Højesterets dom
1. Højesteret har ved dom af 9. oktober 2002 taget stilling til rækkevidden af den til og med indkomståret 2000 gældende maksimeringsregel i selskabsskattelovens § 29 B, stk. 5, 4. pkt., ved beregningen af procentgodtgørelse, der udbetales ved tilbagebetaling af overskydende skat til et sambeskattet moderselskab. I sådanne tilfælde skal moderselskabet ved opgørelsen af den højeste indkomstskat i indkomståret eller i et af de to seneste indkomstår forud for indkomståret medregne et 100% ejet datterselskabs pålignede indkomstskatter i år forud for dets indtræden i sambeskatningen.
2. Efter skattemyndighedernes hidtidige praksis er der ved anvendelsen af maksimeringsreglen ved beregningen af procentgodtgørelsen ikke taget hensyn til et eller flere indtrædende datterselskabers pålignede skatter for de foregående år inden datterselskabets indtræden i sambeskatningen.
Udbetaling
På baggrund af Højesterets dom fastsættes følgende:
3. Selskaber, der i overensstemmelse med den hidtidige praksis har fået beregnet og udbetalt procentgodtgørelse, kan anmode de regionale told- og skattemyndigheder om at få foretaget en fornyet beregning af procentgodtgørelsen under hensyntagen til et eller flere 100% ejede datterselskabers pålignede skatter for de foregående år inden indtræden i sambeskatningen.
Forældelse
4. Krav på udbetaling af yderligere procentgodtgørelse er omfattet af § 1, nr. 6, i lov om forældelse af visse fordringer (1908-loven). Den 5-årige forældelsesfrist finder herefter anvendelse. Forældelsesfristen løber fra forfaldstidspunktet for kravet på yderligere udbetaling af procentgodtgørelse, som er tidspunktet for udbetalingen af den oprindelige overskydende skat og procentgodtgørelse til selskabet.
5. Told- og Skattestyrelsen skal i den forbindelse meddele, at forældelsesfristen suspenderes fra den 13. december 2002 og indtil den 1. januar 2005. Såfremt selskabets krav, vedlagt behørig dokumentation eller revisorerklæring, rejses over for selskabets regionale told- og skattemyndighed senest den 1. januar 2005, opretholdes den herved meddelte suspension af forældelse.
For krav, der rejses efter den 1. januar 2005, afbrydes forældelsesfristen først, når selskabets krav vedlagt behørig dokumentation eller revisorerklæring, rejses over for selskabets regionale told- og skattemyndighed, jf. § 2 i 1908-loven. Den i forrige afsnit fastsatte suspension af forældelsesfristen finder således ikke anvendelse i disse tilfælde.
6. For krav opstået forud for den 13. december 1997 vil afbrydelse af forældelsen alene være sket, hvis selskabet har anmodet om tilbagebetaling af yderligere procentgodtgørelse eller indledt retslige skridt, inden forældelsens indtræden, jf. § 2 i 1908-loven
Forrentning
7. Selskabets krav på udbetaling af yderligere procentgodtgørelse forrentes efter selskabsskattelovens § 29 B, stk. 5.
Klageadgang
8. Selskabernes krav på udbetaling af yderligere procentgodtgørelse skal rejses overfor de regionale told- og skattemyndigheder, der træffer afgørelse i 1. instans i henhold til sagsudlægningsbekendtgørelsens § 6, stk. 1.
Såfremt et selskab ønsker at klage over den regionale told- og skattemyndigheds afgørelse, skal klage indgives til Told- og Skattestyrelsen, jf. sagsudlægningsbekendtgørelsens § 22, nr. 1.
9. Fristen for klage til Told- og Skattestyrelsen er 3 måneder, jf. sagsudlægningsbekendtgørelsens § 20.
Beskatning
10. Procentgodtgørelse og renter heraf indgår ikke i selskabets skattepligtige indkomst, jf. selskabsskattelovens § 29 B, stk. 8.
Ole Kjær
/Erik Eriksen