Indhold
Dette afsnit indeholder en kort introduktion til reglerne, herunder formål, lovgrundlag og historik.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Lovens baggrund, formål og historik.
Regel
Der skal betales afgift af mineralsk fosfor i form af fosfater og kemiske forbindelser, som kan bruges som ernæring til dyr. Der skal også betales dækningsafgift af varer, der indeholder foderfosfat, hvis varen kan bruges som ernæring til dyr. Et eksempel på en dækningsafgiftspligtig vare er en foderblanding, hvor der er tilsat foderfosfat. Se FOSAL § 1, stk. 2.
Lovens baggrund, formål og historik
Afgiftens formål er at reducere landbrugets forbrug af mineralsk fosfor, som tilsættes foderblandinger.
Reglerne om afgift på mineralsk fosfor i foderfosfat står i lovbekendtgørelse nr. 1290 af 5. november 2016 (bekendtgørelse af lov om afgift af mineralsk fosfor i foderfosfat) ►med senere ændringer◄.
xLoven forkortes i denne vejledning til FOSAL.x
Lov om afgift af mineralsk fosfor i foderfosfat, lov nr. 469 af 9. juni 2004, er en del af Vandmiljøplan III. Loven er godkendt af EU-kommissionen. Skatteministeren har fastsat tidspunktet for lovens ikrafttræden ved udstedelse af bekendtgørelse nr. 139 af 4. marts 2005. Loven trådte i kraft den 1. april 2005.
►Bemærk
Loven er bl.a. ændret ved lov nr. 1728 af 27. december 2018:
- Fra og med 1. april 2019 ændres bestemmelsen i FOSAL § 9, stk. 1, om godtgørelse af afgift, så registrerede varemodtagere ikke skal have nogen bevilling for at kunne få godtgørelse af afgiften via afgiftsangivelsen
- Fra og med 1. juli 2019 ensrettes de administrative regler for registrering på tværs af en række afgiftslove, så der anvendes ens terminologi for registreringsformerne. En ”registreret virksomhed” vil således blive kaldt for en ”oplagshaver”, og en ”erhvervsdrivende varemodtager” vil blive kaldt for en ”registreret varemodtager”. Dette medfører ingen indholdsmæssige ændringer. De nye betegnelser anvendes allerede i dag i vidt omfang i Den juridiske vejledning.
Se § 7 i lov nr. 1728 af 27. december 2018 samt bemærkningerne til loven i L 103.◄