Indhold

Dette afsnit handler om skattetillæg for selskaber ved manglende digital indberetning til Skatteforvaltningen om fremførselsberettigede underskud, jf. SEL § 35. Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Indberetning af skattefri omstruktureringer af betydning for underskud
  • Frister, fritagelse mv. 

Regel

Efter SEL § 35, stk. 1, skal skattepligtige selskaber m.v. for hvert af indkomstårene 2002 til og med det seneste indkomstår, der udløber inden indberetningstidspunktet, foretage digital indberetning til Skatteforvaltningen af resterende fremførselsberettigede underskud, jf. SEL § 12 og FBL § 3, stk. 2, jf. dog stk. 4.

Er periodiseringen af underskuddene uden betydning for underskudsanvendelsen, kan skatteministeren dispensere fra pligten til at indberette underskud for hvert af indkomstårene 2002 til og med det seneste indkomstår, der udløber inden indberetningstidspunktet. Se SEL § 35, stk. 3.

Indberetter et selskab m.v. ikke underskud til Skatteforvaltningen inden udløbet af indberetningstidspunktet, skal selskabet betale et tillæg på 5.000 kr. Tillægget tilfalder staten. Tillægget i SEL § 35, stk. 1, svarer til det tillæg, der maksimalt kan gives efter SKL § 73. Tillægget for manglende rettidig underskudsangivelse kan pålægges ud over skattetillægget for manglende rettidig indgivelse af oplysningsskemaet efter skattekontrolloven.

Bemærk

For sambeskattede selskaber m.v. påhviler indberetningspligten efter SEL § 35 administrationsselskabet. Ved sambeskattede selskaber m.v., er det således alene administrationsselskabet, der kan pålægges et tillæg ved for sen indberetning.

Administrationsselskabet kan alene pålægges ét tillæg pr. sambeskatning. Der kan således ikke opkræves et tillæg pr. selskab i sambeskatningen. 

Indberetning af skattefri omstruktureringer af betydning for underskud

Efter SEL § 35, stk. 2, skal der endvidere ske digital indberetning til Skatteforvaltningen om skattefri omstruktureringer omfattet af fusionsskatteloven, der har betydning for underskudsanvendelsen efter SEL § 35, stk. 1, og som er gennemført inden indberetningstidspunktet, jf. dog § 35, stk. 4.

Frister, fritagelse mv.

Efter SEL § 35, stk. 4, fastsætter Skatteministeren regler om fritagelse for visse selskaber m.v. fra indberetningspligten. Endvidere kan ministeren fastsætte regler om indberetningstidspunktet, adgangen for Skatteforvaltningen til, hvis der foreligger særlige omstændigheder, at se bort fra en fristoverskridelse, herunder at fritage for betaling af tillægget i SEL § 35, stk. 1, perioden for indberetningen, hvilke specifikationer indberetningen skal indeholde, og hvorledes indberetningen skal ske efter stk. 1 og 2.

I henhold til bekendtgørelse om registrering af underskud m.v. med senere ændringer, er indberetningstidspunktet fastsat til senest den 1. september 2015. Bek. nr. 1037, af 26.09.2014 og Bek nr. 679, af 06.05.2015.

Hvis der foreligger særlige omstændigheder, kan Skatteforvaltningen se bort fra fristen for indberetning samt fritage selskaberne m.v. for betaling af tillægget.Se bekendtgørelse om registrering af underskud m.v.  Bek. nr. 1037, af 26.09.2014, med senere ændringer ved Bek nr. 679, af 06.05.2015.

Afgørelse om tillæg træffes, når Skatteforvaltningen kan konstatere, at et selskab har et underskud, som ikke er indberettet rettidigt.

Skatteforvaltningens afgørelse om tillæg kan påklages til Landsskatteretten, jf. SFL § 35 b, stk. 2.

Efter SFL § 35 b, stk. 3, kan klager over visse typer af afgørelser henskydes til Skatteankestyrelsen. Efter bemærkningerne til ændringen af SEL § 35, stk. 1, må det forventes, at Landsskatteretten henskyder sager om fritagelse for betaling af tillæg til Skatteankestyrelsen.

Se også

Se også afsnit C.D.2.4.5.1, Underskudsfremførsel, som omhandler selskaber og SEL § 35, og afsnit C.D.3.1.4.3.7, Mulighed for korrektion af underskudssaldoen.