Af KSL § 48, stk. 1 fremgår det, at skattemyndighederne til brug ved indeholdelsen af A-skat udsteder skattekort (hovedkort) og bikort til skattepligtige, der forventes at få A-indkomst i det år, som skattekortet (hovedkortet) og bikortet vedrører. Ved brug af TastSelv, Borger vil det i forbindelse med ændring af forskudsregistrering være muligt at udprinte ændret skattekort. Lønmodtagere, der er tilmeldt e-Boks, får tilsendt skattekortet via denne service. SKAT anerkender en udskrift/print af et sådant skattekort som lovlig dokumentation. Udskrevne skattekort fra skattemappen anerkendes ligeledes. Frikort lægges også i e-Boks, men dette kan skatteyderen ikke printe ud som et gyldigt frikort. Frikort sendes stadig ud på normal vis. A-indkomstmodtagere skal aflevere skattekort (hovedkort) til eller forevise bikort for den indeholdelsespligtige. Har arbejdsgiveren rekvireret skattekortoplysningerne elektronisk direkte hos skattemyndighederne gælder der dog særlige regler, jf. afsnit F.1.4.1.1.

På skattekortet (hovedkortet) er anført, hvilke beløb, der skal fradrages i A-indkomsten, inden A-skatten beregnes, jf. KSL § 48, stk. 2. Fradraget er anført som et fradrag pr. måned (1/12 årsfradrag), 14 dage (1/26 årsfradrag), uge (1/52 årsfradrag) og dag (1/365 årsfradrag). På bikortet anføres intet fradragsbeløb.
Ifølge KSL § 48 A, kan skatteministeren, når særlige grunde taler derfor, bestemme, at indeholdelse af A-skat i visse arter af A-indkomst skal ske uden anvendelse af skattekort (hovedkort) eller bikort. Denne bemyndigelse er udmøntet i KSLbek. § 23, hvorefter told- og skatteforvaltningen kan fastsætte nærmere bestemmelser om beregning af fradrag i A-indkomst på grundlag af skattekort ved udbetaling af:

  • feriegodtgørelse,
  • sociale og statslige pensioner,
  • dagpenge fra anerkendte a-kasser,
  • strejke- og lockoutgodtgørelse, der ydes som dagpenge,
  • sygedagpenge efter lov om dagpenge ved sygdom og fødsel,
  • stipendier, der udbetales til uddannelsessøgende,
  • kontanthjælp efter lov om aktiv socialpolitik, samt
  • statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) efter lov om statens voksenuddannelsesstøtte.

Det kan herunder bestemmes, at skattetrækket kan ske på basis af særlige elektronisk leverede indeholdelsesoplysninger, at skattekortet ikke skal afleveres til den indeholdelsespligtige, at der i særlige tilfælde kan gives fradrag, selvom der ikke er afleveret et skattekort, og at uudnyttede fradragsbeløb kan overføres til senere perioder inden for kalenderåret.

For så vidt angår de regler, der er fastsat ved beregning af fradrag ved udbetaling af feriegodtgørelse henvises til afsnit F.4.3, mens de regler, der er fastsat for så vidt angår beregning af fradrag for sociale og statslige pensioner samt ved udbetaling af dagpenge fra anerkendte a-kasser er beskrevet i F.1.5.1.1.

SKAT har i medfør af KSLbek. § 23, stk. 1 truffet aftale med de sociale forvaltningers pensionsafdelinger, statslige pensionsudbetalere og SU-styrelsen om, at indeholdelsen kan ske alene på grundlag af særlige elektronisk leverede skattekortoplysninger. Ifølge denne aftale leverer pensionsudbetalere og SU-Styrelsen oplysninger til told- og skatteforvaltningen om forventede udbetalinger til de enkelte pensions- eller stipendiemodtagere. Udbetalerne modtager sammen med de elektroniske skattekort oplysning om, hvorvidt det er hovedkortet, bikortet eller frikortet, der skal bruges ved indeholdelsen af A-skatten. Hvis hovedkortet bruges af udbetaleren af pensionen eller SU, udstedes der alene bikort på papir til skatteyderen, og frikortets maksimale A-indkomst vil være nedskrevet med pensionen eller stipendiet. Den enkelte skatteyder kan selv få ændret i fordelingen af hoved-/bikort ved at henvende sig til kommunernes borgerbetjening eller told- og skatteforvaltningen.

SKAT har endvidere i medfør af KSLbek. § 23, stk. 1, bestemt, at skattekortet (hovedkortet) ikke i alle tilfælde skal afleveres til den indeholdelsespligtige, samt at der i særlige tilfælde kan gives fradrag, selv om der ikke er afleveret skattekort (hovedkort). Se afsnit F.1.5.1.1.

Endelig har SKAT i medfør af KSLbek. § 23, stk. 1, bestemt, at der kan ske overførsel af uudnyttede fradrag til senere perioder inden for kalenderåret, hvis den indeholdelsespligtige opbevarer skattekortet (hovedkortet) i hele perioden. Se også afsnit F.1.4.1.1 og F.1.5.1.1.

Skatteministeren kan ifølge KSL § 48, stk. 3 fastsætte regler, hvorefter der under særlige omstændigheder ikke skal anføres fradragsbeløb på skattekortet (hovedkortet) eller skal ske fordeling af det samlede fradrag på anden måde end normalt. Bemyndigelsen er udnyttet ved § 12 i KSLbek., hvorefter skattemyndighederne kan udstede skattekort uden fradragsbeløb, et såkaldt bruttotrækkort. Det kan fx være hensigtsmæssigt, hvis en lønmodtager har meget svingende indkomst som følge af fx sæsonarbejde, eller hvis en lønmodtager har mange arbejdsgivere. Den indeholdelsespligtige skal i så fald bruge den trækprocent, der står på skattekortet, uden at give fradrag.