Dato for udgivelse
02 nov 2009 09:12
Resumé

Med forskudsopgørelsen for næste år bliver det muligt for borgerne at se, hvad skattereformen kommer til at betyde for dem. Derfor forventer SKAT ekstra pres på systemerne, når forskudsopgørelsen den 3. november er klar i skattemappen.


Fra næste år træder skattereformen i kraft. Det betyder blandt andet et farvel til mellemskatten, en forhøjet grænse for, hvornår man skal betale topskat, og at satsen for bundskatten sættes ned.

- Vi forventer, at rigtig mange borgere vil ind og se, hvad skattereformen kommer til at betyde for dem, når vi tirsdag den 3. november åbner op for forskudsopgørelsen i skattemappen. Derfor har vi også sørget for ekstra maskinkraft, så vi kan håndtere knap 45.000 skatteydere i timen, men vi opfordrer borgerne til at have en smule tålmodighed, hvis de ikke kan komme på systemet lige med det samme, siger kontorchef i SKAT Klaus Østergård Jensen.

Sidste år tjekkede 1.200.000 danskere forskudsopgørelsen i løbet af de første 10 døgn, mens der på en normal dag er 20.000 besøgende i skattemappen på TastSelv.

Udover et farvel til mellemskatten betyder skattereformen blandt andet også et goddag til multimedieskatten, ændrede afgifter med fokus på miljø og sundhed og en såkaldt grøn check til danskere over 17 år med en indkomst på mindre end 380.133 kr. (efter AM-bidrag).

- For os er det vigtigt, at danskerne er opmærksomme på, hvor det er, de selv skal ind og rette i forskudsopgørelsen 2010 for at sikre sig, at de ikke kommer til at ende med en restskat på grund af de nye regler. Det drejer sig om de relativt få, der bliver berørt af de ændrede regler for ratepensioner, ophørende livrenter og rejseudgifter. De mange, der bliver berørt af lettelserne i top-, mellem- og bundskatten samt den grønne check, skal derimod ikke gøre andet, end ganske som sædvanligt at tjekke om for eksempel oplysningerne om deres løn og renter svarer til deres forventninger til 2010, forklarer Klaus Østergård Jensen.

Reglerne for betaling af restskat bliver nemlig også ændret som en del af reformen. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at ikke blot forskudsopgørelsen for 2010, men også opgørelsen for 2009 er korrekt, så man ikke ender med en restskat.

- Tidligere har vi set, at gælden til staten var noget af det sidste, som blev betalt. Det har man politisk ønsket at gøre op med, så det i dag ikke længere er nær så billigt at vente med at betale restskat. Det betyder, at man som borger skal være mere opmærksom på at få betalt den rigtige skat i løbet af året, så man ikke ved årets udgang sidder med en restskat, fortæller Klaus Østergård Jensen.

Man kan i pjecen Restskat læse om, hvordan man undgår restskat, og derudover kan man i TastSelv beregne, om man har betalt det, man skal i løbet af 2009. Har man ikke det, kan man ændre sin forskudsopgørelse - eller betale den forventede restskat senest 30. december og dermed undgå renter.

- Vi har på skat.dk/skattereform lavet et stort forarbejde med at få oversat reformen til forståeligt dansk, så borgerne forhåbentlig her kan få svar på deres spørgsmål om reformen.

Læs mere på skat.dk/skattereform

Læs mere om forskudsopgørelsen 2010 på skat.dk/forskud.

Yderligere oplysninger: journalister 72 37 09 00, borgere 72 22 18 18.