Indhold
Afsnittet handler om, hvordan krav på A-skat placeres i konkursordenen.
Afsnittet indeholder:
- A-skat af A-indkomst optjent under konkursen
A-skat af A-indkomst optjent under konkursen
For at forebygge vanskeligheder for lønmodtagerne med at få godskrevet A-skat mv. må Skatteforvaltningen undersøge, om konkursboet fortsætter virksomheden, efter at konkursdekretet er afsagt.
Fortsætter konkursboet virksomheden, og udbetaler den løn eller anden A-indkomst for boets regning, skal konkursboet registreres for indeholdelsespligt.
Et konkursbo skal da følge de sædvanlige regler for indberetning og afregning af A-skat mv. Det gælder også i de ofte forekommende tilfælde, hvor et konkursbo uden at fortsætte virksomheden dog udbetaler løn og feriegodtgørelse til enkelte personer, der bistår bostyret med afviklingsforretninger og lignende.
Hvis et konkursbo ikke afregner indeholdt A-skat mv., skal Skatteforvaltningen afkræve boet betaling med tillæg af renter frem til betalingstidspunktet. Se kildeskattelovens § 69, stk. 2, og opkrævningslovens § 7.
Undlader boet at indbetale efter påkrav, kan restanceinddrivelsesmyndigheden dog ikke foretage udlæg i de aktiver, der omfattes af boet. Se konkurslovens § 31, stk. 1. Restanceinddrivelsesmyndigheden skal da anmelde kravet over for konkursboet, selv om der ikke er tale om en konkursfordring (konkurslovens § 38), men om et krav mod boet (konkurslovens § 93). Restanceinddrivelsesmyndigheden bør desuden underrette skifteretten om, at konkursboet ikke opfylder sine betalingsforpligtelser, så skifteretten eventuelt kan afsætte kurator. Se konkurslovens § 114.
A-skat mv., der er indeholdt af et konkursbo, er et egentligt massekrav. Se konkurslovens § 93, nr. 3. Det samme gælder renter og gebyrer, der udspringer af sådanne krav. Se konkurslovens § 98, nr. 1, 2. pkt.