Dato for udgivelse
06 mar 2018 14:49
Resumé

4,6 millioner borgere kan fra mandag den 12. marts se deres årsopgørelse. Mange har ikke noget at selvangive, da SKAT får de fleste oplysninger automatisk. Det er dog stadig vigtigt at kontrollere tallene.


Fra mandag den 12. marts ligger årsopgørelsen klar i TastSelv på skat.dk for omkring 4,6 millioner borgere. Danmark har et af verdens mest automatiserede og digitaliserede personskattesystemer. Selvom det måske ikke er noget, man lægger mærke til i hverdagen, bliver det tydeligt for de fleste, når årsopgørelsen kommer.

- Rigtig mange borgere har ikke noget at selvangive, fordi SKAT efterhånden får de fleste oplysninger automatisk. Men derfor bør man alligevel kontrollere tallene og oplyse, hvis man har ændringer eller tilføjelser. Det gælder fx kørselsfradrag, håndværkerfradrag og børnebidrag, fortæller Ineke Petersen, der er kontorchef i SKAT.

Typiske felter man skal tjekke
De fem områder, hvor SKAT erfaringsmæssigt ved, at flest skal tjekke oplysninger eller selv indberette, er:

  • Kørselsfradrag

  • Børnebidrag

  • Aktier, værdipapirer, udbytte

  • Håndværkerfradrag

  • Indtægter ved deleøkonomi, fx ved udlejning af bolig og bil

Halvdelen af de borgere, der har ændringer til årsopgørelsen, har ændringer til kørselsfradraget.

Når man opgør kørselsfradraget, er det vigtigt at være opmærksom på, at man kun kan få fradrag for de dage, hvor man rent faktisk har været på arbejdspladsen. Man kan fx ikke få fradrag for hjemmearbejdsdage, forklarer Ineke Petersen.

Ændringer eller tilføjelser
Hvis tallene stemmer - og der ikke mangler noget - behøver man ikke at gøre mere. Har man derimod ændringer eller tilføjelser, kan de oplyses til SKAT ved at:

  • indtaste oplysningerne via TastSelv på skat.dk

  • ringe til SKAT på 72 22 28 28

- Hvis man ændrer årsopgørelsen via TastSelv, vil der blive dannet en ny årsopgørelse med det samme, så man straks kan se det nye resultat, siger Ineke Petersen.

98% af ændringer indberettes på nettet. For langt de fleste er fristen for at oplyse ændringer eller tilføjelser til årsopgørelsen 1. maj 2018.

Overskydende skat og restskat
Eventuel overskydende skat op til 100.000 kr. vil blive udbetalt på borgernes NemKonto den 10. april for ændringer og tilføjelser indberettet frem til den 30. marts. Hvis man ændrer noget derefter, vil der komme en ny årsopgørelse og eventuelt ny udbetaling eller opkrævning.

- Har man fået en restskat, kan man i TastSelv få klaret betalingen med det samme med dankort. Jo tidligere man betaler, jo billigere slipper man i rente, siger Ineke Petersen.

Overskydende skat over 100.000 kr. bliver også sat ind på borgernes Nemkonto, men det tager lidt længere tid.

Har man selv eller ægtefællen gæld til det offentlige, vil den overskydende skat blive brugt til at betale af på gælden. Udbetaling af en eventuel rest vil senest ske med udgangen af august måned 2018.

Ingen årsopgørelse
Hvis man har en udvidet selvangivelse eller er gift med en person med udvidet selvangivelse, kan man ikke se årsopgørelsen i TastSelv allerede den 12. marts. Man vil i stedet kunne se en servicemeddelelse, som indeholder de oplysninger, SKAT kender på det tidspunkt.

Flere oplysninger om årsopgørelsen
Se også Informationer om årsopgørelsen 2017 til pressen
Læs mere om årsopgørelsen på skat.dk/årsopgørelse


SKAT offentliggør antal visninger af årsopgørelsen via @skattefar på Twitter i de første dage efter åbning hhv. kl. 10.00 og kl. 18.00.


Den 1. juli 2018 bliver SKAT erstattet af syv nye styrelser. Efter denne dato vil borgerne modtage forskuds- og årsopgørelser fra Skattestyrelsen.


Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 72 37 09 00; Borgere, tlf.: 72 22 28 28