Dato for udgivelse
22 Dec 2003 12:04
Gyldig til
1. januar 2012
Til
detailhandlere m.fl., der sælger øl og mineralvand
Sagsnummer
99/03-355-139
Resumé
Folketinget har den 19. december 2003 vedtaget lovforslag (L 86) om bl.a. nedsættelse af afgiften af emballager til øl og mineralvand (sodavand). Afgiftsnedsættelsen sker for at reducere grænsehandlen med øl og sodavand og har virkning fra den 1. februar 2004.

Folketinget har den 19. december 2003 vedtaget lovforslag (L 86) om bl.a. nedsættelse af afgiften af emballager til øl og mineralvand (sodavand). Afgiftsnedsættelsen sker for at reducere grænsehandlen med øl og sodavand og har virkning fra den 1. februar 2004.

Virksomheder, der ligger inde med øl og sodavand i engangsemballager (flasker/dåser), kan få forskellen mellem gammel og ny emballageafgift godtgjort.

Godtgørelsen er bl.a. betinget af, at godtgørelsesbeløbet er over 500 kr. Nyhedsbrevet indeholder de nærmere regler for godtgørelse.

Vær opmærksom på tidsfristerne for afgiftsgodtgørelse:

  • lageropgørelsen skal være ToldSkat i hænde senest den 5. februar 2004
  • ansøgningen om afgiftsgodtgørelse og leverandørfortegnelse skal være ToldSkat i hænde senest den 19. februar 2004, men De må gerne aflevere både lageropgørelse og ansøgning senest den 5.februar 2004.

Hvor meget nedsættes emballageafgiften?
Afgiften nedsættes pr. styk emballage med:

Emballagens rumindhold *) Beløb pr. stk.  Eksempler
på netto-indhold
 
under 10 cl 0,20 kr.  
10 - 40 cl 0,40 kr. 25 og 33 cl 
over 40 - 60 cl 0,64 kr. 50 cl 
over 60 - 110 cl 1,28 kr. 75 cl og 1liter   
over 110 - 160 cl 1,92 kr. 1,5 liter  

over 160 cl, men under 20 liter **)

2,56 kr. 2 liter 

  *) Rumindhold er emballagens bruttovolumen og ikke den påfyldte mængde.
**) Beholdere på 20 liter eller derover er fritaget for emballageafgift.

 

Afgiften nedsættes kun for emballager til øl og til sodavand o.l. med kulsyre (kuldioxid).

Det vil sige, at afgiftsnedsættelsen ikke omfatter emballager med indhold af, fx

  • mineralvand o.l. uden kulsyre fx kildevand og iste
  • læskedrikkoncentrater
  • spiritus (drikkevarer med ToldSkat-banderole)
  • vin og frugtvin, herunder cider
  • frugtsafter (juice)
  • cacaomælk.

De kan derfor ikke få afgiftsgodtgørelse for emballager til sådanne varer.

Kan der fås afgiftsgodtgørelse af lagervarer?
Ja! Alle virksomheder, der den 1. februar 2004 har lagre af øl og sodavand med kulsyre på engangsflasker eller dåser, der er betalt emballageafgift af, kan få godtgjort forskellen mellem gammel og ny afgift.

Godtgørelsesordningen omfatter de samme emballager, som efter Miljøministeriets regler skal have pantmærke ved salg til forbrugerne.

De kan ikke få afgiftsgodtgørelse for emballager, der er beregnet til genpåfyldning (genbrugsemballager), fx standardreturflasker af glas eller plast (PET-flasker) til øl, sodavand, cola o.l. Emballager til genpåfyldning skal efter Miljøministeriets regler - til forskel fra engangsemballagerne - ikke have pantmærke på emballagen.

Godtgørelse ydes kun for varer, der er bestemt til salg, og det er en betingelse, at det samlede godtgørelsesbeløb er over 500 kr. Godtgørelsen omfatter kun emballageafgift.

Varelageret skal optælles den 31. januar 2004 efter lukketid, og mængderne skal anføres på vedlagte blanket til lageropgørelse.

Til hvem og hvornår skal ansøgningen sendes?
For at få afgiftsgodtgørelse skal De udfærdige

1) en lageropgørelse, se vedlagte blanket
2) en ansøgning om godtgørelse, se vedlagte blanket
3) en fortegnelse over leverandører, se vedlagte blanket

som De skal sende til Deres lokale ToldSkat. Adressen fremgår af Deres momsregistreringsbevis.

Lageropgørelsen skal være ToldSkat i hænde senest torsdag den 5. februar 2004. Den korte tidsfrist skyldes, at ToldSkat skal have mulighed for umiddelbart at kunne kontrollere rigtigheden af lageropgørelsen.

Detailhandlere med flere butikker kan for at overholde afleveringsfristen evt. lade de enkelte butikker indsende egne beholdningsopgørelser direkte til ToldSkat, dvs. til detailhandlerens (hovedvirksomhedens) lokale ToldSkat.

Selve ansøgningen om afgiftsgodtgørelse (beregningen af denne) og leverandørfortegnelsen skal være ToldSkat i hænde senest torsdag den 19. februar 2004.

De er naturligvis velkommen til samtidig med lageropgørelsen også at indsende ansøgningen og leverandørfortegnelsen.

De skal være opmærksom på, at ToldSkat efter loven ikke har hjemmel til at give afgiftsgodtgørelse, hvis lageropgørelse, afgiftsansøgning og leverandørfortegnelse modtages efter udløbet af ovenanførte frister.

Ansøgninger mv. om afgiftsgodtgørelse skal underskrives af virksomhedens ansvarlige ledelse.

Har ToldSkat en blanket til lageropgørelse og ansøgning?
Ja! Nyhedsbrevet er vedlagt en blanket til lageropgørelse, ansøgning og leverandørfortegnelse. Om udfyldning mv. af lageropgørelsen, se vejledningen på ansøgningsblankettens bagside.

Ansøgningsblanketten skal bruges, men blanketten til lageropgørelse og leverandørfortegnelse kan De erstatte med Deres egne opgørelser/fortegnelser (udskrifter), men det forudsætter, at disse indeholder mindst samme oplysninger som blanketten.

Hvad kræves der af dokumentation?
De skal ved indkøbsfakturaer og meddelelser fra Deres leverandør kunne dokumentere, at de på beholdningsopgørelsen angivne varer er berettiget til godtgørelse.

Vil ToldSkat foretage kontrol af opgørelserne?
Ja! ToldSkat skal have adgang til at kontrollere lageropgørelserne ved at kræve regnskabsmateriale indsendt eller ved eftersyn af lagre, forretningsbøger mv. i virksomheden. Virksomhedens indehaver og ansatte skal yde ToldSkat al fornøden vejledning og hjælp ved kontrollen.

Hvornår udbetales godtgørelsen?
Godtgørelsesbeløbet udbetales senest 3 uger efter, at ansøgningen er modtaget. Kan ToldSkat på grund af virksomhedens forhold, fx ferielukning, bortrejse eller mangelfuldt regnskab, ikke foretage kontrol af ansøgningen, afbrydes fristen på de 3 uger, indtil virksomhedens forhold ikke længere hindrer kontrol.

Kan man blive straffet for urigtig angivelse?
Ja! Den, der forsætligt eller groft uagtsomt afgiver urigtige eller vildledende eller fortier oplysninger til brug ved beregningen af afgiftsgodtgørelse, kan straffes efter lovens bestemmelser.

Hvor kan De få yderligere oplysninger?
Er De i tvivl om, hvorvidt en vare er omfattet af afgiftspligten og dermed af afgiftsnedsættelsen, bør De kontakte Deres leverandør eller evt. ToldSkat.

Har De i øvrigt brug for flere oplysninger, er De velkommen til at kontakte Deres regionale told- og skattemyndighed.

 

Med venlig hilsen

Skatteministeriet
Told- og Skattestyrelsen