Efter RPL § 512, stk. 1, kan der ikke foretages udlæg i retten til ydelser, der ikke kan kræves betalt til andre end den berettigede personligt.
Bestemmelsen omhandler fx retten til at leje en ejendom eller bolig, retten til at bruge eller låne en ting, retten til kost og logi eller aftægtsydelser eller retten til en arbejdsydelse.
Der kan altså ikke foretages udlæg i sådanne uoverdragelige rettigheder.
I UfR 2001, 1182 ØLK, blev det fastslået, at der kunne foretages udlæg i et gavekort, selv om dette var personligt. Skyldneren havde ved lodtrækning vundet et efter vilkårene personligt gavekort på 25.000 kr. til indkøb i udstederens varehus. Grundet dets personlige karakter var gavekortet som udgangspunkt beskyttet mod kommunens udlæg for en skyldig restskat, men da udstederen havde erklæret sig villig til i det foreliggende tilfælde over for kommunen at opfylde fordringen i henhold til gavekortet, såfremt skyldneren samtykkede heri, fandtes bestemmelsen i RPL § 512, stk. 1, ikke at kunne påberåbes af skyldneren.
Ligeledes er efter RPL § 512, stk. 2, krav på underholdsbidrag i henhold til lovgivning om ægteskab og om børns retsstilling undtaget fra udlægsadgangen.
Efter RPL § 512, stk. 3, er også krav på pensioner og understøttelser eller anden hjælp fra det offentlige eller fra velgørende institutioner undtaget fra udlæg, medmindre der er forløbet tre måneder fra den dag, beløbet kunne fordres udbetalt, jf. nedenfor. Det samme gælder ved pensionsopsparing i pengeinstitutter, jf. §§ 11-12 i lov om visse civilretlige forhold mv. ved pensionsopsparing i pengeinstitutter. Udlægsfritagelsen gælder således både tjenestemandspension og pensioner ifølge private pensionsordninger, også selv om der er tale om individuelle pensionsordninger. Alle former for social pension (folke- og førtidspension) er undtaget fra kreditorforfølgning, jf. § 47 i lov om social pension. Indeståender på kapitalpensionskonti, ratepensionskonti, selvpensionskonti og indekskonti har et pensionssigte og er således også undtaget fra kreditorforfølgning. Tilsvarende gælder for kapitalforsikringer, jf. §§ 116 og 118 i forsikringsaftaleloven. Disse er beskyttet mod kreditorforfølgning, indtil udbetaling har fundet sted. Udlægsfritagelsen i RPL § 512, stk. 3, og § 47 i lov om social pension gælder kun i tre måneder fra forfaldsdagen. Det er dog tvivlsomt, om 3-måneders-fristen gælder i relation til pensionsordninger, fx kapitalpension, der kommer til udbetaling med et éngangsbeløb, typisk når kontohaveren har nået en bestemt alder.