Indhold
Dette afsnit handler om bortseelses- og fradragsret for indbetalinger på indeksordninger.
Afsnittet indeholder:
- Resumé
- Indskud og præmier til indeksordninger
- Arbejdsgiveradministrerede indeksordninger (skattekode 13)
- Fradrag for indbetalinger til privattegnede indeksordninger (skattekode 04)
- Bortfald af fradragsret ved misligholdelse, død mv.
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Resumé
Ejeren af en indeksordning har fradrags- eller bortseelsesret ved opgørelsen af sin skattepligtige personlige indkomst for indbetalingerne til ordningen. Fradragsretten bortfalder, hvis præmier eller indskud ikke er indbetalt rettidigt dvs. inden for respitåret. Præmier eller indskud, der ikke er blevet indbetalt inden udgangen af respitåret, kan ikke fratrækkes, og ejerens skatteansættelse for forfaldsåret skal ændres, hvis disse præmier eller indskud har været fratrukket.
Indskud og præmier til indeksordninger
For hver indekskontrakt er der beregnet en årlig grundindbetaling fra det tidspunkt, kontrakten er oprettet, og til pensionsopsparerens (interessentens) 67. år. Pensionsopsparere (interessenter), der fylder 60 år den 1. juli 1999 eller senere kan aftale, at udbetalingen i stedet starter ved det fyldte 65. år, og at indbetalingerne ophører fra dette tidspunkt.
Den årlige indbetaling forfalder først til betaling den 31. december i kalenderåret, men kan indbetales i løbet af året. Se BEK nr. 1233 af 3. december 2009, § 6, stk. 2 og 5 om forsikringsordninger, eller BEK nr. 1203 af 31. oktober 2014, § 7, stk. 4 om pengeinstitutordninger. Rettidig indbetaling skal først have fundet sted senest 1 år efter forfaldstidspunktet (respitåret). Se lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing, § 10.
Eksempel
Et indskud på 5.500 kr. til en indeksordning forfalder til betaling den 31. december 2018. De
5.500 kr. skal være indbetalt senest den 31. december 2019.
Pensionsinstituttet skal indberette indkomstårets forfaldne præmier og indskud til SKAT, jf. SIL §§ 9 -11. Se også afsnit (A.B.1.2.2.7) om indberetningspligten for pensionsordninger.
Bliver præmien eller indskuddet betalt af andre end
- pensionsopspareren (interessenten) selv eller
- pensionsopsparerens (interessentens) arbejdsgiver
skal pensionsopspareren (interessenten) medregne det indbetalte beløb ved opgørelsen af sin skattepligtige indkomst. Se PBL § 56.
Om mulighed for at rette fejl ved for store eller for små indbetalinger, se Skd.1972.20.76.
Bemærk
Indeksordninger er ikke omfattet af fradragsloftet i PBL § 16, stk. 2 på 55.900 kr. (2018: 54.700 kr.) , der gælder for ratepensionsordninger og ophørende alderspensioner.
Arbejdsgiveradministrerede indeksordninger (skattekode 13)
En indeksordning kan være oprettet som led i en arbejdsgiveradministreret pensionsordning. Arbejdstageren har bortseelsesret for arbejdsgiverens indbetalinger til indeksordninger. Bortseelsesretten omfatter højst præmie eller indskud for i alt 6 kontrakter. Se PBL § 19 og PBL § 18, stk. 1, 8. pkt.
Bliver en indekskontrakt ophævet, er der kun bortseelsesret for de præmier eller indskud, der faktisk er indbetalt af arbejdsgiveren.
Se også de generelle krav til arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger i afsnit (C.A.10.2.1.3.1.1).
Fradag for indbetalinger til private indeksordninger (skattekode 04)
Indskud og præmier på private indeksordninger, der er forfaldet til betaling den 31. december i indkomståret, kan fratrækkes ved opgørelse af pensionsopsparerens (interessentens) personlige indkomst, jf. PBL § 18, stk. 1, 1, pkt. og PSL § 3, stk. 2, nr. 3. Fradraget kan dog højst udgøre præmie eller indskud for i alt 6 indekskontrakter. Se PBL § 18, stk. 1, nr. 8.
Det er dog kun personer, der er fuldt skattepligtige her til landet, der har fradragsret for private indbetalinger til indeksordninger. Fradragsretten tilkommer i alle tilfælde pensionsopspareren (interessenten) af indeksordningen uanset hvem, der har foretaget indbetalingen. Se PBL § 54 og afsnittet ovenfor om arbejdsgiveradministrerede indeksordninger.
Indskud og præmier kan fratrækkes i forfaldsåret, selvom ejeren benytter sig af respittiden, og først foretager indbetalingen senest den 31. december i det følgende år.
Eksempel
Et indskud på 5.500 kr. til en indeksordning forfalder til betaling den 31. december 2018. Indskuddet kan fratrækkes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for indkomståret 2018. Beløbet på 5.500 kr. skal være indbetalt på indeksordningen inden udgangen af indkomståret 2019. Respitåret er altså den periode, der løber fra den 31. december 2018 til den 31. december 2019.
Bortfald af fradragsret ved misligholdelse, død mv.
Er forfaldne præmier eller indskud ikke indbetalt inden udløbet af respitåret, bortfalder fradragsretten for de præmier og indskud, der ikke er betalt. Ejerens skattepligtige indkomst for forfaldsåret skal derfor ændres med de præmier eller indskud, der er trukket fra, men som ikke længere er fradragsberettigede.
Dette gælder også, når pensionsopspareren (interessenten) dør inden udløbet af respittiden, og de forfaldne præmier eller indskud ikke er indbetalt inden dødsfaldet. Er en del af det forfaldne beløb indbetalt inden dødsfaldet, bevares fradragsretten for det indbetalte beløb, og indkomstansættelsen skal kun ændres med det manglende beløb.
Hvert år skal pengeinstitutterne give SKAT meddelelse om uopfyldte indekskontrakter. Meddelelsen skal indeholde oplysninger om antallet af uopfyldte kontrakter, og størrelsen af de ydelser, der er forfaldne, men ikke er blevet indbetalt, og som er årsag til, at kontrakterne ikke er opfyldt. Se SIL § 9, og BEK 927 af 26. juni 2018, § 24.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse
|
Afgørelsen i stikord
|
Yderligere kommentarer
|
Skattestyrelsen
|
Skd. 972.20.76
|
Et pengeinstitut havde i en kort årrække opkrævet både for små og for store indbetalinger. Fejlene blev tilladt rettet ved, at efterbetalinger blev fradragsberettigede, og tilbagebetalinger blev skattepligtige i berigtigelsesåret.
|
|