Dato for udgivelse
04 jun 2002 10:25
Resumé

Grundværdierne stiger mest i hovedstadsområdet ved dette års vurdering. Det skyldes, at ejendomspriserne er steget mest i dette område, fordi efterspørgslen efter ejendomme er større i hovedstaden end i resten af landet.


I pressen har det været fremme, at nogle kommuner kunstigt har forøget grundværdierne for at omgå regeringens skattestop. Det er ikke korrekt.

For det første fastlægges grundværdierne slet ikke af kommunerne, men derimod af statslige vurderingsråd på grundlag af beregninger foretaget af Told- og Skattestyrelsen. For det andet er der ingen sammenhæng mellem stigningen i grundværdierne og indførelsen af skattestoppet. Grundværdierne er fastlagt af de statslige vurderingsråd i sommeren og efteråret 2001, dvs. inden regeringens skattestop blev indført.

I nogle kommuner stiger grundværdierne mere end i andre. Det kan bl.a. skyldes, at grundværdierne sidste år var for lave og derfor er blevet rettet op af de statslige vurderingsråd ved dette års vurdering.

En ejendomsvurdering består af en ejendomsværdi og en grundværdi. Ejendomsværdien er ejendommens samlede værdi, dvs. værdien af bygningen plus grunden.

Grundværdien er værdien af grunden uden bygning. Grundværdien er med andre ord et udtryk for værdien af ejendommens beliggenhed, dvs. retten til at opføre og eje en bolig på en grund det bestemte sted i landet.

Den forskel, der er i priserne på fast ejendom rundt omkring i landet, er med andre ord først og fremmest udtryk for, at grundværdierne er forskellige. Typisk væsentligt højere i hovedstadsområdet end i de egne af landet, hvor ejendommene er billigere.

Når værdien af en ejendom stiger mere end de almindelige prisstigninger, er det normalt grunden og ikke bygningen, der er blevet mere værd. Det vil sige, at hovedparten af stigningen i ejendomsværdien skal indregnes i grundværdien. Derfor stiger grundværdien mere i procent end ejendomsværdien.

Eksempel:

Et parcelhus i hovedstadsområdet blev vurderet til 2.200.000 kr. i 2001 og bliver nu vurderet til 2.400.000 kr. i 2002. Ejendomsværdien er med andre ord steget med 200.000 kr. eller ca. 9 pct. Grundværdien var 800.000 kr. i 2001, og da hovedparten af værdistigningen på 200.000 kr. skal indregnes i grundværdien, bliver den nu vurderet til 950.000 kr. Altså en stigning på 150.000 kr. eller 19 pct. Stigningen i procent er med andre ord større for grundværdien end for ejendomsværdien.

Ejendomsværdien for parcelhuse stiger på landsplan gennemsnitligt med 4 pct. og grundværdien med 6 pct. fra 2001 til 2002. Men i hovedstadsområdet stiger ejendomsværdierne og grundværdierne mere, fordi ejendomspriserne er steget mere. I Københavns og Frederiksberg kommuner er ejendomsværdien for parcelhuse i gennemsnit steget med 15 pct. og grundværdien steget med 22 pct. I Københavns, Frederiksborg og Roskilde amter er ejendomsværdien for parcelhuse i gennemsnit steget med 8 pct. og grundværdien med 12 pct. Som nævnt kan stigningsprocenterne kan dog være forskellige fra kommune til kommune.