Indhold

Afsnittet handler om muligheden for at omstøde tidligere foretagne dispositioner før en gældssanering mv.

Afsnittet indeholder:

  • Omstødelse af tidligere dispositioner
  • Forslag om omstødelsessag
  • Omstødelsessag

Omstødelse af tidligere dispositioner

Hvis skyldners forslag er taget helt eller delvis til følge, gælder omstødelsesreglerne i konkurslovens kapitel 8 med undtagelse af konkurslovens § 81. Se konkurslovens § 221, stk. 1 og mere om de enkelte omstødelsesregler i afsnit G.A.3.4.1.4.9 Omstødelse

En fordring, som ikke er berørt af gældssaneringskendelsen, kan ikke omstødes. Se konkurslovens § 221, stk. 2

Skyldneren beholder rådigheden over sine aktiver og kan stadig stifte gældsforpligtelser, som ikke berøres af gældssaneringen.

► ◄

Forslag om omstødelsessag 

Hvis restanceinddrivelsesmyndigheden vurderer at der bør anlægges en omstødelsessag, skal forslag herom fremsættes senest på det indledende skifteretsmøde. Se konkurslovens § 223, stk. 1.

Det kan f.eks. være tilfældet, hvor den gældssaneringssøgendes ægtefælle har væsentlig formue, som ikke står i rimeligt forhold til dennes indkomst, og hvor der må antages at foreligge omstødelige gavedispositioner. Se konkurslovens § 64, stk. 2

Hvis der ikke træffes bestemmelse om sagsanlæg på skifteretsmødet, skal det på mødet meddeles skifteretten, at restanceinddrivelsesmyndigheden eventuelt vil anlægge omstødelsessag. Omstødelsessag skal anlægges senest 4 uger efter gældssaneringskendelsen. Se konkurslovens § 223, stk. 2 og 3.

Desuden kan utilbørlige kreditorbegunstigelser under visse betingelser omstødes. Se konkurslovens § 74.

Beslutningen om at anlægge omstødelsessag træffes af kreditorerne, fordi der ikke som ved konkurs er et egentligt bostyre (kurator), som kan gennemføre omstødelseskravet på boets vegne. Enhver kreditor kan efter konkurslovens § 223, stk. 1 stille forslag om anlæggelse af omstødelsessag.

Omstødelsessag 

Omstødelseskrav skal gøres gældende ved civilt søgsmål. Se konkurslovens § 222, stk. 1.

Hvis det besluttes, at der ikke skal anlægges omstødelsessag, kan enhver kreditor selv anlægge sagen for egen regning og risiko, dog så et eventuelt provenu indvundet ved omstødelsessagen tilfalder samtlige de af gældssaneringen omfattede kreditorer. Se konkurslovens § 224

►I forhold til omstødelse i gældssaneringssager gælder de almindelige regler for sikringsakters betydning vedrørende muligheden for retsforfølgning. Se konkurslovens § 225. Dette kan eksempelvis have betydning for omstødelsesfristen i konkurslovens § 73.

► ◄