Formål Formålet med ordningen om told- og afgiftsfrihed for rejsegods er at give rejsende mulighed for i rimeligt omfang at kunne indføre genstande, de har erhvervet under rejse i udlandet. Desuden har ordningen det formål at give rejsende mulighed for at indføre genstande, der er medbragt ved rejsens påbegyndelse.
 
Det legale grundlag Efter toldlovens § 7 kan skatteministeren fastsætte regler med henblik på opfyldelse af direktiver vedtaget af EF om afgiftsfritagelse af rejsendes indførsel af varer. Disse regler findes i §§ 93- 109 i toldbehandlingsbekendtgørelsen.   
 
Reglerne om  toldfrihed for rejsegods som indføres af rejsende fra ikke-EU-lande, findes i artikel 45-49 i Rådets forordning nr. 918/83 om en fællesskabsordning vedrørende fritagelse for import- og eksportafgifter, med senere ændringer, jf. artikel 184 i toldkodeksen. Reglerne om midlertidig indførsel findes i artiklerne 684 og 698 i gennemførelsesbestemmelserne. 
 
Endvidere findes reglerne i Rådets direktiv 69/169 om harmonisering af lovgivning om fritagelse for omsætningsafgifter og punktafgifter ved indførsel i den internationale rejsetrafik, med senere ændringer. Rådets direktiv af 16. december 1991 (91/680/EØF) om tilføjelse til det fælles merværdiafgiftssystem og om ændring, med henblik på afskaffelse af de fiskale grænser, af direktiv 77/388/EØF, med senere ændringer. Rådets direktiv 92/12/EØF af 25. februar 1992 om den generelle ordning for punktafgiftspligtige varer, om oplægning og omsætning heraf samt om kontrol hermed, med senere ændringer.   
 
Reglerne for momsfritagelse for varer som rejsende indfører fra ikke-EU-lande, findes i momsloven § 36, stk. 1, nr. 2. Der henvises til Skatteministeriets lovbekendtgørelsen nr. ►804 af 16. august 2000◄ af merværdiafgiftsloven (momsloven). Reglerne for at give punktafgiftsfritagelse findes i de enkelte punktafgiftslove.