Indhold

Dette afsnit handler om bestemmelse af bundfradragets størrelse baseret på enten en beregning eller på en skønsmæssig opgørelse.

Afsnittet indeholder:

  • Generelt om basisperiode
  • Basisår 2003-2007
  • Basisår 2007
  • Skønsmæssig opgørelse
  • Anmeldelse til SKAT
  • Fjernvarme
  • Indeksering af bundfradrag.

Generelt om basisperiode

Der kan være stor forskel på virksomhedernes brændselsforbrug til processer omfattet af proceslisten i de forskellige år.

Bundfradraget kan derfor fastsættes ud fra et gennemsnit af brændselsforbruget for perioden 2003-2007 eller for året 2007. Basisperioden er enten perioden 2003 - 2007 eller 2007. Dette svarer i princippet til den ordning for tildeling af gratiskvoter, som de kvoteomfattede virksomheder fik i den nationale allokeringsplan, der fulgte Kyoto-aftalen. Allokeringsplanen udløber med udgangen af 2012.

Det er en forudsætning, at brændselsforbruget til processer, der er omfattet af proceslisten, i basisperioden udgjorde mere end 10 pct. af virksomhedens samlede energiforbrug.

Hvis en produktionsenhed ikke har været i drift i hele basisperioden, men dog har været i drift en del af perioden, er det driftsperioden der anvendes som basisperiode.

Det er valgfrit for virksomheden, om den vil benytte den ene eller den anden af de to nævnte basisperioder.

Basisår 2003-2007

Bundfradraget beregnes som en afgift, der er beregnet som virksomhedens gennemsnitlige årsforbrug af afgiftspligtige brændsler til processer omfattet af proceslisten (bortset fra fjernvarme) i basisårene 2003-2007 - ganget med de CO2-afgiftssatser, der gælder for 2010 - fratrukket virksomhedens gennemsnitlige nettoudgift til CO2-afgift i basisårene vedrørende forbrug af afgiftspligtige brændsler til processer omfattet af proceslisten, dvs. den CO2-afgift, der resterer efter godtgørelse af afgift på processer omfattet af proceslisten. For virksomheder, der har indgået en individuel aftale med Energistyrelsen om energieffektivisering, skal modtaget CO2-tilskud også trækkes fra. Se CO2AL § 9 c, stk. 5, 1. pkt.

Basisår 2007

Bundfradraget beregnes som en afgift, der er beregnet som virksomhedens forbrug af afgiftspligtige brændsler til processer omfattet af proceslisten (bortset fra fjernvarme) i 2007 - ganget med de CO2-afgiftssatser, der gælder for 2010 - fratrukket virksomhedens gennemsnitlige nettoudgift til CO2-afgift i 2007 vedrørende forbrug af afgiftspligtige brændsler til processer omfattet af proceslisten, dvs. den CO2-afgift, der resterer efter godtgørelse af afgift på processer omfattet af proceslisten. For virksomheder, der har indgået en individuel aftale med Energistyrelsen om energieffektivisering, skal modtaget CO2-tilskud også trækkes fra. Se CO2AL § 9 c, stk. 5, 2. pkt.

Skønsmæssig opgørelse

For at imødekomme visse situationer, hvor virksomhederne ikke kan fremskaffe den fornødne dokumentation for opgørelse af et bundfradrag, men i øvrigt opfylder kravene for at få et bundfradrag, har virksomhederne mulighed for, at opgøre bundfradraget ved et skøn. Se CO2AL § 9 c, stk. 1, 4.-7. pkt.

SKAT godkender den skønsmæssige opgørelse, når der er rimelig sikkerhed for, at virksomheden derved ikke får et bundfradrag, der er større end det bundfradrag, som virksomheden ville have fået, hvis den havde haft den fornødne dokumentation for bundfradraget.

Virksomheder, som mangler dokumentation for en basisperiode, men ikke for begge basisperioder, kan ikke opgøre bundfradraget skønsmæssigt, men skal anvende den periode, som de har dokumentation for. Det vil sige, at hvis en virksomhed for eksempel har dokumentation for 2007 men ikke for 2003-2007, så skal virksomheden anvende 2007 som basisperiode.

Virksomheden skal desuden i et bilag til anmeldelsen redegøre for baggrunden og grundlaget for den skønsmæssige opgørelse, herunder det talmæssige grundlag for virksomhedens beregning af bundfradraget. SKAT skal godkende den skønsmæssige opgørelse, inden der kan ske udnyttelse af bundfradraget.

Anmeldelse til SKAT

En virksomhed, der ønsker at benytte et bundfradrag, skal anmelde dette til SKAT inden udnyttelse af bundfradrag kan finde sted. Se CO2AL § 9 c, stk. 1, 3. pkt.

Bundfradraget anmeldes på en særskilt blanket (blanket nr. 23.037). Blanketten findes på SKATs hjemmeside www.skat.dk under Virksomheder / Blanketter, der også indeholder adresser på SKATs punktafgiftscentre.

En virksomhed, der ønsker at gøre brug af et bundfradrag fra fx januar x2016x, skal anmelde dette til SKAT senest på tidspunktet for fradrag på momsangivelsen eller ved anmodning om fremskyndet tilbagebetaling for januar x2016x. For forbrugsregistrerede virksomheder skal anmeldelse ske senest ved indsendelse af afgiftsangivelsen for januar x2016x.

Fjernvarme

Leverancer af fjernvarme, der er anvendt til processer som er omfattet af proceslisten, er ikke omfattet af bundfradraget og må derfor heller ikke regnes med ved opgørelse af bundfradraget. Reglerne om CO2-afgift på den indirekte afgiftsbelastning på fjernvarme findes i CO2AL § 9 b.

Virksomheder kan derimod få adgang til fuld godtgørelse af CO2-afgift på leverancer af fjernvarme, der er produceret i et kvoteomfattet varmeproduktionsanlæg (kraftvarmeværk eller fjernvarmeværk). Se afsnit E.A.4.6.8.4 om kvoteomfattet fjernvarme, der anvendes til procesformål.

Se også

Se også afsnit E.A.4.8 om tilskud til dækning af energispareafgift mv.

Indeksering af bundfradrag

Virksomheder, der har fået godkendt et bundfradrag hos SKAT, vil kunne foretage en indeksering af bundfradraget ved hvert kalenderårs start.

I perioden 2011 - 2015 kan bundfradraget indekseres/opskrives med 1,8 pct. ved hvert kalenderårs start. Se CO2AL § 9 c, stk. 5, 3. og 4. pkt.

Efter 2015 reguleres satsen årligt efter udviklingen i nettoprisindekset. Se MINAL § 32 a.

Se også

Se også afsnit E.A.4.6.5.4 om overdragelse af bundfradrag.