Dato for udgivelse
12 Jun 2010 11:16
Resumé
Danskerne mener, at det er blevet sværere at snyde i skat. Det viser en stor interviewundersøgelse, som Danmarks Statistik har gennemført for SKAT. Den positive udvikling i skattemoralen gælder dog ikke blandt unge. De accepterer i højere grad snyd og sort arbejde.

Danskerne har stor respekt for skattefar. En ny rapport fra SKAT viser, at danskernes skattemoral ligger på et højt niveau. Især oplever skatteborgerne, at det er blevet sværere at snyde i skat. Andelen af borgere, som mener, at risikoen ved skattesnyd er stor, er steget fra 24 procent i 2006 til 31 procent i 2008.

- Resultaterne viser, at SKATs mange synlige kampagner har virket. Danskerne oplever, at der er mere snævre grænser for, hvad man kan gøre risikofrit, og det er godt nyt for os alle. Oplevelsen af risiko dæmper mængden af sort arbejde og skattesnyd, siger skatteminister Troels Lund Poulsen.

Rapporten fra SKAT baserer sig på en repræsentativ interviewundersøgelse af 2.111 danskerne gennemført af Danmarks Statistik i efteråret 2008.

Hvad er restskat
Unge i aldersgruppen 18 til 29 år har dog en dårligere skattemoral end ældre generationer. Blandt andet sort arbejde og snyd med skatten accepteres i højere grad. Unge benytter sig kun i ringe grad af TastSelv, og deres oplysninger til SKAT er mangelfulde.

- Man kan sige, at unge ikke forstår skat, eller også forstår SKAT ikke de unge. For eksempel har SKATs antropologiske studier vist, at mange unge tror, at restskat er penge, som de skal have tilbage fra skattevæsenet. Vi vil derfor i det kommende år sætte fokus på de unge og udvikle nye selvbetjeningsløsninger, siger Troels Lund Poulsen.    

I år var der 100.000 unge, som skulle tilbagebetale restskat. Banksektoren og SU-styrelsen oplever de samme problemer. Danske Bank har fået lavet en undersøgelse, som viser, at 37 procent af unge mellem 18 og 27 år ikke ved, hvad ordet rente betyder.

Et samfundsproblem
- Det er et stort samfundsproblem, at unge ikke kan gennemskue deres egen økonomi. Vi risikerer at tabe de fremtidige generationer på gulvet og bringe unge ud i en situation, hvor de bliver dårlige skatteborgere - og i værste fald i en evig tilværelse som restanter. Vi ved jo, at gode vaner etableres tidligt i livet, og unge skal opleve deres egen rolle i samfundet og forstå det ansvar, de har. Derfor sætter SKAT massivt ind på at ændre denne udvikling, siger Troels Lund Poulsen.

Læs også nyheden fra den 28. september 2009: Sort arbejde mellem virksomheder er værst

Læs rapporten.

Yderligere oplysninger: Journalister: 7237 0900; borgere og virksomheder: 7222 1818
For kommentarer fra skatteminister Troels Lund Poulsen kontakt kommunikationschef Mette Thorn, tlf.: 2256 2408