Bestemmelserne gennemfører Momssystemdirektivets artikel 143, litra b) og c), jf. direktiv 2006/79/EF og ►direktiv 2009/132/EF◄, i dansk ret.

EF's regler om afgiftsfritagelse ved indførsel

Efter momslovens § 36, stk. 1, nr. 2, er indførsel af varer fra steder uden for EU fritaget for moms i overensstemmelse med EF's regler om momsfritagelse ved indførsel. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler for gennemførelsen af momsfriheden. De nærmere regler er fastsat i momsbekendtgørelsens §§ 2-10. SKAT kan efter bekendtgørelsens § 12 fastsætte nærmere regler og kontrolforanstaltninger vedrørende momsfritagelserne, når kontrolmæssige hensyn taler herfor.

Der gives momsfrihed ved indførsel af varer her til landet fra steder uden for EU i samme omfang og under samme betingelser, som er fastsat for endelig toldfrihed efter Rådets forordning (EØF) nr. 918/83 af 28. marts 1983 med senere ændringer. Afgiftsfriheden gælder dog ikke for varer omfattet af afsnit VI og XII, artikel 63 a og 63 b samt artikel 109, litra q, i forordningen, jf. momsbekendtgørelsens § 2.

Formålet med ordningen er, at der i en række tilfælde kan gives momsfrihed, når det skønnes, at der ikke er et rimeligt forhold mellem provenuet ved toldbehandlingen og den administrative indsats, som vil være forbundet hermed.

Momsfrihed kan opnås under hensyn til f.eks. varens oprindelse eller anvendelse, afsenderens eller modtagerens status eller andre forhold, der ikke har noget med varens art at gøre.

I SKM2002.80.LSR har Landsskatteretten afsagt kendelse i en sag, hvor ToldSkat havde krævet told og moms for en pakke indeholdende to stk. cd´er og to stk. videobånd, som klageren havde fået tilsendt fra USA. I kendelsen er der en gennemgang af de told- og momsregler, der finder anvendelse ved indførsel af varer af ikke-erhvervsmæssig karakter fra steder uden for EU.

Der gives momsfritagelse for følgende former for endelig indførsel under iagttagelse af forudsætningerne for toldfritagelse (se nærmere herom i Toldvejledningen, afsnit D.4):

  • Privatpersoners indførsel af personlige ejendele i forbindelse med flytning fra tredjeland (Flyttegods). Ved indførsel af motorkøretøjer som flyttegods gives der kun momsfritagelse, når køretøjet udelukkende anvendes privat. Hvis køretøjet udlånes, pantsættes, udlejes eller overdrages til anden ejer inden 1 år efter indførslen, skal der betales moms af køretøjet, se momsbekendtgørelsens § 3. Momsfritagelsen omfatter også værktøj, udstyr og instrumenter, der er nødvendige for udøvelsen af den pågældendes erhverv.
  • Varer, der indføres i forbindelse med indgåelse af ægteskab.
  • Personlige ejendele erhvervet ved arv.
  • Elevers og studerendes personlige udstyr, skolemateriale, løsøre og bohave.
  • Forsendelser fra en privatperson til en anden. Forsendelsens samlede værdi må ikke overstige 360 kr. Hvis forsendelsen indeholder varer til en værdi over 360 kr., er forsendelsen i sin helhed udelukket fra momsfritagelse. Der gives ikke momsfritagelse for tobaksvarer, alkoholholdige drikkevarer, parfume og toiletvand, se momsbekendtgørelsens § 10.
  • Hædersbevisninger i form af ordener og belønninger.
  • Gaver, der modtages i forbindelse med mellemfolkeligt samarbejde.
  • Varer beregnet til brug for statsoverhoveder.
  • Uddannelsesmæssigt, videnskabeligt eller kulturelt materiale. For undervisningsmateriale af uddannelsesmæssig, videnskabelig eller kulturel karakter er der kun momsfritagelse, når materialet er fremstillet af FN eller en af denne organisations særorganisationer, se momsbekendtgørelsens § 5, stk. 1.
  • Samlerobjekter og kunstværker af undervisningsmæssig, videnskabelig eller kulturel karakter, når goderne indføres af godkendte institutioner, og goderne er erhvervet vederlagsfrit eller fra en ikke momspligtig person, se momsbekendtgørelsens § 5, stk. 2.
  • Forsøgsdyr samt biologiske og kemiske stoffer beregnet til forskning. Det er en betingelse for momsfriheden, at det er en godkendt institution, der indfører dyrene, og at de erhverves vederlagsfrit, se momsbekendtgørelsens § 6.
  • Terapeutiske stoffer fra mennesker og reagensmidler til bestemmelse af blod- og vævstyper.
  • Farmaceutiske produkter til brug ved internationale sportsarrangementer.
  • Vareforsendelser til velgørende og filantropiske organisationer. Momsfritagelsen er yderligere betinget af, at varerne er erhvervet gratis, se momsbekendtgørelsens § 7.
  • Genstande beregnet for blinde. Der kan gives momsfritagelse for andre varer end dem, der er nævnt i Rådets forordning (EØF) nr. 918/83, bilag III og IV, se momsbekendtgørelsens § 8.
  • Genstande beregnet for andre handicappede end blinde. Momsfritagelsen er endvidere betinget af, at varerne er modtaget som gave, og at indførslen foretages af institutioner, som hovedsageligt uddanner eller bistår handicappede. Det er ikke en betingelse for at indrømme momsfrihed, at tilsvarende varer ikke fremstilles i EU, se momsbekendtgørelsens § 8.
  • Varer beregnet for katastroferamte.
  • Investeringsgoder og andet udstyr, som indføres ved overflytning af aktiviteter fra ikke EU- lande. Det er en betingelse for momsfritagelsen, at varerne tilhører en registreringspligtig virksomhed. Momsfriheden omfatter ikke varer, for hvilke fradragsretten for købsmoms er udelukket efter § 42, stk. 1 og 2, se J.3.1, J.3.2 og momsbekendtgørelsens § 4.
  • Vareprøver af ringe værdi.
  • Tryksager og genstande af reklamemæssig art. For så vidt angår reklametryksager er det momsmæssigt ikke en betingelse, at den person, der refereres til, er etableret uden for EU. Personen må dog ikke være etableret i Danmark. Det er en betingelse, at tryksagerne ikke sendes i samlede forsendelser fra en og samme afsender til en og samme modtager. Dette gælder dog ikke for tryksager, der er indført med henblik på gratis uddeling. Hver forsendelse må kun indeholde et enkelt dokument eller et enkelt eksemplar af hvert dokument. Hvis forsendelsen indeholder flere dokumenter, kan der dog gives momsfrihed, hvis forsendelsens samlede bruttovægt ikke overstiger 1 kg, eller hvis tryksagerne er indført med henblik på gratis uddeling, se momsbekendtgørelsens § 9, stk. 1-4.
  • Officielle publikationer, når disse udsendes som led i udførselslandets samt de der etablerede internationale organisationers, offentlige institutioners og offentligretlige organers udøvelse af offentlig myndighed, se momsbekendtgørelsens § 9, stk. 5.
  • Produkter, der anvendes eller forbruges under en udstilling eller et lignende arrangement.
  • Varer, der indføres med henblik på undersøgelse, analyse eller afprøvning.
  • Indførsel af varer, der er nødvendige til brug ved transportilbehør til fastgørelse og beskyttelse af varer under transport.
  • Strøelse og foder bestemt til dyr under transport.
  • Brændstof og smøremidler i motorkøretøjer og specialcontainere.
  • Forsendelser af dokumenter til organer, der varetager beskyttelse af ophavsret og industriel eller kommerciel ejendomsret.
  • Oplysningsmateriale til turistformål.
  • Forskellige dokumenter og genstande. Der gives ikke momsfritagelse for stempelmærker og lignende, der er anvendt som dokumentation for, at afgifter er betalt i ikke-EU-lande.
  • Materialer til opførelse, vedligeholdelse eller udsmykning af mindesmærker eller soldaterkirkegårde.
  • Ligkister, askeurner og udsmykningsgenstande til grave.

Erhvervsmæssige forsendelser af ringe værdi

For at opnå momsfrihed må varens værdi efter momslovens § 36, stk. 1, nr. 3, højst være 80 kr. Der gives ikke momsfrihed for tobaksvarer, alkoholholdige drikkevarer, parfume og toiletvand.

Ved lov nr. 1387 af 20. december 2005 om ændring af momsloven (Justering af momsreglerne for indførsel af visse magasiner, tidsskrifter m.v.), er momsfritagelsen for erhvervsmæssige forsendelser ændret med virkning fra den 1. juni 2005. Loven betyder, at magasiner, tidsskrifter o.lign., der forsendes fra 3.lande til privatpersoner i Danmark, ikke længere kan få momsfritagelse, når magasinerne m.v. er trykt i EU og herfra er eksporteret til 3.land.

Skatterådet har i SKM2007.66.SR meddelt, at reklamer for udleje af sommerhuse (kataloger) og forenings-/medlemsblade, som forsendes fra Danmark via Ålandsøerne til privatpersoner her i landet, er omfattet af undtagelsen til fritagelsen i momslovens § 36, stk. 1, nr. 3, om momsfritagelse for små erhvervsmæssige forsendelser (værdi ikke over 80 kr.), som "magasiner, tidsskrifter o.lign.", jf. bestemmelsens andet pkt.

Varer indført af rejsende fra tredjelande

Fritagelsen for varer indført af rejsende fra tredjelande, jf. Momssystemdirektivets artikel 143, litra b) og c), og Direktiv 2007/74/EF, som har erstattet Direktiv 69/169/EØF, er gennemført i dansk ret ved toldbehandlingsbekendtgørelsens §§ 111-118. Se Toldvejledningens afsnit D.3.