Faglige foreninger skal hvert år foretage indberetning til skattemyndighederne om de indbetalinger, de har modtaget fra hvert enkelt medlem det foregående kalenderår. Det indberettede beløb vil blive fortrykt på det enkelte medlems selvangivelse, jf. afsnit A.I.2.10.
Alle foreninger, hvortil kontingent kan trækkes fra efter LL § 13 er indberetningspligtige, jf. SKL § 8 T. Det enkelte foreningsmedlem kan inden kalenderårets udgang pålægge foreningen ikke at foretage indberetning efter 1. pkt. i SKL § 8 T. Fradrag efter LL § 13, stk. 1, er betinget af, at der sker indberetning af medlemmernes kontingentbetalinger, jf. LL § 13, stk. 2.
Ifølge LL § 13, stk.1, kan den skattepligtige foretage fradrag for udgifter afholdt til kontingenter for medlemsskab af arbejdsgiverforeninger, fagforeninger og andre faglige sammenslutninger, der har til hovedformål at varetage de økonomiske interesser for den erhvervsgruppe, hvortil den skattepligtige hører. Se hertil TfS 1994, 348.
 
LL § 13 omfatter for det første arbejdsmarkedssammenslutninger. Hertil regnes arbejdsgiverforeninger og fagforeninger, der har til hovedformål, at indgå, faktisk indgår eller medvirker til at indgå såvel kollektive som enkeltstående aftaler om løn- og arbejdsvilkår. Endvidere anses for omfattet foreninger og faglige sammenslutninger, såfremt de besidder kapital bestemt til ydelse af understøttelse ved faglig konflikt, selvom foreningerne ikke forhandler eller medvirker til eller koordinerer ved forhandlinger om løn- og arbejdsvilkår. Endelig omfattes andre foreninger der varetager medlemmernes faglige, økonomiske interesser, men som hverken forhandler overenskomster eller besidder konfliktfonde. Der er tale om brancheforeninger, erhvervsorganisationer, handelsstandsforeninger, handelsforeninger og landbo-, husmands- og kvægavlerforeninger mv.
 
Kontingent til Foreningen af danske lægestuderende er fradragsberettiget, idet foreningens formål er at varetage de studerendes økonomiske og faglige interesser.
Kontingent til Dansk Merkonomforening anses ifølge lsr. 1984.157 for fradragsberettiget. Ved afgørelsen blev bl.a. lagt vægt på, at et af foreningens formål var at støtte det enkelte medlem i forhandlinger om ansættelses- og arbejdsvilkår og på anmodning overtage forhandlingsretten om løn- og arbejdsforhold.
Kontingent til Danmarks Frie Fagforeninger er fradragsberettiget, Skat 1990.4.301 (TfS 1990, 156).
Kontingent til Foreningen af Yngre Revisorer blev ikke anset for fradragsberettiget som fagforeningskontingent, men kunne istedet fradrages (som en lønmodtagerudgift) under hensyn til, at kontingentet i alt overvejende grad antages at medgå til udgivelse af faglitteratur, lsr. 1983.108 og tilsvarende VLD af 17. april 1985 (Skat 1985.5.125 (TfS 1985, 730)) vedrørende en gymnasielærer.
 
Hvis der betales kontingent til en forening, der varetager såvel faglige, økonomiske som erhvervsmæssige interesser, skal kontingentbetalingen fordeles, idet det kun er den del af kontingentet, der går til dækning af faglige økonomiske interesser, der berettiger til fradrag efter LL § 13. Den kontingentdel, der går til varetagelse af erhvervsmæssige interesser er fradragsberettiget efter LL § 9, stk. 1. Fordelingen af kontingentet foretages af den pågældende forening, se mere herom under afsnit E.B.3.15. Se endvidere SD-cirk. 1989.2.
En dagplejemor kan udover standardfradraget på 40 pct. af indtægten jf. LL § 9 H, foretage fradrag for fagforeningskontingent, lsr. 1979.181.
Registrerede erhvervsfiskere er udelukket fra at tage fradrag for fagforeningskontingent efter LL § 13, når den pågældende benytter den særlige fradragshjemmel i LL § 9 G, jf. § 9 G, stk. 2.
Bestemmelsen udelukker imidlertid ikke, at der kan tages fradrag for fagforeningskontingent i den periode, hvor den pågældende ikke er registreret som erhvervsfisker - enten fordi vedkommende er ophørt hermed eller fordi vedkommende først efterfølgende påbegynder en beskæftigelse som registreret erhvervsfisker. Et eventuelt fradrag beror dog på en konkret ligningsmæssig bedømmelse, jf. TfS 1996, 105.
En ansat i forsvaret fik fra 1. september 1981 bevilget 1 års orlov, hvorunder han arbejdede i Grønland. Skatterådet havde beskåret hans fradrag for fagforeningskontingent med den del af kontingentet, der vedrørte perioden 1. september - 31. december 1981. LSR gav skatteyderen fradrag for hele årets kontingent betalinger under henvisning til, at han havde været fuldt skattepligtig til Danmark i hele indkomståret, at hans økonomiske og faglige interesse i fortsat medlemsskab ikke kunne anses for ophørt med den midlertidige adresse i Grønland, og at kontingentbetalingen var uden forbindelse med den i Grønland erhvervede indtægt, lsr. 1984.159.
Ekstra strejkekontingenter, der af fagforeningen pålægges medlemmerne, er fradragsberettigede i lighed med det almindelige fagforeningskontingent. Derimod kan eventuelt frivillige bidrag ikke fradrages.
Arbejdsløshedsforsikring og bidrag til efterlønsordningUdgifter til arbejdsløshedsforsikring kan ligeledes fradrages i den skattepligtige indkomst i medfør af PBL § 49, stk. 1Det skal bemærkes, at en lønmodtagers udgifter til fagforeningskontingenter (for den dels vedkommende som medgår til varetagelse af medlemmernes faglige, økonomiske interesser), arbejdsløshedsforsiking og ikke er omfattet af bundgrænsen på 4.300 kr. i 2000 som gælder for fradrag af en lønmodtagers øvrige udgifter ved indtægtserhvervelsen Ikke i erhvervAt en skatteyder ikke er aktivt erhvervsbeskæftiget, afskærer ikke den pågældende fra retten til at fradrage fagforeningskontingent, jf. lsr. 1959.67, hvor en tandlæges kontingent til Dansk Tandlægeforening blev anerkendt fradragsberettiget, uanset at den pågældende for tiden ikke var i erhverv. Fradraget blev anerkendt med den motivering, at den pågældendes faglige organisation måtte antages at varetage samtlige sine medlemmers økonomiske interesser som erhvervsgruppe, hvad enten de var aktuelt i erhverv eller ikke.
En skatteyder, hvis indtægt udelukkende består i arbejdsløshedsunderstøttelse, anses for berettiget til at fratrække fagforeningskontingent. Skatteydere, der modtager efterløn, kan fratrække fagligt kontingent og kontingent til arbejdsløshedskasse. Pensionerede tjenestemænd i staten, folkeskolen og folkekirken kan ligeledes foretage fradrag for fagforeningskontingent, idet den faglige organisation er forhandlingsberettiget vedrørende pensionen.
Klubkontingenter »Klubkontingenter« må anses for at falde ind under bestemmelsen i LL § 13, hvis klubbens formål er at varetage de pågældendes faglige, økonomiske interesser.
Er formålet derimod at sikre medlemmerne dagpenge under sygdom, må kontingentet betragtes som en ikke fradragsberettiget forsikringsudgift.
Beløb, som de ansatte i et selskab indbetaler til en såkaldt arbejderklub oprettet med det formål at erhverve aktier i selskabet, kan ikke fradrages, skd. 32.93.
Visse fagforeninger yder et tilskud til medlemmer, der oppebærer folkepension (»overbygning til folkepensionen«). Midlerne tilvejebringes ved særlige bidrag, som fagforeningsmedlemmerne betaler ved siden af de sædvanlige kontingenter til forening og arbejdsløshedskasse. Bidraget er fradragsberettiget i den skattepligtige indkomst.