En bodyscanner i Københavns Lufthavn er SKATs nyeste våben mod indsmugling af narkotika. Bodyscanneren skal afsløre forsøg på indsmugling af narkotika, som fx er slugt eller på anden måde gemt på kroppen.
- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at begrænse indsmugling af narkotika. Og når smuglerne bliver mere og mere kreative, skal vi også blive endnu dygtigere i vores toldindsats og tage nye metoder i brug. Derfor er den nye bodyscanner et vigtigt værktøj i SKATs indsats mod at afsløre endnu flere af de smuglere, der sluger narkotika, siger skatteminister Holger K. Nielsen.
Nye tal viser, at SKAT i 2012 beslaglagde knap 18 kilo kokain, hvilket er væsentlig mere end i årene inden. Alene i 2. halvår 2012 er der beslaglagt næsten 15 kilo. Stigningen skyldes bl.a. en række store beslag af kokain i sommerperioden 2012. Sidste år afslørede SKAT endvidere 22 personer i Københavns Lufthavn, der havde slugt narkotika mod kun tre personer året inden.
Den nye bodyscanner vil kun blive brugt over for personer, hvor der efter en individuel risikovurdering er mistanke om narkotikasmugling.
- Selv om vi nu har taget et nyt effektiv redskab i brug, så skal man som rejsende ikke frygte, at alle vilkårligt bliver scannet. Der skal ligge en konkret risikovurdering og mistanke bag enhver scanning. Der er altså ingen grund til at være nervøs for at blive udtaget til scanning, hvis man bare har været på ferie med familien, understreger Erling Andersen, direktør for Indsats i SKAT.
SKATs bodyscanner tages i brug i dag, men har været testet i weekenden. I den forbindelse blev en person, der ankom med fly fra sydeuropa, afsløret med narkotika i kroppen. Sagen er overgivet til politiet til videre efterforskning.
Bodyscanneren er placeret i et særligt indrettet rum i lufthavnen, hvor både sikkerhedsforholdene for den mistænkte og for personalet er optimale. En scanning giver en strålingsdosis på 3,2 uSV - til sammenligning vil en flyvetur frem og tilbage til Malaga give en stråling på 15 uSV.
Hvis tolderene ser noget mistænkeligt på scannerbilledet, eller den mistænkte ikke accepterer at blive scannet, overdrages vedkommende til politiet.
Se her eksempler på scanningsbilleder hvor der er gemt narkotika i kroppen:
Billede 1
Billede 2
Yderligere oplysninger:
SKATs pressefunktion 72 37 09 00
Skatteministeriets pressefunktion 72 22 23 24 eller presse@skm.dk