Studierejser i udlandetEn ændring af LL § 7 K (lov nr. 955 af 20. dec. 1999) med virkning fra 1. jan. 2000 indebærer, at der for så vidt angår udgifter til rejse mellem Danmark og studiestedet er skattefrihed for de faktiske dokumenterede udgifter. Ved befordring i egen bil eller på motorcykel beregnes beløbet for sædvanlige udgifter til rejse på grundlag af satsen, som Ligningsrådet fastsætter efter LL § 9 C, stk. 1, i stedet for de faktiske udgifter. For sædvanlige udgifter til logi, kost og småfornødenheder på studiestedet kan satserne i LL § 9 A, stk. 2, anvendes i stedet for de faktiske udgifter. Der henvises til TSS-cirk. 2001-02.For ph.d.-studerende er der i LL § 7 K, stk. 3 og 4, særlige regler vedrørende studierejselegater og beløb udbetalt fra den pågældendes uddannelsesinstitution til dækning af udgifter ved studieophold i udlandet, Færøerne eller Grønland. Efter disse regler kan ph.d.-studerende skattefrit modtage et beløb i form af stipendier og legater, og herudover kan den ph.d.-studerende fra uddannelsesinstitutionen skattefrit modtage et beløb. Beløbet kan ikke overstige standardsatsen for sædvanlige udgifter til logi, kost og småfornødenheder, jf. LL § 9 A, stk. 2, reduceret med den indkomstskattefri del af stipendiet. Alternativt kan de dokumenterede, faktiske udgifter anvendes, reduceret med den indkomstskattefri del af stipendiet. Reglerne er nærmere beskrevet i LV A.B.6.5.2 og TSS-cirk. 2001-02. Bestemmelserne i LL § 7 K, stk. 3 og 4, havde oprindelig kun virkning for indkomstårene 1995-1997. Ved lov nr. 133 af 25. feb. 1998 blev der vedtaget en forlængelse af særreglerne gældende til og med år 2001. Forlængelsen gælder alene beløbsmodtagere, som den 31. dec. 1997 havde ph.d-stipendium efter afsnit II i lov om statens uddannelsesstøtte, og som senest den 28. feb. 1998 havde opnået kandidatgrad. Andre ph.d.-studerende har lønmodtagerstatus.
Ph.d.-studerende, der modtager løn, dvs. kandidatstipendiater, er ikke omfattet af LL § 7 K, for så vidt angår løndelen. De behandles skattemæssigt fuldt ud som lønmodtagere. Personer, der er indskrevet ved et ph.d.-studium, som finansieres ved hjælp af legater, er heller ikke omfattet af bestemmelserne i LL § 7 K, stk. 3 og 4.
Ph.d.-studerende, der modtager stipendier fra statens uddannelsesstøtte, og som modtager skattepligtige beløb i forbindelse med studiet, det være sig i form af stipendium, legat eller ydelse fra en uddannelsesinstitution, er ikke bidragspligtige af beløbet, idet der ikke er tale om vederlag for personligt arbejde i eller udenfor ansættelsesforhold.
Skattepligtige beløb fra stipendier og legater er henholdsvis A- og B-indkomst, jf. afsnit B.4.1 og B.4.2. Hvis en ph.d.-studerende, der modtager stipendier fra statens uddannelsesstøtte, samtidig modtager skattepligtige beløb fra den pågældendes uddannelsesinstitution, jf. LL § 7 K, stk. 4, er beløbet B-indkomst, idet der ikke er tale om lønindkomst.

Studierejser i DanmarkEn ph.d.-studerende kan på visse betingelser modtage supplerende stipendium i forbindelse med studierejser i Danmark, jf. lov om statens uddannelsesstøtte. Stipendiemodtageren omfattes ikke af bidragspligten, idet ydelsen ikke anses for vederlag for personligt arbejde.
Tilskud, som den ph.d.-studerende modtager til afholdelse af rejseudgifter til studierejser i Danmark, herunder den godskrevne værdi af billetter og lignende, er A-indkomst, jf. KSLbek. § 20, nr. 20.
Indkomstbeskatningen skal foretages i det indkomstår, hvori tilskud, herunder værdi af billetter og lignende, godskrives modtageren, henholdsvis formuegodet er til rådighed. Hvis tilskuddet er modtaget i form af billetter og lignende, hvori A-skatten ikke i tilstrækkeligt omfang har kunnet indeholdes, skal denne A-skat indeholdes i nettobeløbet efter sædvanligt A-skattetræk af det supplerende stipendium, jf. KSLbek. § 23, stk. 1 og 3.