I det andet trin af beregningen fastsættes et såkaldt normtal for hver af kategorierne enfamiliehuse, rækkehuse mv. og sommerhuse. Normtallene skal sammen med grundværdierne udtrykke ejendomsværdiniveauet i området.

Det generelle normtal beregnes på grundlag af alle frie salg, der har fundet sted i hele landet i indsamlingsperioden. Se afsnit H.A.2.1.2.1.1 under "Vurderingsniveauer".  

Et standardhus

Normtallet er en angivelse i kroner af bygningsværdien pr. kvadratmeter vægtet etageareal i et "standardhus".

Om ejerlejligheder, se afsnit H.A.2.1.2.1.7.

Standardhuset anvendes som fælles målestok overalt i landet. Hvis en ejendoms bygninger afviger fra standardhusets i henseende til alder, størrelse eller kvalitet, bliver bygningsværdien forhøjet eller nedsat med udgangspunkt i normtallet.

Kategorier af ejendomme

I forslagssystemet opdeles salgene i kategorier efter de egenskaber ved ejendommene, der er registreret i Bygnings- og Boligregisteret (BBR).

I kategorierne enfamiliehuse, rækkehuse mv., sommerhuse og ejerlejligheder bliver forholdet mellem priser og egenskaber analyseret. På grundlag af analysen beregnes størrelsen af tillæg eller fradrag i bygningsværdien, som afvigelserne i bygningens alder, størrelse eller kvalitet bevirker.

Det er kun egenskaber, som er registreret i BBR, der kan inddrages i analyserne. Bygningernes almindelige vedligeholdelsestilstand registreres ikke. Derfor bliver der korrigeret for dette og andre forhold, der ikke er registrerede, når SKAT gennemgår ansættelserne. Se afsnit H.A.2.1.2.1.6 og afsnit H.A.2.1.2.2.

Afslutning af første fase af analysen

Når denne del af analysen er gennemført, er første fase af forslagsberegningen afsluttet.

Resten af processen i forslagsberegningerne drejer sig om at beregne det lokale vurderingsniveau. Her inddrages de seneste salg samt de grundværdier, som SKAT regner med at ansætte, og det er resultaterne af første og anden grundværdiberegning, der anvendes. Se afsnit H.A.3.2.1.