Indhold
Dette afsnit beskriver de typer virksomheder, som er omfattet af reglerne i KVÆLAL. Afsnittet indeholder også en beskrivelse af reglerne om fjernsalg og registrering.
Afsnittet indeholder:
- Oplagshaver
- Registreret varemodtager
- Fjernsalg
- Anmeldelse til registrering.
Se også
- Generelt om punktafgifter afsnit E.A.1.
- Blanket, der anvendes til registrering er nr. 24.037
Oplagshaver
Virksomheder, der med henblik på salg fremstiller varer med xet afgiftspligtigt xindhold af kvælstof, skal lade sig registrere xsom oplagshaverx hos xErhvervsstyrelsenx. Se KVÆLAL § 2, stk. 1.
xAndre virksomheder, som med henblik på salg, køber varer med indhold af kvælstof (mellemhandlere), kan anmelde sig til registrering som oplagshaver, men kun hvis virksomheden har et samlet årligt salg af sådanne varer på mindst 10.000 kg, hvoraf mere end 50 pct. af salget sker til:x
- Virksomheder, der er registreret efter xgødskningsloven x(jordbrugsvirksomheder mv.). Se KVÆLAL § 7.
- Virksomheder, der har fået bevilling til afgiftsfritagelse for varer, der udelukkende anvendes til andre erhvervsmæssige formål end plantenæring eller afisning. Se KVÆLAL § 8.
Disse mellemhandlere har ikke pligt til at være registreret som oplagshaver. Se KVÆLAL § 2, stk. 2.
Registrerede oplagshavere har ret til at modtage varer uden afgift fra udlandet og fra andre oplagshavere xmed henblik på videresalgx. Se KVÆLAL § 3.
Virksomheder kan dog undlade at lade sig registrere som oplagshaver og indbetale afgift, hvis mængden af udleverede afgiftspligtige varer svarer til en afgift, der ikke overstiger en bagatelgrænse på 10.000 kr. årligt. Den årlige bagatelgrænse følger virksomhedens regnskabsår. For de virksomheder der har et regnskabsår, som overstiger 12 måneder, fx et nystiftet selskabs første regnskabsår, regnes den årlige periode efter 12 på hinanden følgende måneder. Se KVÆLAL § 2, stk. 4.
Bagatelgrænsen er ikke et bundfradrag. Virksomheder, der ikke opfylder betingelserne for at undlade at lade sig registrere som oplagshaver, skal derfor afregne den fulde afgift.
Virksomheder, der ikke er registreret for afgift, skal lade sig registrere på det tidspunkt, hvor der er kendskab til, at bagatelgrænsen vil blive overskredet i løbet af regnskabsåret. Virksomheden omfattes herefter af lovens pligt til løbende at angive og afregne afgift fra registreringstidspunktet. Det er Skattestyrelsens opfattelse, at der ikke skal angives og betales afgift af varer, som er udleveret forud for registreringstidspunktet.
Virksomheder, der er omfattet af bagatelgrænsen på 10.000 kr., skal løbende føre et regnskab, der dokumenterer, at mængden af afgiftspligtige varer svarer til en afgift, der ikke overstiger bagatelgrænsen på 10.000 kr. årligt. Se KVÆLAL § 12, stk. 6.
En oplagshaver kan lade sig afmelde fra registrering, hvis mængden af udleverede afgiftspligtige varer i et regnskabsår ikke har oversteget en afgift på 10.000 kr. Det er Skattestyrelsens opfattelse, at der i den forbindelse er tale om virksomhedens senest afsluttede regnskabsår. Virksomheden skal angive og afregne afgift, indtil virksomheden er blevet afmeldt.
Se § 7 i lov nr. 1431 af 5. december 2018.
Registreret varemodtager
Erhvervsdrivende, der køber afgiftspligtige varer i udlandet herunder i andre EU-lande, og som ikke er registreret som oplagshaver, skal anmelde sig som registreret varemodtagere.
Også erhvervsdrivende, som medbringer afgiftspligtige varer eller varer med afgiftspligtige bestanddele fra andre lande til brug i egen jordbrugsvirksomhed, skal lade sig registrere. Se KVÆLAL § 18 og § 19.
Varemodtagere xskal betale afgiften ved enten modtagelsen eller indførelsen af varerne, og varemodtagerex må derforx hverken oplægge eller afsende varer, før afgiften er betalt. Se nærmere om afregning af afgiften i afsnit E.A.7.14.5.
Virksomheder, der indfører eller modtager afgiftspligtige varer fra udlandet, kan undlade at anmelde sig som registreret varemodtager og betale afgift, hvis mængden af indførte og modtagne afgiftspligtige varer svarer til en afgift, der ikke overstiger en bagatelgrænse på 10.000 kr. årligt. Se KVÆLAL § 19, stk. 6. Virksomheder, der er omfattet af bagatelgrænsen, skal løbende føre et regnskab, der dokumenterer, at mængden af afgiftspligtige varer svarer til en afgift, der ikke overstiger bagatelgrænsen. Se KVÆLAL § 12, stk. 6.
Betingelserne for at kunne undlade at anmelde sig som registreret varemodtager svarer til dem, der gælder for en oplagshaver, idet varemodtageren dog skal opgøre afgiften på grundlag af den mængde afgiftspligtige varer, der er indført og modtaget fra udlandet. Der henvises derfor til afsnittet "oplagshaver" ovenfor.
Se § 7 i lov nr. 1431 af 5. december 2018.
Se også
Se om dækningsafgiftspligtige varer i afsnit E.A.7.14.5 om opgørelse og afregning.
Fjernsalg
Virksomheder, som ved fjernsalg sælger afgiftspligtige varer her i landet, og som er registreret efter ML § 47, stk. 1, er omfattet af reglerne og skal registrere sig som varemodtager. Se KVÆLAL § 24.
Et eksempel er virksomheder, der xsælger varerx via postordre eller internettet.
Anmeldelse til registrering
Virksomhederne skal lade sig registrere hos Erhvervsstyrelsen.
Se også
Se mere om de generelle regler om registrering i afsnit E.A.1.4.