| Skattekontrolloven indeholder 2 typer oplysningspligter:
- Oplysningspligt uden opfordring - automatisk indberetningspligt - pålægger arbejdsgivere, den finansielle sektor, forsikringsselskaber m.fl. pligt til at indsende oplysninger til SKAT om løn, renter, pensioner m.v. Disse regler er omtalt i LV Almindelig del, afsnit A.I.2.
- Oplysningspligter efter opfording; dvs. oplysningspligter, der i forbindelse med ligning og kontrol kan pålægges selvstændigt erhvervsdrivende fysiske og alle juridiske personer. Disse omtales i dette afsnit.
Ved oplysningspligt efter opfordring forstås SKATs hjemmel til - om fornødent under anvendelse af administrative sanktioner eller straf - at pålægge fysiske og juridiske personer at meddele oplysninger i et nærmere angivet omfang til brug for skatteligningen eller afgiftfastsættelsen.
TavshedspligtI det omfang oplysningspligten er omfattet af skattekontrollovens bestemmelser, kan den, der pålægges oplysningspligt, ikke påberåbe sig tavshedspligt, medmindre den pågældende oplysning er omfattet af en særlig hemmeligholdelsespligt, som fx påhviler Danmarks Statistik og Værdipapircentralen. De generelle tavshedspligtsbestemmelser i straffelovens §§ 152 - 152 e viger for skattekontrollovens oplysningsbestemmelser. |