SKAT modtog sidste år 366 klager, hvor borgere eller virksomheder oplevede, at SKAT havde opført sig uhensigtsmæssigt i sagsbehandlingen. Det kan fx være klager over sagsbehandlingstid, mangelfuld vejledning eller en medarbejders adfærd. Det er andet år i træk, at antallet af klager falder. I 2012 modtog SKAT 495 klager.
Direktør for SKAT, Jesper Rønnow Simonsen, er tilfreds med, at antallet af klager er dalende:
- Jeg tolker udviklingen således, at borgere og virksomheder i faldende omfang har dårlige oplevelser i kontakten med SKAT. Det er jeg glad for, fordi det er afgørende for den tillid, de skal have til os som skattemyndighed, at man får en god behandling, men selvfølgelig også at man oplever, at vi tager de klager, vi modtager, alvorligt og får fulgt op på dem alle sammen. Vi vil selvfølgelig gerne have antallet endnu længere ned.
- I min optik er udviklingen en positiv konsekvens af, at SKAT de seneste år har øget fokus på at yde en professionel og korrekt service overfor borgere og virksomheder med udgangspunkt i deres aktuelle situation.
- Derudover betyder det noget, at vi har forbedret vores interne processer omkring visitering og behandling af klagerne. Klagerne lander simpelthen hurtigere det rigtige sted, vi får behandlet dem hurtigere, og vi har arbejdet med at gøre vores svar på klager mere forståelige. Derfor er antallet af klager, der går videre i 2. instans til borger- og retssikkerhedschefen også faldet markant fra 2013 til 2014, forklarer Jesper Rønnov Simonsen.
Fakta
SKAT er hvert år i kontakt med mange af de ca. 4,8 mio. individuelle skatteydere, 600.000 virksomheder og en række professionelle rådgivere (advokater og revisorer). Fx modtager SKAT over 4 mio. telefonopkald om året, gennemfører knap 90.000 kontrolbesøg og udsender ca. 15.000.000 breve og mails om året. Derudover modtager SKAT årligt godt 500.000 mails og breve og svarer gennemsnitlig på 5-10 borgerhenvendelser på Twitter om dagen.
Borgere eller virksomheder, som ikke er tilfredse med SKATs behandling af klager (1. instans), kan klage videre til SKATs borger- og retssikkerhedschef (2.instans).
Figur 1: Udviklingen i antal klager.
Yderligere oplysninger: Journalister: tlf.: 7237 0900; borgere og virksomheder: tlf.: 7222 1818.