Indhold

Dette afsnit handler om ægtefællernes sammenblanding af aktiver.

Afsnittet indeholder:

  • Retningslinjer
  • Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.

Retningslinjer

Ægtefæller vil ofte i det daglige ikke betragte aktiver som tilhørende den ene eller den anden af dem. Derfor vil aktiver, som et ægtepar anskaffer, af dem selv blive betragtet som anskaffet til og af familien og ikke til den ene eller den anden af ægtefællerne.

I forbindelse med udlægsforretninger kan RIM derfor komme til at stå overfor, at ægtefællerne ikke umiddelbart kan redegøre for, hvem af ægtefællerne der har anskaffet aktiverne, og til hvis bodel de hører.

Når RIM skal bedømme sådanne situationer, kan følgende retningslinjer danne grundlag for afgørelse af ejerforholdet:

  • Ægtefællernes forklaring lægges til grund, men det må tages i betragtning, at ægtefællerne har en fælles interesse i at undgå udlæg.
  • Ægtefællerne har bevisbyrden for ejerforholdet, og derfor har begge ægtefæller i denne situation oplysningspligt. Se i den forbindelse fx TfS 1995.11.VLK.
  • Der kan kræves dokumentation for ejerforholdet i form af kvittering eller kontrakt på købet, eventuelt suppleret med oplysninger om ægtefællernes indkomst- og formueforhold til bedømmelse af, om den påståede ejer har haft midler til indkøbet.

Hvis RIM på grundlag af ægtefællernes forklaringer og dokumentation ikke vurderer, at ejerforholdet er som påstået, kan sagen forelægges for den judicielle foged, hvor det også er ægtefællerne, som har bevisbyrden. Det må dog tages i betragtning, at den judicielle foged som oftest lægger ægtefællernes forklaring til grund, hvis den virker troværdig, hvorfor RIM må kunne sandsynliggøre, at ejerforholdet er anderledes end anført af ægtefællerne.

Er der tale om, at det er en ægtepagt, som bestrides af RIM, er det RIM, der har bevisbyrden for, at ægtepagten ikke er gyldig.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsretsdomme

TfS 1995.11.VLK

Skattemyndighederne havde foretaget udlæg for mandens skyldige moms i en bil, som tilhørte manden. Denne påstod imidlertid, at udlægget skulle ophæves, da han henviste til, at bilen på udlægstidspunktet tilhørte hans hustru, der havde købt bilen. 

Landsretten udtalte, at manden og dennes ægtefælle havde været de nærmeste til at sikre sig bevis for, at købesummen var blevet erlagt af ægtefællen.

Da der ikke var ført bevis herfor, blev skattemyndighedernes udlæg opretholdt.