Indberetningspligten påhviler som udgangspunkt både den eller de relevante skatteydere og en eller flere såkaldte "mellemmænd". Se BEK nr. 1634 af 27/12/2019 § 1. I visse tilfælde kan indberetningspligten bortfalde, hvis en anden mellemmand eller skatteyder har foretaget indberetningen.

Indberetningspligten afhænger ikke af, hvem der har skattefordelen ved ordningen, eller i hvilket land skattefordelen indtræder.

Hvem, der skal indberette, afhænger af flere faktorer, fx:

  • Er der en eller flere mellemmænd knyttet til Danmark eller et andet EU-land?
  • Er der mere end én relevant skatteyder?
  • Er en mellemmand advokat, som påberåber sig tavshedspligt?

I skemaet nedenfor ses, hvornår indberetningspligten påhviler skatteyderen hhv. mellemmanden afhængig af, hvilke af faktorerne, der er opfyldt:

Skatteyder (A)

Mellemmand i EU

Mellemmand uden for EU (D)

Hvem skal indberette?

 

Påberåber sig tavshedspligt (B)

Påberåber sig ikke tavshedspligt (C)

X

-

-

-

Skatteyder (A)

X

X

-

-

Skatteyder (A)*

X

-

X

-

Mellemmand (C)

X

-

-

X

Skatteyder (A)

X

X

X

-

Mellemmand (C)**

X

X

-

X

Skatteyder (A)*

X

-

X

X

Mellemmand (C)

X

X

X

X

Mellemmand (C)**

* Hvis skatteyderen ikke dokumenterer over for mellemmanden, at indberetningen er foretaget inden for fristen, er mellemmanden (B) forpligtet til at indberette

** Mellemmanden (B) skal notificere den anden mellemmand (C) om at indberetningsforpligtelsen er overgået til denne. Ellers påhviler forpligtelsen til at indberette mellemmanden (B)

Vurderingen af, hvem der er forpligtet til at foretage indberetningen, kan illustreres grafisk som følger: (Se stort billede)