Dato for udgivelse
23 nov 2023 14:16
Dato for afsagt dom/kendelse/afgørelse/styresignal
14 nov 2023 13:54
SKM-nummer
SKM2023.561.LSR
Myndighed
Landsskatteretten
Ansvarlig styrelse
Skattestyrelsen
Sagsnummer
23-0076779
Dokument type
Afgørelse
Overordnede emner
Skat
Overemner-emner
Fradrag og afskrivninger
Emneord
Fradrag, kursus- og rejseudgifter, masteruddannelse, efteruddannelse, videreuddannelse
Resumé

Landsskatteretten fandt, at klageren, der var jurist og ansat i Skattestyrelsen, var berettiget til fradrag for kursus- og rejseudgifter i forbindelse med deltagelse på masteruddannelsen "Master i Skat", idet deltagelsen i masteruddannelsen blev anset for efteruddannelse.

Reference(r)

Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a
Ligningslovens § 9, stk. 1, § 9 A, stk. 7

Henvisning

Den juridiske vejledning 2024-1, afsnit C.A.4.3.1.4

Henvisning

Den juridiske vejledning 2024-1, afsnit C.A.7.3.1

Klagepunkt

Skattestyrelsens
afgørelse

Klagerens
opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Indkomståret 2021
Fradrag for kursus- og rejseudgifter i forbindelse med deltagelse på masteruddannelse

Nej

Ja

Ændres til Ja

  

 

Faktiske oplysninger
Klageren afsluttede i juni 2017 kandidatuddannelsen i jura (Cand.jur.) ved [...] Universitet og har siden arbejdet som fuldmægtig ved Skattestyrelsen i enheden X.

I 2018 påbegyndte klageren uddannelsen "Master i Skat" (herefter masteruddannelsen) på Copenhagen Business School (herefter CBS). Klageren fuldførte masteruddannelsen i efteråret 2022.

Klageren har i årene 2018-2022 deltaget i følgende ti fag på masteruddannelsen:

2018: Kursgevinster og finansielle kontrakter (1)
2019: Udbytte - og aktieavance (1)
2020: Erhvervsbeskatning + Selskabsbeskatning (2)
2021: International selskabsskatteret + Personbeskatning + International skatteret + Transfer Pricing (4)
2022: Metode og masterprojekt (2)

Klagerens arbejdsgiver har givet klageren frihed med løn til at deltage i hvert fag. Derudover har klagerens arbejdsgiver betalt for otte ud af de ti fag, som klageren har deltaget i. Klageren har selv betalt for fagene "International selskabsskatteret" og "Transfer Pricing" i 2021, som ifølge fakturaerne fra CBS har kostet hver 13.500 kr.

Der er fremlagt undervisningsplaner for "International selskabsskatteret" og "Transfer Pricing" for 2021, hvoraf det fremgår, at undervisningsstedet er CBS, Dalgas Have 15, 2000 Frederiksberg, og at undervisningstiden er fra kl. 9:00-16:00. Derudover fremgår det, at undervisningen for hvert fag består af fem lektioner samt en eksamen fordelt på seks datoer i efteråret 2021.

I indkomståret 2021 har klageren haft folkeregisteradresse på Adresse Y1, [Jylland].

Klageren har oplyst, at klageren i 2021 har haft 12 rejsedage i forbindelse med deltagelsen i undervisningen og eksamen i København, da klageren har været nødt til at tage afsted dagen før. Der er fremlagt erklæring fra klagerens funktionsleder, som bekræfter antallet af rejsedage, og oplyser at kost- og småfornødenheder ikke er dækket af arbejdsgiveren.

I en redegørelse til Skattestyrelsen har klageren beregnet fradrag for rejseudgifter på følgende måde:

"Standardsatser for kost og småfornødenheder, 2021 på 532 kr. x 12 dage = 6.384 kr.
Standardsatser for logi, 2021 på 228 kr. x 12 dage = 2.736 kr.
I alt  = 9.120 kr.     "

Det fremgår af [...] Universitets hjemmeside, at kandidatuddannelsen i jura består af de obligatoriske elementer Civilproces, Skatteret og specialet samt af en række valgfrie fag.

Af CBS’ hjemmeside fremgår følgende om masteruddannelsen i skat:

"Master i Skat bygger på en tværfaglig problemorienteret tilgang og vil i sin tilrettelæggelse søge at inddrage og bygge på deltagernes viden og erfaring."

Om masteruddannelsens adgangskrav fremgår følgende af CBS’ hjemmeside:

"For at blive optaget på Master i Skat skal ansøgere mindst have en relevant bacheloruddannelse, en relevant mellemlang uddannelse (professionsbachelor) eller en relevant diplomuddannelse. Det kan f.eks. være en af følgende uddannelser:

·         HA
·         BAC (jur)
·         SKAT's fuldmægtiguddannelse
·         Diplom i skat (Skatterevisoruddannelsen)
·         HD 2.del

Vi optager også ansøgere med uddannelsesmæssige kvalifikationer, som kan sidestilles med én af de nævnte uddannelser. Dette sker efter en konkret vurdering af den enkelte ansøger.

Du skal endvidere have mindst 2 års relevant erhvervserfaring. Erhvervserfaringen skal være opnået efter afslutningen af den adgangsgivende uddannelse.

Der foretages en samlet individuel bedømmelse af ansøgernes kvalifikationer, herunder om de pågældende har haft relevant erhvervsarbejde."

Om opbygningen af masteruddannelsen fremgår følgende af CBS’ hjemmeside:

"Uddannelsen er tilrettelagt således, at den kan gennemføres som et 2-årigt uddannelsesforløb på deltid, eller tages i det omfang og det tempo, den enkelte deltager ønsker, dog maximum 6 år. Uddannelsen består af såvel obligatoriske fag som valgfrie fag.  

Master i Skat udbyder 30 fag indenfor direkte og indirekte skatte, som giver dig mulighed for at specialisere din Master til dit faglige behov.

Du kan tage fagene i den rækkefølge du ønsker og obligatoriske fag kan erstatte valgfrie fag. Uddannelsen afsluttes med et masterprojekt. Både obligatoriske og valgfrie fag kan læses som enkeltfag.
[...]"

Skattestyrelsens afgørelse
Skattestyrelsen har nægtet klageren fradrag for kursus- og rejseudgifter for indkomståret 2021.

Som begrundelse har Skattestyrelsen anført følgende:

"[...]
1. Øvrige lønmodtagerudgifter - kursusudgifter
[...]
Det følger af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, at der ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kan foretages fradrag for udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.

Udgifter til ajourføring af allerede erhvervet uddannelse kan fradrages, når det godtgøres, at der er tale om efteruddannelse/ajourføring, og udgifterne har den fornødne direkte og umiddelbare tilknytning til en persons indtægtsgivende arbejde.

Efteruddannelse er kendetegnet ved at være egnet til at vedligeholde viden og kvalifikationer, som kræves, for at en person kan bestride sit aktuelle arbejdsområde.

Der kan ikke godkendes fradrag for udgifter til etablering, herunder grunduddannelse og videreuddannelse. Videreuddannelse er i modsætning til efteruddannelse kendetegnet ved, at den medfører en opkvalificering til en anden funktion, herunder eventuelt en højere kvalificeret funktion.

Det fremgår af Den juridiske vejledning afsnit C.A.4.3.1.4. - Udgifter til kurser, studierejser og faglitteratur, at arbejdsgivere har mulighed for at betalte uddannelse for den ansatte uden den ansatte bliver beskattet. Skattefriheden omfatter både grund- og videreuddannelse og efteruddannelse.

Udgifter i forbindelse med uddannelsen, som arbejdsgiveren ikke dækker, kan fradrages efter de almindelige regler som gennemgået ovenfor. Ligningslovens § 31 medfører ikke en udvidet adgang til at tage fradrag.

Der er derfor stadig kun fradragsret, hvis der er tale om en efteruddannelsesudgift, jf. ligningslovens § 31, stk. 6.

Din anmodning om øvrige lønmodtagerudgifter på 27.500 kr. for udgifter til kursusdeltagelse, er ikke reduceret med bundgrænsebeløbet på 6.500 kr. jf. ligningslovens § 9, stk. 1. Det beløb der kan gives fradrag for, såfremt du opfylder betingelserne, er således 27.500 kr. - 6.500 kr. = 21.000 kr.
I juni 2017 blev du Kandidat i Jura ved [...] Universitet.

Du blev ansat i Skattestyrelsen den 1. juni 2017.

Fra 2018 til 2022 har du gennemført en Master i Skat ved CBS. Du har gennemført uddannelsen på 5 år, mod normalt 6 år.

Du henviser til, at der af Master i Skat’s hjemmeside fremgår, at fagene kan læses som enkeltfag, som et muligt alternativ til efteruddannelse. Men af hjemmesiden fremgår det også, at Master i Skat er en videregående specialistuddannelse på højeste niveau inden for fagområdet skatteret.

I din redegørelse af 29. marts 2023 har du henvist til SKM2005.48.LSR af 23.12.2004 og Landsskatterettens afgørelse, journal nr. 15-1996590 af 30.04.2018.

I SKM2005.48.LSR havde klageren under sin agronom-uddannelse skrevet speciale om "Undervisning og landbrugsfagligt rådgivningsarbejde". Han færdiggjorde uddannelsen i 1983 og har siden 1984 arbejdet som konsulent og efteruddannelseskonsulent ved B. Han har endvidere taget kurser i undervisning og rådgivning. På baggrund af den viden, klageren har opnået gennem sin uddannelse og sin ansættelse som konsulent ved B, må deltagelsen i uddannelsen "Master i voksenuddannelse", anses for en efteruddannelse, der ikke er kompetencegivende. Han afsluttede den 2 årige uddannelse i 2003.

I LSR journal nr. 15-1996590 havde klageren en forudgående uddannelse som Master i kryptologi og en diplomuddannelse. Arbejdsgiveren ønskede at genbruge/forædle klagerens kompetencer og lange erfaring. Klagerens deltagelse i Master i Management of Technology i 2012 og 2013, var tilstrækkeligt begrundet i varetagelse og vedligeholdelse af viden til brug for klagers eksisterende arbejde og må herefter anses for efteruddannelse.

I begge ovennævnte afgørelser, er lagt vægt på klagernes tidligere uddannelser samt deres lange erhvervserfaring, herunder løbende ajourføring inden for hver deres erhverv, før de starter på nye Master-uddannelser.

Det er vores vurdering at disse afgørelser ikke er analog til dit forløb, da du starter på Master i Skat inden for det første år af din ansættelse i Skattestyrelsen. Der kan endvidere henvises til SKM2005.435.LSR af 1. september 2005 hvor landsskatteretten ikke godkendte kursusudgift.
Landsskatteretten lagde i sin afgørelse vægt på, at der var tale om et længerevarende uddannelsesforløb, der løb over tre år og anså kurset som en videreuddannelse, uanset klagerens tidligere beskæftigelse.

Det er vores vurdering, at der ikke kan godkendes fradrag for dine udgifter til deltagelse i 2 fag på Master i SKAT. Det er vores vurdering, at dit forløb på Master i Skat er en længerevarende videreuddannelse, der går ud over rammerne for almindelig ajourføring af din tidligere uddannelse.

Reglerne fremgår af statsskatteloven §§ 5 og 6.

Ved vores vurdering har vi lagt vægt på, at
-          din kandidat i jura, er ikke en skatte-specifik uddannelse
-          du starter på Master i Skat, kort tid efter du er blevet kandidat i jura
-          din erhvervserfaring i Skattestyrelsen er relativt kort, da du starter på Master i Skat
-          at Master i Skat, er en længerevarende uddannelse, som du har gennemgået på 5 år

Fradrag for uddannelsesudgifter godkendes ikke, idet der er tale om videreuddannelse - se statsskattelovens §§ 5 og 6

21.000 kr.

Bemærkninger til din indsigelse af 15. juni 2023
Du mener, at din optagelse på Master i Skat, ud fra opfyldelse af uddannelseskrav og erhvervserfaring, automatisk gør at uddannelsen kan anses for at være efteruddannelse.

Skattestyrelsen stiller ikke spørgsmål ved, om du er kvalificeret til Masteruddannelsen eller ej. Vi forholder os til om din deltagelse i Master i Skat, skal betragtes som efter- eller videreuddannelse.

På baggrund af sagens oplysninger finder Skattestyrelsen, at deltagelse i et Masteruddannelsesforløb over 5 år, går ud over rammerne for almindelig ajourføring og vedligeholdelse af din tidligere uddannelse.

Der godkendes ikke fradrag for uddannelsesudgifter, da der er tale om videreuddannelse, jf. statsskattelovens §§ 5 og 6.
[...]

2. Rejseudgifter - kost og logi
[...]

Du har foretaget fradraget for rejseudgifter i forbindelse med din deltagelse i Master-uddannelsen i Skat p CBS Copenhagen, Dalgas Have 15, 2000 Frederiksberg.

Fradraget er foretaget i forbindelse med de to fag, der har taget i 2021 - det ene fag er betalt af arbejdsgiver og det andet fag er for egen regning.

Det fremgår af ligningslovens § 31, at ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst medregnes ikke ydelser til dækning af udgifter i forbindelse med uddannelser og kurser når ydelserne modtages som led i et ansættelsesforhold. Ydelserne skal være omfattet af ligningslovens § 31, stk. 3,

Da din arbejdsgiver ikke har udbetalt skattefri rejse- og befordringsgodtgørelse vedrørende uddannelsesforløbet, jf. ligningslovens § 31, stk. 4 og 5, skal der henses til reglerne i ligningslovens § 31, stk. 6, hvor det fremgår, at "udgifter omfattet af stk. 3, der ikke dækkes af en arbejdsgiver m.v., jf. stk. 1, kan ikke fradrages ved indkomstopgørelsen, medmindre dette følger af skattelovgivningens almindelige regler."

Det følger af statsskattelovens § 6 a, at der er fradrag for udgifter til "at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten". Da Master-uddannelsen anses for at være videreuddannelse, er der ikke tale om udgifter til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, se begrundelsen ovenfor i afsnit 1.4.

Da Master i Skat er en videreuddannelse, kan der ikke godkendes fradrag for rejseudgifter efter reglerne i ligningslovens § 9 A. Der er ikke udbetalt skattefri rejse- og befordringsgodtgørelse i forbindelse med uddannelsen.

Ikke godkendt fradrag for rejseudgifter (kost og logi) opgjort efter reglerne i ligningslovens § 9 A, idet udgifterne er afholdt i forbindelse med en videreuddannelse, hvor der ikke er fradragsret for kursusudgifterne.

9.120 kr.

Bemærkninger til din indsigelse af 15. juni 2023
Du henviser til, at du for indkomståret 2020 har fået godkendt rejseudgifter i forbindelse med deltagelse i Masteruddannelen, og dermed har en berettiget forventning om, at der har været enighed om, at din deltagelse i Master i Skat er en efteruddannelse.

Skattestyrelsen er ikke tidligere fremkommet med en klar og entydig tilkendegivelse om, at der er fradrag for rejseudgifter i forbindelse med deltagelse i Master i Skat.

Det forhold, at Skattestyrelsen har henlagt sagen om rejseudgifter for indkomståret 2020, betyder ikke, at du derved har opnået en retsbeskyttet forventning om, at rejseudgifter også kan fradrags i andre indkomstår.

Desuden er der ændret på det faktiske grundlag for rejsefradraget. Blandt andet betaler du nu selv for nogle af fagene på uddannelse, og samlet set har du i 2021 afsluttet en fuld uddannelse Master i Skat.

Skattestyrelsen mener derfor ikke, at du kan støtte ret på forventningsprincippet, og vi godkender ikke fradrag for rejseudgifter (kost og logi) opgjort efter reglerne i ligningslovens § 9 A, idet udgifterne er afholdt i forbindelse med en videreuddannelse, hvor der ikke er fradrag for kursusudgifterne.
[...]"

Skattestyrelsen har udtalt følgende til klagen:

"Der er ikke nye oplysninger i sagen, som ikke står i sagsfremstillingen.

Selv om der ikke er nye oplysninger i sagen, har jeg bemærkninger til klages henvisning til, at hun har fået godkendt fradrag for rejseudgifter 2020, hvilket hun mener skaber en forventning om enighed i, at hendes deltagelse i enkeltfag på Master i Skat, anses som efteruddannelse.

Vi gør opmærksom på, at rejseudgiften i 2020-sagen blev henlagt, på baggrund af fremsendt dokumentation. I 2020-sagen er der ikke taget stilling til om der er tale om efter- eller videreuddannelse.
Vi mener derfor ikke, at klager har opnået en retsbeskyttet forventning om, at rejseudgifter kan fradrags i andre indkomstår.
I 2021-sagen mener vi, at udgiften er afholdt i forbindelse med en videreuddannelse, hvilket ændre

på det faktiske grundlag for rejsefradraget. Vi mener derfor ikke, at klager kan støtte ret på forventningsprincippet."

Klagerens opfattelse
Klageren har nedlagt påstand om, at klageren er berettiget til fradrag for kursus- og rejseudgifter for indkomståret 2021.

Til støtte herfor har klageren anført følgende:

"[...]
Den grundlæggende forudsætning for dette fradrag er, at det omfatter to enkeltfag. På det tidspunkt, hvor jeg deltager i disse enkeltfag, kan det ikke vendes imod mig, at jeg senere fuldfører hele uddannelsen. At gøre dette udgør ikke en garanti, og når vi nøje gennemgår min tilgang til fagene, er der ingen fastlagt struktur for, hvornår jeg deltager i dem. Jeg har aldrig modtaget et løfte om en samlet uddannelse fra min leder, og dette kan bekræftes skriftligt. Der er ydermere mange faktorer, som kan påvirke en gennemførsel af uddannelse, såsom sygdom, jobskifte, graviditet eller simpelthen manglende interesse for at tage fagene. Hvis en af disse situationer skulle opstå, ville jeg have overskredet den maksimalt tilladte tidsramme på seks år for at fuldføre uddannelsen. Herudover skal det tages i betragtning at Master i Skat er normeret til at tage to år. Det er hermed ikke hurtigt, at jeg har gennemført uddannelsen på fem år, selvom om det ikke bør være en diskussion heraf, da anmodningen om fradrag gælder for 2021, før jeg vidste om jeg i det hele taget blev færdig. Der bør samtidigt skeles til, at det er CBS som uddannelsesinstitution, der lægger det ud til den enkelte deltager til at vurdere, hvor længe deltagelsen skal strække sig over. Selve deltagelsens længde er ikke en faktor for vurderingen af, om der dermed er tale om en videreuddannelse eller efteruddannelse. Det er selve brugen af fagene.

Udgifterne til enkeltfag bidrager til opdatering af mit erhverv efter 4 års ansættelse i enheden X som fuldmægtig. Deltagelse i enkeltfag på Master i Skat vedligeholder og opdaterer mine færdigheder, som også bekræftet af Skattestyrelsens vurdering. Min arbejdsgiver støtter deltagelsen med tid og bøger, og udgifterne ville også være dækket under fysisk undervisning. Min stilling i enheden X forbliver uændret, og fagene på Master i Skat skaber ikke en ny indtægtskilde. SKM2005.48.LSR og LSR-journal nr. 15-1996590 underbygger min argumentation om efteruddannelse. Det er værd at påpege, at man efter fire år i enheden X oplærer nye medarbejdere uanset deltagelse i masterfag. Det er anført i afsnit 1.1, at der til det afholdte teams møde blev oplyst, at min kollega og jeg nu er de faglige i enheden, og vi derfor oplærer nyansatte. Dette er ikke korrekt, vi oplyste på mødet, som vi yderligere har gjort i bemærkninger til forslaget, at vi har oplært nye i enheden X i flere år, hvorfor oplærings opgaven er uafhængigt af, om der sker deltagelse i masterfag eller ej. Vi har sågar været pålagt at oplære nye medarbejdere tilbage fra 2017.

Henvisninger til afgørelser understreger, at tidligere uddannelse og erfaring er relevante faktorer ved vurderingen af efteruddannelse. Skattestyrelsen klassificerer Master i Skat som en længerevarende uddannelse. Ikke desto mindre tager denne vurdering ikke højde for, at optagelse på Master i Skat kræver en relevant uddannelsesmæssig baggrund ifølge CBS' studieordning. CBS' afgørelse bør tage prioritet over en sagsbehandlers subjektive drøftelse af, hvornår noget er en længerevarende uddannelse. Fokus bør rettes mod de faktiske optagelseskriterier. Min optagelse på uddannelsen blev begrundet i en individuel vurdering fra CBS, baseret på min erhvervserfaring som bl.a. stud.jur. på et advokatkontor og min cand.jur.-uddannelse som anses for at have tilstrækkeligt skatteretligt indhold til at opfylde optagelseskriteriet. Herudover har jeg fire års erfaring hos enheden X i 2021, hvilket også gør fagene til efteruddannelse. Desuden vil jeg gerne fremhæve, at fagene ikke skaber en ny indtægtskilde, som det var tilfældet i referencen til SKM2005.435.LSR. Min situation adskiller sig derfor, og denne reference er ikke relevant at anvende analogt.

Tidligere godkendelse af rejseudgifter i 2020 skaber herforuden forventninger om enighed om min deltagelse som efteruddannelse. Udgifterne til to enkeltfag i 2021 anses på baggrund af ovenstående som fradragsberettigede ifølge statsskattelovens § 6, stk. 1, litra 1.
[...]"

Landsskatterettens afgørelse
Landsskatteretten skal tage stilling til, om klagerens egenbetaling af udgifter til deltagelse i to fag på uddannelsen "Master i Skat" i indkomståret 2021 er fradragsberettiget, herunder om der er tale om efteruddannelse eller videreuddannelse. Derudover skal Landsskatteretten tage stilling til, om klageren er berettiget til fradrag for rejseudgifter i forbindelse med den fysiske deltagelse i undervisningen på masteruddannelsen i indkomståret 2021.

Retsgrundlaget
Udgifter afholdt i årets løb for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten er fradragsberettigede i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Der skal foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Dette kræver dels, at udgiftsafholdelsen ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, dels at udgiften ikke kan karakteriseres som en privatudgift, som er indkomstopgørelsen uvedkommende.

For lønmodtagere er der kun fradrag for udgifter, som afholdes i forbindelse med udførelsen af det indtægtsgivende arbejde i det omfang, de samlede fradragsberettigede udgifter overstiger et grundbeløb på 6.500 kr. (2021-niveau), jf. ligningslovens § 9, stk. 1.

Efter ligningslovens § 9 A, stk. 7, kan der ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst også fradrages rejseudgifter, der påføres lønmodtageren. Rejseudgifter kan herefter fradrages enten med standardsatserne i stk. 2 og 3 eller med de faktiske udgifter. Standardsatserne udbetales pr. døgn, hvorefter der kan udbetales med 1/24 af døgnsatsen for tilsluttende rejsetimer. For indkomståret 2021 er satsen fastsat til 532 kr. for kost og 228 kr. for logi. Fradrag kan dog ikke ske i det omfang, udgifterne er godtgjort af arbejdsgiveren eller overstiger grundbeløbet i det pågældende indkomstår. 

Udgifter til ajourføring og vedligeholdelse af allerede erhvervet uddannelse og viden kan fradrages, når det godtgøres, at disse har karakter af efteruddannelse og har den fornødne direkte og umiddelbare tilknytning til personens aktuelle indtægtsgivende arbejde. Det er således ikke tilstrækkeligt, at deltagelsen har faglig relevans.

Der kan omvendt ikke godkendes fradrag for udgifter til etablering, herunder udgifter til grund- og videreuddannelse, eller kursusdeltagelse af generel eller privat karakter. Kendetegnet for en videreuddannelse er, at uddannelsesaktiviteterne bevirker et egentligt kompetenceløft, der medfører en opkvalificering til en anden stilling eller eventuelt en højere kvalificeret funktion.

I vurderingen af, om udgiften har den fornødne tilknytning til det indtægtsgivende arbejde, lægges der bl.a. vægt på, om arbejdsgiveren har anbefalet eller godkendt kurset, har ydet tilskud hertil, og om der er bevilget tjenestefrihed med løn. Derudover tillægges det betydning, hvorvidt kurset er forudsat ved ansættelsen, eller om den ansatte har haft pligt til at afholde udgiften hertil ifølge sin ansættelsesaftale. Det følger af praksis på området, at der er tale om en konkret vurdering af, om kursusudgifter er fradragsberettigede, jf. bl.a. Landsskatterettens afgørelse af 1. september 2005 og 23. december 2004, offentliggjort som henholdsvis SKM2005.435.LSR og SKM2005.48.LSR.

I SKM2005.435.LSR fandt Landsskatteretten, at skatteyderen, der var uddannet socialpædagog, ikke kunne få fradrag for udgifter til et treårigt kursus i "Oplevelsesorienteret familieterapi", som blev anset som en videreuddannelse for skatteyderen. Ved afgørelsen blev der lagt vægt på, at der var tale om et længerevarende uddannelsesforløb, og at kurset var påbegyndt, umiddelbart inden skatteyderen etablerede en selvstændig virksomhed, hvor skatteyderen bl.a. ydede familierådgivning.

I SKM2005.48.LSR fik en færdiguddannet agronom godkendt fradrag for udgifter i forbindelse med deltagelsen i uddannelsen "Master i voksenuddannelse". På baggrund af den viden, som skatteyderen havde opnået gennem sin tidligere uddannelse som agronom og sin ansættelse som konsulent og efteruddannelseskonsulent, måtte skatteyderens deltagelse i masteruddannelsen ifølge Landsskatteretten anses for en efteruddannelse, der ikke var kompetencegivende.

Landsskatteretten fandt ved afgørelse af 12. april 2018, j.nr. 15-1996590, at en skatteyders deltagelse i 3. og 4. semester på en masteruddannelse måtte anses for efteruddannelse. Landsskatteretten henså til, at skatteyderens arbejdsgiver havde betalt for 1. og 2. semester og havde givet frihed med løn til 3. og 4. semester, hvorved skatteyderens deltagelse i 3. og 4. semester havde været tilstrækkeligt begrundet i varetagelse og vedligeholdelse af viden til brug for skatteyderens eksisterende arbejde, ligesom deltagelse i uddannelsen heller ikke i sig selv medførte, at skatteyderen derved fik mulighed for at besidde andre og mere kvalificerede stillinger.

Bevisbyrden for, at der foreligger fradragsberettigede udgifter efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, påhviler som udgangspunkt den skattepligtige, jf. f.eks. Højesterets dom af 19. marts 2004, offentliggjort i SKM2004.162.HR.

Landsskatterettens begrundelse og resultat

Klageren har en kandidatuddannelse i jura og har siden 2017 været ansat ved Skattestyrelsen som fuldmægtig. Siden 2018 har klageren deltaget i fag på uddannelsen "Master i Skat", som klageren fuldførte i 2022. Klageren har i alt deltaget i ti fag på masteruddannelsen.

I indkomståret 2021 har klageren deltaget i fire fag, hvoraf klageren selv har betalt for to af fagene. Ifølge de fremlagte fakturaer fra CBS har hvert fag kostet 13.500 kr. Klageren har beregnet rejseudgifter i forbindelse med den fysiske deltagelse i undervisningen og eksamen i 2021 i København for 12 dage og med standardsatserne for kost og logi, i alt 9.120 kr.

Da klagerens arbejdsgiver har betalt for otte ud af ti fag, som klageren har deltaget i på masteruddannelsen, og har givet klageren frihed med løn til at deltage i alle fagene, finder Landsskatteretten, at klagerens deltagelse i de to fag, som klageren selv har betalt for, har været tilstrækkeligt begrundet i varetagelse og vedligeholdelse af klagerens tidligere erhvervet viden og eksisterende arbejde.

Landsskatteretten har herved henset til, at klagerens deltagelse i fagene på masteruddannelsen er sammenfaldende med klagerens tidligere kandidatuddannelse i jura, hvor skatteret bl.a. er et obligatorisk fag, samt klagerens eksisterende arbejde inden for skatteområdet. Dertil kommer, at klageren med sin kandidatuddannelse og relevante erhvervserfaring har opfyldt adgangskravene til masteruddannelsen. I øvrigt har klagerens deltagelse i de omhandlede fag ifølge det oplyste heller ikke medført en opkvalificering til en anden stilling eller en højere kvalificeret funktion for klageren, idet klageren efter fuldførelsen af masteruddannelsen fortsat er ansat som fuldmægtig i den samme enhed.

Ud fra en konkret vurdering af sagens forhold finder Landsskatteretten, at klagerens deltagelse i masteruddannelsen, herunder de to fag, som klageren selv har betalt for, må anses for efteruddannelse. Klagerens udgifter hertil er derfor fradragsberettigede i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, og ligningslovens § 9, stk. 1. Efter bundfradraget udgør fradraget for kursusudgifter 20.500 kr.

Idet klagerens deltagelse i masteruddannelsen anses at have den fornødne direkte og umiddelbare tilknytning til klagerens aktuelle indtægtsgivende arbejde, finder Landsskatteretten tillige, at klageren er berettiget til det opgjorte rejsefradrag på 9.120 kr. efter ligningslovens § 9 A, stk. 7. Herved er der henset til, at klageren ikke har haft mulighed for at overnatte på sin bopæl i [Jylland] i forbindelse med deltagelsen i den fysiske undervisning i fagene i 2021, da de er afholdt i København.

I overensstemmelse med ovenstående ændrer Landsskatteretten herved Skattestyrelsens afgørelse, således at klageren får fradrag for 20.500 kr. i kursusudgifter og 9.120 kr. i rejseudgifter for indkomståret 2021.