§ 13 indeholder reglerne om, hvornår der skal foretages selvstændig afsluttende skatteansættelse af mellemperioden med den virkning, at hovedreglen i § 12 ikke gælder.

SKAT og boet kan kræve afsluttende ansættelse

Boets frist - 6 mdr.

§ 13, stk. 2, omhandler fristen for dødsboets fremsættelse af krav om afsluttende skatteansættelse. Dødsboets krav skal fremsættes senest 6 måneder efter dødsfaldet og ledsages af en selvangivelse for mellemperioden for afdøde. Hvis boets behandlingsmåde først afgøres mere end 4 måneder efter dødsfaldet, har boet dog altid en frist på 2 måneder til at fremsætte kravet.

6-måneders-fristen er suppleret med regler om, at en eventuel mellemperiodebeskatning ophæves:

  1. hvis boet efterfølgende skulle vise sig ikke at være skattefritaget, jf. § 18,
  2. hvis boet overgår til insolvensbehandling, jf. § 52, stk. 3, eller
  3. hvis boet overtages af den efterlevende ægtefælle til uskiftet bo eller lign., jf. § 58, stk. 2.

SKATs frist - 3 mdr. - hovedreglen

§ 13, stk. 3, omhandler fristen SKATs krav om afsluttende skatteansættelse. SKAT har en frist på 3 måneder fra modtagelsen af opgørelsen over afdødes aktiver og passiver på dødsdagen til at fremsætte krav om afsluttende ansættelse.

Der er ikke hjemmel til at kræve afsluttende skatteansættelse, hvis den anførte frist overskrides, jf. dog nedenfor.

Undtagelse 1:
Forsæt eller groft uagtsomt forhold - SFL § 27, stk. 1, nr. 5

Såfremt der foreligger et forhold, som nævnt i SFL § 27, stk. 1, nr. 5, gælder 3-måneders fristen ikke, jf. § 87, stk. 2, 1. pkt. En ændring af en skatteansættelse i henhold til SFL § 27, stk. 1, nr. 5 skal foretages inden rimelig tid efter, at den skatteansættende myndighed har fået kendskab til de korrekte faktiske forhold, jf. SFL § 27, stk. 2. Om SFL § 27 henvises til afsnit G.1.1.2. i juridisk vejledning om Processuelle regler på SKATs område. Om efterbetaling se afsnit B.G.2.2.

Undtagelse 2: Anmodning om oplysninger SKL § 6 C, stk. 1

Der gælder endvidere en undtagelse fra 3-måneders-fristen, hvis boet ikke har opfyldt en anmodning fra SKAT om oplysninger efter § 6 C, stk. 1, i SKL senest 2 måneder før udløbet af 3-måneders-fristen. Undtagelsen betyder, at 3-måneders-fristen udskydes således, at fristen først udløber 2 måneder efter, at SKAT har modtaget oplysningerne, jf. § 87, stk. 3.

Selvangivelsesfrist

I tilfælde, hvor SKAT har krævet afsluttende skatteansættelse, har boet en frist på 3 måneder til at selvangive for mellemperioden for afdøde, jf. § 13, stk. 3, 2. pkt.

KSL § 48 E - endelig beskatning

Efter § 13, stk. 4, kan der ikke kræves afsluttende skatteansættelse vedrørende indkomst, som afdøde har valgt beskattet efter KSL § 48 E. Efter KSL § 48 E kan visse personer, der flytter til Danmark i forbindelse med et ansættelsesforhold af begrænset varighed, vælge at få arbejdsvederlaget beskattet med en fast skat på 25 pct. Skat vedrørende en sådan indkomst bliver endelig ved den skattepligtiges død. Om KSL § 48 E, se LV Dobbeltbeskatning afsnit D.B.5.1.

§ 13, stk. 5-7, omhandler nogle tilfælde, hvor afsluttende skatteansættelse for mellemperioden er obligatorisk. Fælles herfor er, at der har været tale om selvstændig erhvervsvirksomhed. Det drejer sig dels om tilfælde, hvor afdøde og/eller afdødes efterlevende ægtefælle har anvendt virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen på en virksomhed, der tilhørte afdøde, og dels om tilfælde, hvor der efter § 9, stk. 1, nr. 6 eller 7, skal overføres beløb mellem ægtefællerne, fordi den ene ægtefælle i mellemperioden har drevet den andens virksomhed eller i væsentligt omfang deltaget i driften heraf.

Virksomhedsordningen

Efter § 13, stk. 5, nr. 1, skal der foretages afsluttende skatteansættelse, hvis afdøde ved udgangen af indkomståret forud for dødsåret anvendte virksomhedsordningen, og indeståendet på konto for opsparet overskud med tillæg af hertil svarende virksomhedsskat ved udløbet af indkomståret forud for dødsåret overstiger et grundbeløb på 83.300 kr. Grundbeløbet er i 1987-niveau og udgør 147.200 kr. i 2008. 

Kapitalafkastordningen

Efter § 13, stk. 5, nr. 2, skal der tilsvarende foretages afsluttende skatteansættelse, hvis afdøde ved udgangen af indkomståret forud for dødsåret anvendte kapitalafkastordningen og indestående på konjunkturudligningskontoen med tillæg af den hertil svarende konjunkturudligningsskat ved udgangen af indkomståret forud for dødsåret overstiger 147.200 kr.  i 2008.

Arbejdsvederlag fastsat

Ifølge § 13, stk. 5, nr. 3 og 4, skal der foretages afsluttende skatteansættelse, når boet bestemmer, at den efterlevende ægtefælle skal beskattes af et vederlag for arbejde ydet i afdødes virksomhed i mellemperioden, eller når den efterlevende ægtefælle omvendt bestemmer, at der i afdødes mellemperiodeindkomst skal medtages et vederlag for arbejde ydet i den efterlevende ægtefælles virksomhed i mellemperioden.

I § 13, stk. 6, der er et tillæg til § 13, stk. 5, nr. 1 og 2, er det bestemt, at hvis den efterlevende ægtefælle ved udgangen af indkomståret før dødsåret anvendte virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen på en erhvervsvirksomhed, der indgår i boet efter afdøde, skal ægtefællens opsparede overskud eller henlæggelse til konjunkturudligning med tillæg af den dertil hørende virksomhedsskat eller den dertil hørende konjunkturudligningsskat medregnes ved afgørelsen af, om der skal foretages afsluttende skatteansættelse efter § 13, stk. 5, nr. 1 og 2. Der skal således foretages afsluttende skatteansættelse, hvis ægtefællerne hver for sig eller sammen når op over beløbsgrænsen i § 13, stk. 5, på 147.200 kr. i 2008. Beløbsgrænsen gælder også, hvis den ene ægtefælle har anvendt virksomhedsordningen og den anden kapitalafkastordningen. I denne situation anvendes beløbsgrænsen således på summen af den ene ægtefælles opsparede overskud og den anden ægtefælles henlæggelse til konjunkturudligning. Hermed ligestilles ægtefæller, der har anvendt hver sin ordning, med ægtefæller, der begge har anvendt virksomhedsordningen eller begge har anvendt kapitalafkastordningen.

Selvangivelsesfrister

Efter § 13, stk. 7, har boet en selvangivelsesfrist på 6 måneder fra dødsdagen, dog altid 2 måneder efter boets behandlingsmåde er afgjort i de tilfælde, hvor afsluttende skatteansættelse er obligatorisk efter § 13, stk. 5, nr. 1-3.

Arbejdsvederlag

I de i stk. 5, nr. 4, nævnte tilfælde, træffes afgørelsen om, hvorvidt afdøde skal beskattes af et beløb, af den efterlevende ægtefælle, jf. § 9, stk. 1, nr. 7. Denne afgørelse vil skulle træffes i forbindelse med den efterlevende ægtefælles selvangivelse for dødsåret, idet afgørelsen er en forudsætning for, at ægtefællen kan foretage et tilsvarende fradrag i sin indkomst, jf. § 44, stk. 2. Fristen for selvangivelse for mellemperioden udskydes i disse tilfælde, så den er sammenfaldende med fristen for den efterlevende ægtefælles indgivelse af selvangivelse for dødsåret, jf. § 13, stk. 7, 2. pkt.

Henstand og sanktioner

Efter § 13, stk. 8, finder de almindelige regler i skattekontrolloven om adgangen til efter anmodning

  1. at give henstand med indgivelse af en selvangivelse,
  2. om beregning af skattetillæg for ikke rettidig selvangivelse,
  3. om adgangen til at søge en selvangivelse fremtvunget ved pålæg af daglige bøder og
  4. om adgangen til at foretage skatteansættelsen skønsmæssigt, hvis selvangivelsen ikke foreligger på ansættelsestidspunktet,

tilsvarende anvendelse på de særlige selvangivelsesfrister efter § 13, stk. 2, 3 og 7. Om skattekontrolloven se LV Almindelig del afsnit A.I.