Lovens anvendelsesområde fremgår af MBL §§ 1 - 3.

Reglerne i minimumsbeskatningsloven (MBL) gælder for koncernenheder, der er en del af en multinational eller national koncern, som i to af de seneste fire regnskabsår før det aktuelle år har haft en årlig omsætning på mindst 750 mio. euro (ca. 5,6 mia. kr.), jf. MBL § 1.

Efter MBL § 2 er visse enheder (offentlige enheder, visse almennyttige fonde, internationale institutioner, pensionsinstitutter mv.) undtaget. De undtagne enheder indgår dog ved opgørelsen af, om koncernen opfylder størrelseskravet.

Har koncernen en omsætning på mindst 750 mio. euro. skal der foretages en identifikation af alle koncernens enheder, og det skal fastlægges, om der er enheder, som opfylder kriterierne for at være en undtagen enhed. Herefter skal det undersøges, om der er jurisdiktioner, hvor koncernens enheder effektivt beskattes med mindre end 15 pct. Den effektive beskatning af koncernens enheder opgøres samlet i hver af de jurisdiktioner, hvor enhederne er hjemmehørende. Er der enheder, som ikke er hjemmehørende i nogen jurisdiktion, så skal den effektive beskatning opgøres særskilt for hver af disse statsløse enheder.

Er der enheder i jurisdiktioner, hvor den effektive beskatning er mindre end 15 pct., så skal den lavt beskattede indkomst og ekstraskatten heraf opgøres.

Hvis et dansk ultimativt moderselskab direkte eller indirekte besidder en ejerandel i en lavt beskattet koncernenhed, påhviler det moderselskabet at beregne og betale den ekstraskat, der kan henføres til selskabet.

Det samme gælder for et dansk mellemliggende moderselskab, hvor det ultimative moderselskab i koncernen enten er en undtagen enhed eller er hjemmehørende i en jurisdiktion, der ikke anvender en kvalificeret regel om indkomstmedregning, og hvor et eventuelt udenlandsk mellemliggende moderselskab, med direkte eller indirekte bestemmende indflydelse over det danske mellemliggende moderselskab, heller ikke er omfattet af en kvalificeret regel om indkomstmedregning.

Desuden skal en dansk enhed i en udenlandsk koncern betale en ekstraskat i Danmark, hvis den effektive beskatning af enheden i Danmark er under 15 pct. I forhold til opgørelsen af den indenlandske ekstraskat henvises til reglen om substansbaseret indkomstudelukkelse i afsnit C.K.6.2.

►Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Skatterådet  

►SKM2024.645.SR◄

I spørgsmål 1, 3 og 5 ønskedes det bekræftet, at fondens uddelinger til tre forskellige hæderspriser var fradragsberettigede almennyttige uddelinger, jf. fondsbeskatningslovens § 4, stk. 1. Da der var tale om personlige hæderspriser, som blev uddelt til personer, der arbejdede inden for forskning, var det Skatterådets opfattelse, at hæderspriserne, ligesom i SKM2010.391.SR, måtte anses for at være fradragsberettigede almennyttige uddelinger, jf. fondsbeskatningslovens § 4, stk. 1. Spørgsmålene blev derfor bekræftet.

I spørgsmål 2, 4 og 6 ønskedes det bekræftet, at de samme uddelinger kunne anses for udøvelse af velgørende aktiviteter i henhold til minimumsbeskatningslovens § 4, nr. 11, litra d. Spørger søgte specifikt bekræftet, at de påtænkte uddelinger skulle anses for at være velgørende udlodninger i relation til § 4, nr. 11, litra d, og således ikke i sig selv udgjorde et diskvalificerende forhold, som potentielt kunne forhindre Spørger i samlet set at opfylde betingelserne i § 4, nr. 11, for at udgøre en undtaget nonprofitorganisation.

Det fremgik af begrundelsen til spørgsmål 1, 3 og 5, at de påtænkte uddelinger skulle anses for fradragsberettigede almennyttige uddelinger, jf. fondsbeskatningslovens § 4, stk. 1. De nævnte formål blev efter Skatterådets opfattelse anset for forenelige med de nævnte formål for velgørende nonprofitorganisationer i minimumsbeskatningsloven (dvs. religiøse, velgørende, videnskabelige, kunstneriske, kulturelle, sportslige, uddannelsesmæssige eller andre lignende formål som oplistet i den første formålskategori i § 4, nr. 11, litra a). Der blev ikke fundet konkrete forhold, der pegede på, at kvalifikationen af formålet skulle være anderledes efter minimumsbeskatningsloven end efter fondsbeskatningsloven.

På baggrund af en samlet konkret vurdering var det Skatterådets opfattelse, at de påtænkte uddelinger måtte anses for at følge af udøvelsen af enhedens velgørende aktiviteter i relation til minimumsbeskatningslovens § 4, nr. 11, litra d.

►SKM2024.512.SR◄

I spørgsmål 1 ønskedes det bekræftet, at fondens uddeling til et museum skulle anses for almennyttig i henhold til fondsbeskatningslovens § 4, stk. 1. Fondens uddeling til museet ansås for støtte til et almennyttigt formål. Der var herved bl.a. henset til, at museet var et anerkendt museum. 

I spørgsmål 2 ønskedes det bekræftet, at formålet med fondens uddeling til et museum skulle anses som et velgørende formål i henhold til minimumsbeskatningslovens § 4, nr. 11, litra d. Det fremgik af begrundelsen til spørgsmål 1, at den påtænkte uddeling vedrørte kulturelle formål, som var nogle af kerneeksemplerne på almennyttige formål efter fondsbeskatningsloven, og at uddelingerne tilgodeså en ubestemt kreds og skulle anses for at udgøre et almennyttigt formål. De nævnte formål var forenelige med de nævnte formål for velgørende nonprofitorganisationer i minimumsbeskatningsloven (dvs. religiøse, velgørende, videnskabelige, kunstneriske, kulturelle, sportslige, uddannelsesmæssige eller andre lignende formål, som var oplistet i den første formålskategori i § 4, nr. 11, litra a), og da der ikke var fundet konkrete forhold, der pegede på, at kvalifikationen af formålet skulle være anderledes efter minimumsbeskatningsloven end efter fondsbeskatningsloven, var det på baggrund af en samlet konkret vurdering Skatterådets opfattelse, at den påtænkte uddeling skulle anses for at følge af udøvelsen af enhedens velgørende aktiviteter i relation til minimumsbeskatningslovens § 4, nr. 11, litra d.