►Lovens skærpede beskatning af fratrædelsesgodtgørelser og jubilæumsgratialer og gaver i forbindelse hermed har virkning for udbetalinger af fratrædelsesgodtgørelser, der sker den 1. januar 2000 eller senere. Loven har dog ikke virkning for gaver og godtgørelser fra den skattepligtiges arbejdsgiver, der ydes i forbindelse med en medarbejders fratræden af stilling, såfremt aftalen om fratræden er indgået inden 1. januar 2000, jf. lov nr. 955 af 20. dec. 1999, § 5, stk. 3, 2. pkt.
Ved at der er indgået en aftale om fratræden forstås, at medarbejderen under ansættelsen har indgået en konkret aftale om fratræden, der medfører, at der udbetales en fratrædelsesgodtgørelse ved fratræden.
Hvis medarbejderen er blevet afskediget af arbejdsgiveren inden den 31. december 1999, er der indgået en konkret aftale om fratræden, som medarbejderen ikke har mulighed for at afvise.
Der er ikke tale om, at der er indgået en konkret aftale under ansættelsen om fratræden, hvis medarbejderen alene har indgået en ansættelseskontrakt inden lovens ikrafttræden, der ved evt. afskedigelse giver ret til en fratrædelsesgodtgørelse. Der er heller ikke tale om, at der er indgået en sådan aftale, hvis medarbejderen har indgået en ansættelseskontrakt i forbindelse med en åremålsansættelse, der ved udløbet af ansættelsesperioden berettiger til en fratrædelsesgodtgørelse. Dvs. at i disse tilfælde skal beskatningen ske efter de nye regler.
Det betyder, at en fratrædelsesgodtgørelse, der er indgået aftale om i 1999, og som indebærer, at en medarbejder fratræder f.eks. i maj 2000, vil blive beskattet efter de tidligere regler i LL § 7 O, og ikke efter LL § 7 U. Hvis godtgørelsesbeløbet beskattes efter disse regler i år 2000, vil bundfradraget således blive reguleret efter de tidligere gældende regler og være 11.200 kr., og kun 85 pct. af resten beskattes.
Et forhold er, hvordan beskatningen sker. Sker det efter de nye eller gamle regler. Et andet forhold er, hvornår beskatningen sker. Dette afhænger af de almindelige regler i KSL.
For så vidt angår tidspunktet for beskatningen af fratrædelsesgodtgørelser er fratrædelsesgodtgørelsen som udgangspunkt skattepligtig på det tidspunkt, hvor medarbejderen erhverver ret hertil (retserhvervelsesprincippet).
Da fratrædelsesgodtgørelser normalt er A-indkomst, gælder vedrørende beskatningstidspunktet de særlige regler i KSL § 46, stk. 2, jf. kildeskattebekendtgørelsens (bek. nr. 729 af 6 juli 2000) § 22, stk.1, for A-indkomst, der kommer til udbetaling efter udløbet af den pågældende indtjeningsperiode. Efter disse bestemmelser beskattes udbetalingen i det indkomstår, hvori udbetalingen finder sted. Har udbetalingen ikke fundet sted på et tidspunkt, der ligger 6 måneder efter retserhvervelsestidspunktet, er beløbet dog indkomstskattepligtigt på dette tidspunkt.
Det er således både udbetalingstidspunktet og retserhvervelsestidspunktet, der har betydning for, hvornår fratrædelsesgodtgørelsen rent faktisk beskattes.
Indgår en medarbejder en aftale om fratræden, der f.eks. er betinget af, at medarbejderen bliver i jobbet indtil opsigelsesperiodens udløb, erhverver den pågældende medarbejder først ret til godtgørelsesbeløbet, når denne betingelse er opfyldt. Medarbejderen er dog som nævnt ovenfor omfattet af overgangsordningen, hvis den konkrete aftale om fratræden er indgået inden 1. januar 2000, dvs. at beskatningen sker i henhold til de hidtil gældende regler, uanset om beskatningstidspunktet f.eks. er indkomståret 2000.
Hvis medarbejderen derimod bliver fritstillet, vil den pågældende erhverve ret til fratrædelsesgodtgørelsen på tidspunktet for fritstillelsen. Hvis der er særlige betingelser forbundet med fritstillelsen, vil det konkret skulle vurderes nærmere, hvornår medarbejderen har erhvervet endelig ret til godtgørelsen. Et eksempel på en særlig betingelse, der medfører, at skatteyderen ikke erhverver endelig ret til fratrædelsesgodtgørelsen ved aftalens indgåelse, kan være, at fratrædelsesgodtgørelsen bortfalder, hvis medarbejderen afgår ved døden i fritstillelsesperioden, eller hvis medarbejderen tiltræder ny beskæftigelse i denne periode.
Det betyder, at hvis medarbejderen ved aftalens indgåelse har erhvervet endelig ret til godtgørelsen, f.eks. fordi den pågældende samtidig fritstilles, skal beløbet senest beskattes 6 måneder efter tidspunktet for indgåelsen af aftalen, jf. KSL § 46, stk. 2 og kildeskattebekendtgørelsen (bek. nr. 729 af 6. juli 2000), § 22. En godtgørelse, der hidrører fra en aftale, der er indgået den 1. november 1999, skal således senest beskattes den 1. maj 2000. Hvis godtgørelsen først udbetales 1. juni 2000, skal der således allerede ske en beskatning (indeholdelse af A-skat m.v.) heraf den 1. maj.
Beskatningen i den beskrevne situation skal således ske i 2000, men efter reglerne, der var gældende i 1999, fordi aftalen er indgået inden 1. januar 2000. Hvis derimod en medarbejder har indgået en ansættelseskontrakt, der udløber i f.eks. februar 2000, og som indebærer, at der udbetales en fratrædelsesgodtgørelse ved fratræden, vil denne godtgørelse således ikke være omfattet af overgangsbestemmelsen i lov nr. 955 af 20. dec. 1999, § 5, stk. 3, fordi det ikke er en konkret aftale om fratræden indgået under ansættelsen.
Hvis arbejdstageren i stedet ønsker godtgørelsesbeløbet indbetalt på en pensionsordning omfattet af pensionsbeskatningslovens afsnit I, kan arbejdsgiveren frem til beskatningstidspunktet indgå en sådan aftale, jf. PBL § 19.
Har en medarbejder i første halvår af 1999 indgået en aftale om fratræden, der betyder, at medarbejderen har erhvervet endelig ret til godtgørelsen på dette tidspunkt, kan der på grund af 6 måneders reglen i kildeskatteloven ikke ske nogen beskatning i år 2000, og der kan heller ikke ske indbetaling på en pensionsordning i år 2000.
Såfremt en medarbejder er opsagt, eller der er indgået aftale om fratræden inden den 1. januar 2000 som følge af en retssag eller et forlig mellem arbejdsgiveren og arbejdstageren eller dennes faglige organisation, og medarbejderen efterfølgende får udbetalt et godtgørelsesbeløb, vil dette godtgørelsesbeløb efter lovens ikrafttrædelsesbestemmelse blive beskattet som fratrædelsesgodtgørelse efter de tidligere gældende regler. Det hænger sammen med, at arbejdstageren anses for at have erhvervet endelig ret til godtgørelsesbeløbet på det tidspunkt, hvor medarbejderen fratræder.
Hvis en medarbejder i 2000 får udbetalt et jubilæumsgratiale og ligeledes samme år får udbetalt en fratrædelsesgodtgørelse, der er indgået konkret aftale om inden den 1. januar 2000, skal der ikke ske nogen sammenlægning af de pågældende ydelser i relation til bundfradraget. Det skyldes, at reglerne for beskatning af jubilæumsgratialer følger af den nye bestemmelse i LL § 7 U, mens reglerne for beskatning af fratrædelsesgodtgørelser, der er omfattet af overgangsordningen, følger af LL § 7 O. Fratrædelsesgodtgørelsen skal dog sammenlægges med evt. beløb, der er omfattet af den tilbageværende del af LL § 7 O (bl.a. visse dusører).
Hvis aftalen indgås den 1. januar 2000 eller senere, vil godtgørelsesbeløb m.v. blive beskattet efter de nye regler.  ◄