Dato for udgivelse
30 Aug 2013 08:59
Resumé

Over 37.000 SU-modtagere fik en hjælpende hånd fra SKAT i august måned, da SKAT tjekkede deres brug af skattekort. Meget kører således helt automatisk, når man er på SU og skal betale skat, men du skal stadig være opmærksom på en række forhold, hvis du vil undgå den bitre restskat. Læs her 5 gode råd til de studerende.


Når der ryger SU ind på kontoen ved udgangen af august, har over 37.000 unge fået en hjælpende hånd fra SKAT og dermed forhåbentlig undgået at skulle betale en restskat for skatteåret 2013. Som en del af en række tiltag for at hjælpe unge med at få styr på skatten, tjekker SKAT nemlig løbende SU-modtagernes brug af skattekort i forbindelse med SU-udbetalingerne. Det har i august måned ført til, at SKAT har ændret hovedkort til bikort for 37.366 personer, så der ikke fejlagtigt bliver anvendt fradrag ved både SU og lønudbetalingen sidst i august.  Reglen er nemlig, at hovedkortet altid skal afleveres til den arbejdsplads, hvor man har sin primære indtægt. Bikortet er en slags ekstra skattekort, som bruges, hvis man har to job eller har job og modtager SU.

- Mange processer kører automatisk, derfor er det nemt at kaste sig ud i studielivet og antage, at der er styr på sagerne. Men der er stadig ting, de unge selv skal være opmærksomme på, og vores tjek af de unges brug af skattekort viser, at der stadig er mange unge, som ikke ved, hvad de skal have styr på for at undgå en restskat, siger Richard Hanlov, underdirektør for Afregning i SKAT.

I 2010 skulle ca. 100.000 ud af de ca. 350.000, der modtog SU, betale restskat. For at hjælpe de unge har SKAT gennemført en række tiltag med det formål at hjælpe de mange unge SU-modtagere, så de undgår en ubehagelig overraskelse i form af en restskat. Udover en særkørsel, der tjekker, at SU-modtagerene kun bruger deres hovedkort ét sted, har SKAT skabt et unge-site, hvor de kan få gode råd og vejledning. Det ser ud til at virke, men SKAT vurderer fortsat, at mange kan undgå en restskat, hvis de blot følger nogle få simple råd.

- De unge vil gerne tage ansvar for deres skat. Men vores erfaring viser, at de har brug for vejledning i form af klare, gode råd, der vedrører lige netop deres situation. SKATs unge-site skat.dk/unge indeholder mange af de situationer, hvor de unge skal gøre noget i forhold til deres skat og så en trin for trin-guide til TastSelv. Når man kan følge sådan en, er ens skat pludselig meget mere vedkommende og ligetil, siger Richard Hanlov.

Siden skat.dk/unge gik i luften i april 2012 har omkring 75.000 unge benyttet sig af sitet, hvor SKAT giver gode råd til unge, herunder de mange SU-modtagere. 

5 gode råd om SU og skat:

  • Når du søger om SU, skal du vælge, om SU skal bruge dit hovedkort eller bikort. Det er vigtigt, hvis du fx har studiejob. Du skal bruge dit hovedkort der, hvor du tjener mest. Som regel er det SU.
  • Får du mere i SU, end du tjener på dit studiejob, skal du sørge for, at din arbejdsgiver bruger dit bikort og ikke dit hovedkort. Tal med din arbejdsgiver eller tjek din lønseddel. Det vil stå på din lønseddel, hvis arbejdsgiveren bruger fradraget fra dit hovedkort.
  • Når du får et studiejob ved siden af SU, skal du ændre din forskudsopgørelse,. Du finder en trin for trin-guide på skat.dk/unge.
  • Når du går fra fuldtidsjob til SU, skal du ændre din forskudsopgørelse. Du finder en trin for trin-guide på skat.dk/unge.
  • Når din årsopgørelse fra SKAT er klar, så tjek, at du er enig i de tal, der er indberettet fra SU og arbejdsgiver.

Find sitet for de unge her: www.skat.dk/unge

Yderligere oplysninger:
Journalister: SKATs pressefunktion, telefon 72 37 09 00
Borgere og virksomheder: SKATs hovedtelefon, telefon 72 22 18 18