Dato for udgivelse
20 Feb 2017 11:38
Resumé

Som det første toldvæsen i verden tager SKAT fra i dag en mobil bodyscanner i brug. Scanneren skal sammen med tre eksisterende stationære bodyscannere hjælpe SKATs toldere i indsatsen mod narkosmugling.


Når SKAT i dag tager den mobile bodyscanner i brug, er det den første af sin slags i verden på toldområdet. Scanneren er SKATs seneste våben mod den narkotika, der søges smuglet ind slugt eller på anden måde gemt i kroppen.

- SKAT har en vigtig opgave i at begrænse indsmuglingen af narkotika. I takt med at smuglerne bliver mere kreative, må vi også sørge for at udvikle os. Derfor er den nye bodyscanner et vigtigt redskab, tolderne kan tage i brug, når de dagligt arbejder på at forhindre, narkotika smugles ind i landet.  Med den nye scanner bliver det også hurtigere at kunne be- eller afkræfte en eventuel mistanke, så selve kontrollen kommer til at foregå hurtigt og smidigt, udtaler Preben Buchholtz, underdirektør i SKAT.

Scanneren er installeret i en varebil, der vil blive anvendt i det daglige toldkontrolarbejde eller blive tilkaldt i hele landet, hvis der, efter en forudgående risikovurdering, er mistanke om, at en rejsende har gemt narkotika i kroppen.

- World Customs Organization har længe været fortaler for anvendelsen af scannerudstyr som et godt kontrolværktøj i toldarbejdet. I en tid, hvor toldmyndigheder rundt i verden står over for stadig større udfordringer fra både den ulovlige handel og narkotikasmugleri, vil vi derfor gerne lykønske det danske toldvæsen med den nye mobile bodyscanner, der vil betyde en øget sikkerhed for danskerne, udtaler generalsekretær Kunio Mikuriya fra World Customs Organization, der deltager i indvielsen af scanneren.

Selve scanningen foregår ved, at personen bliver placeret, fuldt påklædt, på en platform i bilen, som på få sekunder kører forbi scanneren. Scanneren tager to røntgenbilleder: et af hele kroppen og et kun af torso. Billederne overføres straks til scanneroperatøren, der sidder i bilens operatørrum. Hvis operatøren ser, at der er gemt uidentificeret indhold i kroppen, bliver den mistænkte person overgivet til politiet, der vil stå for den videre håndtering.

Scanneren er et supplement til SKATs tre stationære bodyscannere, der står i København, Billund og Ålborg lufthavne.

Den mobile bodyscanner er testet og godkendt af Sundhedsstyrelsen, der også har undervist operatørpersonalet i strålesikkerhed.  For at opnå det nødvendige kendskab til læsning af menneskets anatomi, har operatørpersonalet modtaget undervisning på Rigshospitalets Radiologiske Afdeling.

Se eksempler på scanningsbilleder mv:
Scanningsbillede 1 - person med 91 kugler kokain med samlet vægt på ca. 1 kg. 
Scanningsbillede 2 - person med 75 kugler kokain med samlet vægt på ca. 1 kg.  
Scanneroperatørens arbejdsplads 
Bilen

Billederne kan frit anvendes med angivelse af SKAT som kilde.

Yderligere oplysninger: Journalister: tlf.: 7237 0900; Borgere: tlf.: 7222 1818

 

Fakta:

Røntgenstråling:
Den maksimale samlede dosis af røntgen svarer til mængden af stråling en flyrejsende får på en tur mellem København og Malaga (10 uSv microsivert).

Specifikationer:
Køretøjet: Mercedes -B Sprinter 516 CDI KA, 5.000 kg.
Maksimal kapacitet: 272 kg.
Scanner på 7 sekunder.

Narkotikafund i 2016
SKATs toldere kontrollerer rejsende til Danmark og post- og kurérforsendelser fra udlandet bl.a. med det formål at forhindre indsmugling af ulovlige dopingmidler, tobak, lægemidler, våben og narkotiske stoffer. Det er i sidstnævnte arbejde, den nye mobile bodyscanner vil indgå.

I 2016 foretog SKAT i alt 2.349 kontroller vedr. narkotika, hvilket førte til beslaglæggelsen af:
192 g. opiater (heroin mv.)
234 kg cannabis
1.503 kg khat
35 kg kokain
526 kg psykotrope stoffer
90.514 stk. psykotrope stoffer