste tre år i form af togkort, togbilletter eller udskrift af brobizzforbrug. Ved kørsel i bil er det en betingelse for brofradrag, at du selv står som ejer af brobizzen.
Færgefradrag: Du har mulighed for at trække de faktiske udgifter til færgetransport fra, når du har dokumentation for udgifterne, som skal gemmes for de seneste tre år. Hvis du har under 24 km tur/retur, bliver fradraget for færgeudgiften reduceret.
Eksempel på reduktion af færgeudgiften (2024): Der er 3 km fra hjemmet i Sverige til Helsingborg og 5 km fra Helsingør til arbejde, så afstanden på land er 16 km tur/retur.
(16 km-24 km) x 2,23 DKK = -17,84 DKK i reduktion pr. arbejdsdag. Færgefradraget i dette eksempel er prisen på færgetransport tur/retur minus 17,84 DKK pr. arbejdsdag.
Satserne for år 2024
Afstand tur/retur Fradragssats
Fra 0-24 km  Intet fradrag
Fra 25-120 km (maksimalt 96 km) 2,23 DKK pr. km
Over 120 km 1,19 DKK pr. km

Eksempel 2024: Du har 128 km daglig kørsel mellem hjem og arbejdsplads. Du har haft 203 arbejdsdage med fremmøde på arbejde i Danmark. Du har kørt med tog på arbejde.

Befordringsfradraget opgøres således:
Kilometer:
(120 km-24 km) x 2,23 DKK = 214,08 DKK
(128 km-120 km) x 1,19 DKK = 9,52 DKK
I alt 223,60 DKK pr. arbejdsdag i 203 dage = 45.390 DKK afrundet i fradrag for kilometer.

Bropassage:
8 DKK x 2 x 203 dage = 3.248 DKK i fradrag for bropassage med tog.

Befordringsfradrag i alt, kilometer plus bropassage (45390 DKK + 3.248 DKK) = 48.638 DKK i 2024

Satserne for år 2023
Afstand tur/retur Fradragssats
Fra 0-24 km  Intet fradrag
Fra 25-120 km (maksimalt 96 km) 2,19 DKK pr. km
Over 120 km 1,10 DKK pr. km

Eksempel 2023: Du har 128 km daglig kørsel mellem hjem og arbejdsplads. Du har haft 203 arbejdsdage med fremmøde på arbejde i Danmark. Du har kørt med tog på arbejde.

Befordringsfradraget opgøres således:
Kilometer:
(120 km-24 km) x 2,19 DKK = 210,24 DKK
(128 km-120 km) x 1,08 DKK =   8,80 DKK
Ialt 219,04 DKK pr. arbejdsdag i 203 dage = 44.465 DKK i fradrag for kilometer.

Bropassage:
8 DKK x 2 x 203 dage = 3.248 DKK i fradrag for bropassage med tog.

Fradrag i alt, kilometer plus bropassage (44.465 DKK + 3.248 DKK) = 47.713 DKK i 2023.

Du skal selv beregne fradrag for befordring og indberette det i TastSelv. Det er muligt at indberette fradrag for forventet befordring på forskudsopgørelsen. Efter årets udløb beregner du det faktiske fradrag og oplyser det på årsopgørelsen.

Kontingent til fagforening
Er du medlem af en fagforening, kan du trække kontingentet fra. Dog højst 7.000 DKK pr. år (6.000 DKK i 2023). Din fagforening indberetter beløbet til Skattestyrelsen, så det automatisk kommer på din årsopgørelse.

Bidrag til dansk A-kasse
Bidrag til A-kasse kan trækkes fra, forudsat beløbet ikke kan trækkes fra i et andet land. Danske A-kasser indberetter beløbet til Skattestyrelsen, så det automatisk kommer på din årsopgørelse. 
Bidrag til efterløns- og fleksydelsesordning kan kun fratrækkes af begrænset skattepligtige, der anvender grænsegængerreglerne.

Beskæftigelsesfradrag

Alle, der har løn eller overskud af selvstændig erhvervsvirksomhed, får automatisk et beskæftigelsesfradrag. Beskæftigelsesfradraget er på 10,65 % af am-bidragspligtig løn eller overskud af virksomhed dog højst 45.100 DKK i 2024 (10,65 % dog højst 45.600 DKK i 2023).

Ekstra beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere, som har søgt og modtager børnetilskud fra Udbetaling Danmark, er på 6,25 % af am-bidragspligtig løn eller overskud af virksomhed dog højst 25.300 DKK i 2024 (6,25 % dog højst 24.400 DKK i 2023). Berettigede personer tildeles fradraget automatisk.

Jobfradrag
Alle, der har løn eller overskud af selvstændig erhvervsvirksomhed får også automatisk et jobfradrag. Jobfradraget er på 4,50 % af indkomsten over 216.100 kr. dog højst 2.800 DKK i 2024. (4,50 % af indkomst over 208.700 kr. dog højst 2.700 DKK i 2023).

Ekstra pensionsfradrag
Du har automatisk fradrag/bortseelsesret for pensionsopsparing. Udover fradrag/bortseelsesret for pensionsindbetalinger, beregnes der et ekstra pensionsfradrag, som er en procentdel af dine indbetalinger op til 80.600 DKK i 2024 (77.900 DKK i 2023). Procentdelen afhænger af, hvor mange år du har til folkepensionsalderen. Se mere om det her.

BoligJobordningen servicefradrag
For ejendomme beliggende i Danmark, kan du få håndværkerfradrag (servicefradrag). 
Du kan få fradrag for udvalgte serviceydelser, som fx rengøring, børnepasning og havearbejde, der er udført i hjemmet eller fritidsboligen. Bemærk dog, at hvis fritidsboligen har været udlejet en del af året, er der ikke fradrag for serviceydelser i form af rengøring, vinduespudsning, havearbejde mv. Læs mere på skat.dk/servicefradrag.

Fradrag i kapitalindkomst

Renteudgifter af gæld i fast ejendom i Danmark
Udgifter til renter vedrørende prioritetsgæld i dansk ejendom kan trækkes fra. Renteudgifter vedrørende danske realkreditlån indberettes af pengeinstitutter til Skattestyrelsen, så de automatisk kommer på din årsopgørelse. Renter af lån, der ikke er pantsikrede kan kun fradrages, hvis lånet alene vedrører ejendommens anskaffelse, drift og forbedring. Du skal selv oplyse disse renteudgifter via TastSelv. Hvis du ikke kan anvende TastSelv, skal du udfylde blanketterne 04.009 - Oplysningsskema for begrænset skattepligtige og 04.031 Supplement til oplysningsskemaet for begrænset skattepligtige og sende dem til Skattestyrelsen. Følg vejledningen på blanketterne som du finder på www.skat.dk/blanketter .

Personfradrag

Hvis du er begrænset skattepligtig til Danmark i hele indkomståret, får du automatisk et personfradrag.
Personfradrag  2024 2023
  49.700 DKK  48.000 DKK 

Selvstændige erhvervsdrivende, der er begrænset skattepligtige, har kun ret til personfradrag, hvis de kan anvende grænsegængerreglerne.

Hvis du er begrænset skattepligtig til Danmark i en del af indkomståret, får du ikke automatisk personfradrag i årsopgørelsen, men du kan vælge at få beregnet et personfradrag for den periode, du arbejder i Danmark. Det kaldes helårsomregning og vælges ved afkrydsning i TastSelv i Ret årsopgørelsen/oplysningsskemaet eller på oplysningsskemaet blanket 04.009 i rubrik 69. Hvis du vælger det, sker der en helårsomregning, som du kan se på årsopgørelsen og forskudsopgørelsen. Hvis du ikke vælger personfradrag ved helårsomregning, vil beskatningen ske på baggrund af den faktiske delårsindkomst, uden anvendelse af personfradrag.
Det afhænger af størrelsen af din indkomst, om det kan betale sig for dig at vælge helårsomregning.