Dato for udgivelse
14 jan 2025 09:08
Dato for afsagt dom/kendelse/afgørelse/styresignal
17 dec 2024 10:32
SKM-nummer
SKM2025.8.SR
Myndighed
Skatterådet
Ansvarlig styrelse
Skattestyrelsen
Sagsnummer
24-1528297
Dokument type
Bindende svar
Overordnede emner
Skat
Overemner-emner
Personlig indkomst
Emneord
Arbejdsgivers jubilæum, ligningsloven § 7 U, stk. 4
Resumé

Skatterådet bekræftede, at H1 A/S i henhold til ligningsloven § 7 U, stk. 4, kunne anses for at have jubilæum i 202X efter at have bestået i et antal år, der er deleligt med 25.

Det var Skatterådets vurdering, at der forelå en rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde før og efter omdannelsen til aktieselskab. Skatterådet henså til, at der havde været en videreførelse af den oprindelige aktivitet, herunder både rettigheder og forpligtelser.

Selskabet opfyldte derved kravet i ligningsloven § 7 U, stk. 4, nr. 1, om, at virksomheden havde bestået i 25 år eller i et åremål, der er deleligt med 25.

Hjemmel

Lovbekendtgørelse nr. 42 af 13. januar 2023 om Bekendtgørelse af lov om påligningen af indkomstskat til staten (ligningsloven)

Reference(r)

Ligningslovens § 7, stk. 4

Henvisning

Den juridiske vejledning 2024-2, afsnit C.A.3.5.3

Offentliggøres i redigeret form

Spørgsmål:

  1. Kan Skatterådet bekræfte, at H1 A/S i henhold til ligningslovens § 7 U, stk. 4, anses for at have XX års jubilæum i 202X efter at have bestået i et antal år, der er deleligt med 25?

Svar:

  1. Ja

Beskrivelse af de faktiske forhold

H1 A/S har drevet virksomhed med […] i et antal år, der er deleligt med 25.

H1 blev etableret d. [dato].

D. [dato] blev H1 omdannet til et aktieselskab efter at have været offentligt drevet siden etableringen, og selskabet indtrådte ved overtagelsen i samtlige rettigheder og forpligtelser.

Der ses en tydelig identitet mellem det formål, som H1 blev etableret med i [dato], og det formål H1 A/S i dag driver virksomhed med.

H1 A/S fungerer som et normalt aktieselskab omfattet af selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1.

Det kan forudsættes i det bindende svar, at de øvrige betingelser i LL § 7 U, stk. 1 og LL § 7 U, stk. 4, nr. 2, er opfyldt.

Spørgers opfattelse og begrundelse

LL § 7 U har sin oprindelse i lov om særlig indkomstskat fra 1958 (lov om særlig indkomstskat § 1, stk. 1, nr. 8), hvor 25 års reglen i relation til jubilæer blev indført og det fremgik i den forbindelse at:

"Gaver, gratialer og lignende fra den skattepligtiges arbejdsgiver, når udbetalingen sker én gang for alle enten i en i den skattepligtiges forhold begrundet særlig anledning, såsom jubilæum eller arbejdsophør på grund af alder eller på grund af sygdom, eller i anledning af, at den virksomhed, hvori den skattepligtige eller dennes ægtefælle er eller har været ansat, har bestået i 25 år eller i et antal år, der er deleligt med 25."

Det følger i dag af LL § 7 U, at en virksomhed har mulighed for at udbetale jubilæumsgratiale på op til 8.000 kr. pr. medarbejder, uden at beløbet er skattepligtigt for den enkelte medarbejder, hvis en række betingelser er opfyldt jf. LL § 7 U, stk. 1 og 4.

Af LL § 7 U, stk. 4, fremgår i den forbindelse:

"For gaver og gratialer, der ydes i forbindelse med en virksomheds jubilæum, er det en betingelse for skattefriheden efter stk. 1, at

1) virksomheden har bestået i 25 år eller i et antal år, der er deleligt med 25, og at

2) virksomheden beløbsmæssigt udbetaler det samme jubilæumsgratiale til samtlige fuldtidsansatte medarbejdere og en forholdsmæssig andel heraf til deltidsansatte medarbejdere."

Afgørende for H1 A/S i den forbindelse er forståelsen af LL § 7U, stk. 4, nr. 1, i relation til måling af, om virksomhedsjubilæet er deleligt med 25 år, da H1 A/S oprindeligt blev offentligt drevet.

Det fremgår ikke af lovens forarbejder eller praksis i øvrigt, fra hvornår man skal måle stiftelsen af virksomheden, når der er tale om en offentligt drevet virksomhed, som omdannes til et aktieselskab. Herved kan alene henses til, hvordan øvrige virksomhedsomdannelser er blevet håndteret i relation til LL § 7 U, stk. 4, nr. 1.

Det fremgår i den forbindelse af SKDM 1975.26, at der i forbindelse med omdannelse af personlig virksomhed til et selskab, sker beregning af jubilæumsperioden fra stiftelsen af den personlige virksomhed, idet følgende fremgår:

"En advokat forespurgte, hvorvidt de gratialer, som en virksomhed i 1974 påtænkte at udbetale til de ansatte, kunne anses for omfattet af § 2, nr. 10, i lov om særlig indkomstskat m.v. Der blev samtidig spurgt, i hvilket omfang ligningsmyndighederne ville være bundet af skattedepartementets udtalelse.

To sønner overtog i 1949 virksomheden, som da var et personligt firma, efter deres fader og påbegyndte samtidig en gradvis omlægning af virksomhedens drift.

 I 1957 omdannedes firmaet til aktieselskab med brødrene som hovedaktionærer.

I overensstemmelse med en indhentet udtalelse fra statens ligningsdirektorat svarede man, at man intet havde at indvende mod, at jubilæer fastsattes ud fra tidspunktet fra brødrenes overtagelse af virksomheden, d.v.s. med udgangspunkt i året 1949, men at udtalelsen herom alene var vejledende for ligningsmyndighederne."

Tilsvarende blev der i LSRM 1961.179 anset at foreligge en rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde før og efter omdannelsen til aktieselskab, idet følgende fremgår:

"Da der efter det oplyste var rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde, og da det ikke fandtes at udelukke anvendelsen af den ovennævnte lovbestemmelse, at virksomheden havde skiftet ejer under sin beståen, fandt retten, at betingelserne for at henføre det omhandlede beløb under lovbestemmelsens område under de foreliggende omstændigheder var til stede."

I tilknytning hertil anføres det i Juridisk Vejledning afsnit C.A.3.5.3 (2024-2), at:

"Der kan stadig være tale om et jubilæum, selv om en virksomhed skifter ejer eller omdannes til et aktieselskab, når blot der har været en rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde."

Der kan således efter tidligere praksis henses til virksomhedens oprindelige stiftelsestidspunkt og ikke det selskabsretlige stiftelsestidspunkt, så længe virksomhedens arbejdsområde/identitet ikke er væsentligt ændret. Det er i den forbindelse uden betydning, at virksomheden har skiftet ejer igennem årene.

H1 A/S har drevet virksomhed med […] siden etableringen, og der er derfor i dag samme identitet i virksomhedens arbejdsområde og formål, som i forbindelse med etableringen.

Det er derfor på baggrund af ovenstående vores vurdering, at H1 A/S i relation til LL § 7U, stk. 4, har XX-års jubilæum d. [dato], og at spørgsmål 1 skal besvares med "Ja".

Skattestyrelsens indstilling og begrundelse

Spørgsmål 1

Det ønskes bekræftet, at H1 A/S i henhold til ligningslovens § 7 U, stk. 4, anses for at have XX-års jubilæum i 202X efter at have bestået i et antal år, der er deleligt med 25.

Begrundelse

Efter ligningslovens § 7 U, kan en arbejdsgiver, i anledning af virksomhedens jubilæum, give et skattefrit gratiale, godtgørelse eller gave på 8.000 kr. Overstiger værdien af gratialet 8.000 kr. er arbejdstageren skattepligtig af beløbet, der overstiger 8.000 kr.

Det er bl.a. en forudsætning for skattefriheden, at medarbejderen, der modtager gaven, godtgørelsen eller gratialet, er ansat som lønmodtager i den virksomhed, der foretager udbetalingen. Se ligningsloven § 7 U, stk. 1. Den virksomhed, der yder gratialet, skal have bestået i 25 år eller i et antal år, der er deleligt med 25. Se ligningsloven § 7 U, stk. 4, nr. 1.

Det fremgår af Den juridiske vejledning, afsnit C.A.3.5.3, at der kan være tale om et jubilæum, selvom en virksomhed skifter ejer eller omdannes til et aktieselskab, når der har været en rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde.

Se også forarbejderne til lov nr. 955 af 20/12/1999 (1999/1 LSF 88), hvor det fremgår af afsnit 2.3 i de almindelige bemærkninger, at "Det forhold, at en virksomhed skifter ejer eller omdannes til et aktieselskab, udelukker ikke den lempelige skattepligtige behandling, når blot der har været en rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde".

For så vidt angår spørgsmålet om rimelig identitet, er dette berørt i Skattedepartementets udtalelse i SKDM 1975.26. Udtalelsen omhandlede to brødres overtagelse af et personligt firma i 1949. I 1957 blev firmaet omdannet til et aktieselskab med brødrene som hovedaktionærer. Skattedepartementet svarede, at man intet havde at indvende mod, at jubilæer fastsættes ud fra tidspunktet fra brødrenes overtagelse af virksomheden, dvs. med udgangspunkt i året 1949.  

Endvidere berørtes rimelig identitet i LSRM 1961, 179 LSR, hvor en (revisor)virksomhed oprindeligt var startet som enkeltmandsfirma, men senere blev omdannet til aktieselskab. Selskabet udbetalte i jubilæumsåret 12 pct. i dividende. Da der efter det oplyste var rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde, og da det ikke fandtes at udelukke anvendelsen af lov om særlig indkomstskat § 1, nr. 8 (nu ligningsloven § 7 U), at virksomheden havde skiftet ejer under sin beståen, fandt Landsskatteretten, at betingelserne for at anse det det udbetalte beløb for omfattet af lovens regler om jubilæumsgratialer var til stede.

Se endvidere SKM2018.71.SR, hvor et selskab i en koncern havde overtaget den oprindelige aktivitet fra det øverste moderselskab. Det overtagende selskab kunne anses for at have virksomhedsjubilæum, da Skatterådet fandt, at der var en rimelig identitet mellem de oprindelige aktiviteter i virksomhedens arbejdsområde.

Spørger ønsker at få bekræftet, at H1 A/S i henhold til ligningslovens § 7 U, stk. 4, kan anses for at have XX-års jubilæum i 202X.

H1 blev etableret d. [dato]. D. [dato] blev H1 omdannet til et aktieselskab, efter at have været offentligt drevet siden etableringen, og selskabet indtrådte i samtlige rettigheder og forpligtelser. Selskabets formål blev videreført.

På baggrund af ovenstående oplysninger om omdannelsen af H1, hvor der har været en videreførelse af den oprindelige aktivitet, herunder både rettigheder og forpligtelser, er det Skattestyrelsens opfattelse, at der er rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde.

Da H1 A/S efter Skattestyrelsens vurdering kan anses for at have en rimelig identitet i henhold til ligningslovens § 7 U med den d. [dato] etablerede H1, opfylder selskabet d. [dato] herefter kravet i ligningsloven § 7 U, stk. 4, nr. 1, om, at virksomheden har bestået i 25 år eller i et åremål, der er deleligt med 25. H1 A/S kan således i henhold til ligningsloven § 7 U, stk. 4, nr. 1, anses for at have XX-års jubilæum i 202X.

Skattestyrelsen har ikke herved taget stilling til, om virksomheden i øvrigt opfylder kravene i ligningsloven § 7 U, og der er heller ikke spurgt hertil.

Indstilling

Skattestyrelsen indstiller, at spørgsmål 1 besvares med "Ja".

Skatterådets afgørelse og begrundelse

Skatterådet tiltræder Skattestyrelsens indstilling og begrundelse.

Lovgrundlag, forarbejder og praksis

Spørgsmål 1

Lovgrundlag

Ligningsloven

§ 7. Gaver, godtgørelser og gratialer fra den skattepligtiges arbejdsgiver, der ydes i forbindelse med en medarbejders fratræden af stilling eller i forbindelse med arbejdsgiverens eller medarbejderens jubilæum, medregnes til den skattepligtige indkomst med det beløb, hvormed de samlede erhvervelser i løbet af indkomståret overstiger 8.000 kr., jf. dog stk. 2-4 og § 31. Det er en forudsætning for skattefriheden, at den skattepligtige person, der modtager gaven, godtgørelsen eller gratialet, er ansat som lønmodtager i den virksomhed, der foretager udbetalingen. […]

[…]

   Stk. 4. For gaver og gratialer, der ydes i forbindelse med en virksomheds jubilæum, er det en betingelse for skattefriheden efter stk. 1, at

1) virksomheden har bestået i 25 år eller i et antal år, der er deleligt med 25, og at

2) virksomheden beløbsmæssigt udbetaler det samme jubilæumsgratiale til samtlige fuldtidsansatte medarbejdere og en forholdsmæssig andel heraf til deltidsansatte medarbejdere.

Forarbejder

Lovforslag nr. 88 af 4. november 1999 Lov om ændring af ligningsloven, pensionsbeskatningsloven og skattekontrolloven

Almindelige bemærkninger

2.3.Fratrædelsesgodtgørelser og jubilæumsgratialer

[…]

B. Fratrædelsesgodtgørelser og jubilæumsgratialer

Gratialer, der af arbejdsgiveren udbetales i anledning af, at den virksomhed, hvori den skattepligtige er ansat eller har været ansat, har bestået i 25 år eller i et åremål, der er deleligt med 25, beskattes også som personlig indkomst efter ligningslovens § 7 O. Reglen kan kun bruges, når det er selve den virksomhed, hvori modtageren er ansat, har jubilæum.

Berettiget til at modtage jubilæumsgratiale, der er omfattet af ligningslovens § 7 O, er medarbejdere, der er ansat i et tjenesteforhold i en virksomhed, der i øvrigt opfylder betingelserne. Det forhold, at en virksomhed skifter ejer eller omdannes til et aktieselskab, udelukker ikke den lempelige skattepligtige behandling, når blot der har været en rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde.

Praksis

Den juridiske vejledning afsnit C.A.3.5.3 Jubilæumsgratialer

Fælles regler for medarbejderens og virksomhedens jubilæum

[…]

Der kan stadig være tale om et jubilæum, selv om en virksomhed skifter ejer eller omdannes til et aktieselskab, når blot der har været en rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde.

I skd. 1975.31.15 overtog to sønner i 1949 en virksomhed efter deres far. Virksomheden var på daværende tidspunkt et personligt firma, men sønnerne begyndte straks efter overtagelsen gradvist at omlægge virksomhedens drift. I 1957 blev firmaet omdannet til et aktieselskab med brødrene som hovedaktionærer. I overensstemmelse med en indhentet udtalelse fra statens ligningsdirektorat svarede skattedepartementet, at man intet havde at indvende mod, at jubilæer blev fastsat ud fra tidspunktet fra brødrenes overtagelse af virksomheden, dvs. med udgangspunkt i året 1949. Udtalelsen fra Statens ligningsdirektorat var dog udelukkende vejledende for ligningsmyndighederne.

Gratialer i anledning af virksomhedens jubilæum

[…]

Hvor en virksomhed oprindeligt er startet som enkeltmandsfirma, men senere omdannet til aktieselskab, kan virksomheden afholde jubilæum i lovens forstand, når der er forløbet 25 år fra virksomhedens start som enkeltmandsvirksomhed. Se LSRM 1961, 179 LSR. Se endvidere SKM2018.71.SR, hvor et selskab i en koncern havde overtaget den oprindelige aktivitet fra det øverste moderselskab.

[…]

SKM2018.71.SR               

Skatterådet bekræftede, at udbetaling af et kontantbeløb, som jubilæumsgratiale, fra D2, hvor spørger var ansat, var omfattet af LL § 7 U.

Efter det oplyste havde M beskæftiget sig med X siden XXXX. Denne aktivitet var siden 20XX videreført i D2.

D2 kunne således anses for at have virksomhedsjubilæum i 20XX, som følge af, at dette selskab havde overtaget den oprindelige aktivitet fra M. Der var dermed en rimelig identitet mellem de oprindelige aktiviteter i virksomhedens arbejdsområde.

Ved vurderingen af om der kunne udbetales jubilæumsgratiale efter LL § 7 U, skulle der endvidere lægges vægt på medarbejdernes formelle ansættelsesforhold.

SKDM 1975.26

En advokat forespurgte, hvorvidt de gratialer, som en virksomhed i 1974 påtænkte at udbetale til de ansatte, kunne anses for omfattet af § 2, nr. 10, i lov om særlig indkomstskat m.v. Der blev samtidig spurgt, i hvilket omfang ligningsmyndighederne ville være bundet af skattedepartementets udtalelse.

To sønner overtog i 1949 virksomheden, som da var et personligt firma, efter deres fader og påbegyndte samtidig en gradvis omlægning af virksomhedens drift. I 1957 omdannedes firmaet til aktieselskab med brødrene som hovedaktionærer. I overensstemmelse med en indhentet udtalelse fra statens ligningsdirektorat svarede man, at man intet havde at indvende mod, at jubilæer fastsattes ud fra tidspunktet fra brødrenes overtagelse af virksomheden, d.v.s. med udgangspunkt i året 1949, men at udtalelsen herom alene var vejledende for ligningsmyndighederne.

LSRM 1961, 179 LSR

En statsautoriseret revisor, der gennem en årrække havde drevet revisionsvirksomhed, omdannede i 1948 virksomheden til et aktieselskab.

I 1959 modtog han som selskabets direktør et gratiale på 5.000 kr. i anledning af, at der var gået 25 år, siden revisionsvirksomheden var startet. I samme anledning modtog de øvrige ansatte i selskabet et jubilæumsgratiale, der varierede i forhold til deres aflønning og ansættelsesforholdets varighed.

Selskabet udbetalte i jubilæumsåret 12 pct. i dividende. Ligningsmyndigheden mente, at aktieselskabet og den virksomhed, skatteyderen drev før omdannelsen til aktieselskab, måtte anses for to forskellige virksomheder i relation til bestemmelsen om jubilæumsgratialer i lov om særlig indkomstskat mv. (nu LL § 7 U). Da omdannelsen til aktieselskab fandt sted i 1948, fandt ligningsmyndigheden derfor ikke, at betingelsen om virksomhedens beståen i 25 år var opfyldt. Gratialet blev derfor regnet med til skatteyderens almindelige skattepligtige indkomst.

Landsskatteretten satte beløbet ned til det beløb, som skatteyderen selv havde angivet, fordi retten fandt rimelig identitet i virksomhedens arbejdsområde før og efter omdannelsen. Betingelserne for at anse det omhandlede beløb for omfattet af lov om særlig indkomstskat (nu LL § 7 U) var derfor til stede.