Engrossalg, d.v.s. tjenesteydelser, der sælges af rejsebureauet til en anden virksomhed med henblik på videresalg til en rejsende, er ikke omfattet af fortjenstmargenordningen.
Rejsebureauet anses i dette tilfælde for at foretage særskilte leveringer af indkvartering, fly osv.
Beskrivelsen nedenfor af andre landes momsregler er udelukkende til brug for eksemplerne. Henvendelse om reglerne skal ske til de respektive landes kompetente myndigheder.
Eksempel 8
Et dansk rejsebureau køber og sælger 2 ugers indkvartering på hotel i Jokkmokk i Sverige og transport med bus fra København til Jokkmokk til et tysk rejsebureau for en enkelt samlet pris.
Det tyske rejsebureau videresælger indkvartering og transportydelse til en rejsende i Tyskland. Det danske rejsebureaus transaktion er en flerhed af enkeltydelser bestående af levering af indkvartering og persontransport. Leveringsstedet for disse ydelser er, hvor den underliggende ydelse leveres - i dette tilfælde Danmark og Sverige - for så vidt angår befordringen med bus - og Sverige - for så vidt angår hotelopholdet.
Det danske rejsebureau skal momsregistreres i Sverige og betale moms af den del af den samlede betaling for rejsen, som vedrører betalingen for indkvarteringen på hotel i Sverige. Det er dog køber - d.v.s. det tyske rejsebureau - som i stedet for skal momsregistreres, i det omfang Sverige anvender reglerne om omvendt betalingspligt.
Den andel, som herefter vedrører befordringen med bus, er momspligtig i Danmark med en momssats på 25% og - for den del af transporten, som foregår i Sverige - med en momssats på 6%. Betalingen fordeles i forhold til tilbagelagte strækninger i de respektive lande. Det er det danske rejsebureau, som skal momsregistreres i Sverige og betale momsen der, uanset køber er en afgiftspligtig person i Tyskland, idet Sverige ikke har regler om omvendt betalingspligt på personbefordringsydelser.
Det tyske rejsebureau vil være forpligtet til at afregne moms af rejsebureauets margen under fortjenstmargenordningen i Tyskland. |