Indhold
Dette afsnit beskriver beregningen af kapitalafkastet i ordningen, afkastsatsen og afkastgrundlaget. Det beskriver også overdragelse ved succession, undtagelser ved arv eller gave og hvordan, der beregnes et forholdsmæssigt kapitalafkast ved afståelse midt i et indkomstår.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Afkastsatsen
- Afkastgrundlaget
- Overdragelse ved succession
- Erhvervelse ved arv eller gave
- Forholdsmæssigt kapitalafkast ved afståelse mv.
- Eksempel på beregning af forholdsmæssigt kapitalafkast.
Regel
Kapitalafkastet bliver beregnet ved at gange afkastgrundlaget med afkastsatsen. Se VSL § 9 og VSL § 22 c, stk. 5.
Afkastsatsen
Kapitalafkastsatsen beregnes en gang årligt, og udgør et helt antal procentpoints. Se om beregningen afsnit C.C.5.2.9.4.
Satsen offentliggøres af Skattestyrelsen.
Kapitalafkastsatsen udgør:
2021: 0 pct.
2022: 0 pct.
►2023: 3 pct.◄
Der henvises i øvrigt til afsnit C.C.5.2.9.4 om fastsættelse af kapitalafkastsatsen.
Afkastgrundlaget
Ved indkomstårets begyndelse gøres afkastgrundlaget op som anskaffelsessummen for de erhvervede aktier eller anparter.
Hvis en erhvervelse af aktier eller anparter i løbet af indkomståret bringer den samlede anskaffelsessum op over beløbsgrænsen i VSL § 22 c, stk. 2, nr. 2, opgøres det kapitalafkastgrundlag, der bruges ved beregningen af det forholdsmæssige kapitalafkast efter VSL § 22 c, stk. 5, som den samlede anskaffelsessum for aktier eller anparter efter denne erhvervelse. Se VSL § 22 c, stk. 6, 2. pkt.
Ved delerhvervelser beregnes der et forholdsmæssigt kapitalafkast, som svarer til det antal hele måneder, den selvstændige har ejet aktierne eller anparterne, hvis beløbsgrænsen på:
2021: 733.000 kr.
2022: 741.800 kr.
2023: 763.700 kr.
►2024: 790.700 kr.◄
- nås i løbet af indkomståret. Ved opgørelsen af kapitalafkastgrundlaget er anskaffelsessummen den samlede anskaffelsessum for aktierne eller anparterne efter den erhvervelse, der bringer det samlede kontantomregnede beløb over beløbsgrænsen. Se VSL § 22 c, stk. 2, nr. 2 om beløbsgrænsen.
Beløbsgrænsen reguleres efter PSL § 20.
Bemærk
Hvis der sker flere erhvervelser i løbet af året, som bringer den samlede anskaffelsessum af aktier eller anparter yderligere op over beløbsgrænsen, skal der ikke ske opgørelse af et nyt kapitalafkastgrundlag til beregning af kapitalafkastet for den resterende del af indkomståret.
Kapitalafkastgrundlaget for det aktuelle indkomstår skal fortsat gøres op på baggrund af anskaffelsessummen efter den erhvervelse, hvor beløbsgrænsen blev overskredet.
Selvstændige, der ved erhvervelser midt i indkomståret kommer op over beløbsgrænsen, får på den måde adgang til at anvende kapitalafkastordningen i en forholdsmæssig del af året, som svarer til det hele antal måneder, hvor aktie- eller anpartsbeholdningen har været over beløbsgrænsen.
Se VSL § 22 c, stk. 2, nr. 2.
Overdragelse ved succession
Er den selvstændige succederet i overdragerens skattemæssige stilling, skal kapitalafkastgrundlaget alligevel opgøres som det kontantomregnede vederlag, som den selvstændige betaler for aktierne eller anparterne. Det gælder ved overdragelse til familiemedlemmer efter ABL § 34 om succession. Se VSL § 22 c, stk. 6.
De samme regler gælder for medarbejdere ved overdragelse med succession efter ABL § 35.
Erhvervelse ved arv eller gave
Kapitalafkastordningen kan ikke bruges, når aktier eller anparter arves eller modtages som gave. Det skyldes, at der ved finansieringen af aktierne eller anparterne som udgangspunkt ikke har været nogen renteudgifter.
Forholdsmæssigt kapitalafkast ved afståelse mv.
Der beregnes et forholdsmæssigt kapitalafkast svarende til det antal hele måneder, den selvstændige har ejet aktierne eller anparterne i det indkomstår, hvor han eller hun erhverver eller afstår aktierne eller anparterne. Det samme gælder, hvis betingelserne for at anvende ordningen ikke længere er til stede. Se VSL § 22 c, stk. 5.
Eksempel på beregning af forholdsmæssigt kapitalafkast
Aktierne eller anparterne sælges den 30. april 2017 og har dermed været ejet i 4 måneder af indkomståret.
Kapitalafkastprocenten er 1 pct. i 2017.
Derfor er kapitalafkastet 4/12 af 1 pct. (2017) af kapitalafkastgrundlaget ved indkomstårets begyndelse.
Se også
Se også afsnit C.C.5.3.1.2.2 om beregningen af kapitalafkast i kapitalafkastordningen.