Indhold

Dette afsnit beskriver, om der skal ske en skatteansættelse for året før dødsfaldet, når afdøde var gift, og dødsboet er udleveret som boudlæg efter DSL § 18.

Afsnittet indeholder:

  • Personer omfattet af reglen
  • Regel
  • Overskydende skat der udbetales efter dødsfaldet.

Personer omfattet af reglen

Reglen omfatter personer, der

  • var gift ved dødsfaldet
  • ikke var separeret og
  • levede sammen.

Se DBSL § 78.

Se også

Se KSL § 4 og afsnit C.A.8.1 om den ægteskabelige samlivsstatus i skattemæssig forstand.

Regel

Der skal ske en skatteansættelse og skatteberegning for afdøde for året før dødsfaldet, fordi eventuelle uudnyttede fradrag mv. kan overføres ægtefællerne imellem. Den længstlevende ægtefælle har dog ikke pligt til at indgive et eventuelt oplysningsskema for afdøde. Skattestyrelsen kan derfor ikke bruge bestemmelsen i SKL § 72, stk. 1 og § 73 om at fremtvinge oplysningsskemaet, men må i stedet foretage en skønsmæssig ansættelse. Se SKL § 74, stk. 1.

Den længstlevende ægtefælle skal ikke betale afdødes restskat, fordi hverken ægtefællen eller andre hæfter for afdødes gæld.

Se DBSL § 78, stk. 1 og DSL § 19, stk. 2 om hæftelse for gæld.

Overskydende skat der udbetales efter dødsfaldet

Udbetaling af overskydende skat kan ske til enten skifteretten eller den længstlevende ægtefælle. Hvem, der modtager beløbet, afhænger af, om beløbet kan ses på afdødes TastSelv, og dermed er forfaldent til betaling før eller efter dødsfaldet.

Inden udbetalingen af den overskydende skat kan afdødes skatterestancer modregnes på sædvanlig vis. Se KSL § 62, stk. 3. Ligeledes kan afdødes anden gæld modregnes i den overskydende skat inden udbetalingen, hvis de almindelige modregningsbetingelser er til stede. Vedrørende betingelserne for modregning, se afsnit A.D.13 om modregning.

Beløbet ses på TastSelv efter dødsfaldet

Når den overskydende skat først er vist på TastSelv efter dødsfaldet, udbetaler Skattestyrelsen beløbet til den længstlevende ægtefælle. Det er en betingelse, at samlivsbetingelsen er opfyldt. Se DBSL § 78, stk. 1. Når skifteretten træffer afgørelse om, hvorvidt betingelserne for boudlæg er opfyldt, skal den overskydende skat derfor ikke indgå i vurderingen. Reglen gælder også, hvis den ene eller begge ægtefæller havde forskudt regnskabsår. Se DBSL § 78, stk. 1, 4. pkt.

Overskydende skat kan kun udbetales til længstlevende ægtefælle. Det gælder også selvom boet udlægges til en anden end ægtefællen. Se DBSL § 78, stk. 1.

Se også

Se C.E.5.2 om skiftemæssige forhold ved skifteformen boudlæg for oplysninger om, hvem der kan overtage dødsboet.

Beløbet ses på TastSelv før dødsfaldet

Når den overskydende skat er vist på TastSelv før dødsfaldet, men endnu ikke er overført til afdødes Nemkonto ved dødsfaldet, anses beløbet som forfaldent til udbetaling før dødsfaldet. Det indgår derfor i afdødes formue på dødsdagen. Som udgangspunkt udbetaler Skattestyrelsen beløbet til skifteretten. Når skifteretten træffer afgørelse om, hvorvidt betingelserne for boudlæg er opfyldt, skal den overskydende skat derfor indgå i vurderingen.

Hvis boet allerede er udlagt, kan Skattestyrelsen på skifterettens vegne udbetale beløbet direkte til boudlægsmodtageren. Dette forudsætter, at skifteretten oplyser Skattestyrelsen om, at betingelserne for boudlægget fortsat er opfyldt, samt navn og CPR-nr. på udlægsmodtageren.