Indhold
Dette afsnit handler om Revisornævnets kompetence og reaktionsmuligheder.
Afsnittet omhandler:
- Revisornævnets kompetence
- Revisornævnets reaktionsmuligheder
Revisornævnets kompetence
Revisornævnet bedømmer, om revisor ved udførelsen af erklæringsopgaver har tilsidesat de pligter, som stillingen medfører, og derved har tilsidesat god revisorskik i forbindelse med de påtegninger, udtalelser eller erklæringer, der er nævnt i revisorlovens § 1, stk. 2.
I forbindelse med revisors afgivelse af andre erklæringer efter revisorlovens § 1, stk. 3, der i øvrigt kræves i henhold til lovgivningen eller ikke udelukkende er bestemt til hvervgiverens eget brug, bedømmer Revisornævnet alene, om revisor har undladt at udvise professionel kompetence og omhu.
Revisornævnets reaktionsmuligheder
Finder nævnet, at revisor ikke har overholdt gældende regler, kan nævnet tildele revisor en advarsel eller pålægge denne en bøde på ikke over 300.000 kr. I særlig grove tilfælde kan nævnet tildele bøder på op til 600.000 kr. Se revisorlovens § 44, stk. 1.
Nævnet kan i alvorlige tilfælde frakende retten til at udøve revisorvirksomhed. Der er også mulighed for at frakendelse kan ske betinget. Se revisorlovens § 44, stk. 2 og 4.
Revisorlovens § 44, stk. 3, giver endvidere mulighed for, at revisor kan pålægges forbud mod at udøve funktioner i en revisionsvirksomhed.
Revisornævnets kendelser skal offentliggøres. Se revisorlovens § 44, stk. 8, jf. tillige § 47 c. Offentliggørelse bliver foretaget i anonymiseret form for fysiske personer, dog med undtagelse af frakendelser og forbud.
Revisornævnet er den øverste administrative instans på området, og nævnet træffer den endelige administrative afgørelse. Det er således ikke muligt at påklage Revisornævnets afgørelse til anden administrativ myndighed. Se revisorlovens § 51, stk. 3.
Den revisor, afgørelsen vedrører, kan indbringe Revisornævnets afgørelse for domstolene. Der henvises til revisorlovens § 44, stk. 2, 3. pkt., jf. tillige § 52, stk. 1.