Indhold
Dette afsnit beskriver særboets indkomstopgørelse for bobeskatningsperioden, når afdødes særbo skiftes, mens fællesboet overtages af ægtefællen efter skattereglerne om uskiftet bo, og særboet ikke er skattefritaget efter DBSL § 6.
Afsnittet indeholder:
- Dødsboer omfattet af reglen
- Regel
- Ægtefællerne dør i samme indkomstår.
Se afsnit C.E.14 om definition af bobeskatningsperioden.
Dødsboer omfattet af reglen
Reglen omfatter dødsboer, hvor skifte sker i umiddelbar forbindelse med dødsfaldet, og hvor kun afdødes særbo skiftes, mens den længstlevende ægtefælle overtager fællesboet efter skattereglerne om uskiftet bo.
Regel
Særboets indkomstopgørelse er omfattet af de almindelige regler i DBSL kapitel 5 for dødsboer, der ikke er fritaget for beskatning. Se DBSL § 67, stk. 4.
Se også
Se afsnit
- C.E.4.3.2.1 om beløbsgrænse for, hvornår særboet er skattefritaget
- C.E.3.3.3 om de almindelige regler om indkomstopgørelse for bobeskatningsperioden
- C.E.3.3.5 om skatteberegning for bobeskatningsperioden
- C.E.12.4 om reglerne, hvis særboet indeholder en virksomhed, der er beskattet efter virksomhedsskatteloven forud for dødsåret.
Bemærk
Særboets indkomstskattepligt omfatter kun indtægter og udgifter af den formue, der indgår i særboet. Se DBSL § 69, stk. 1.
Afdødes øvrige indkomst, der ikke vedrører særboets formue, som fx løn, pension og lignende, skal beskattes hos den længstlevende ægtefælle. Se afsnit C.E.4.3.3 om den skattemæssige behandling af den længstlevende ægtefælle.
Ægtefællerne dør i samme indkomstår
Når ægtefællerne dør i samme indkomstår, og når der er sket skifte af førstafdødes særbo, mens sidstafdøde har overtaget fællesboet til uskiftet bo, beskattes førstafdødes særbo også efter reglerne i DBSL kapitel 11. Indkomsten i førstafdødes skiftede særbo indgår derfor ikke i skatteansættelsen for sidstafdøde. Se DBSL § 67, stk. 7.