Dette afsnit handler om beregningsgrundlaget for transaktionsværdien

Indhold

Afsnittet indeholder:

  • Rabatter
  • Kvoteomkostninger
  • Indirekte betalinger
  • Valutaomregning
  • Tillæg til fakturaprisen
  • Provision og mæglerhonorar
  • Emballage og emballering
  • Varer og tjenesteydelser leveret af køberen
  • Royalties og licensaftaler
  • Provenu ved videresalg, overdragelse eller anvendelse
  • Fradrag i fakturaprisen
  • Leveringsomkostninger efter indførselsstedet
  • Renter
  • Retten til at reproducere de indførte varer
  • Indkøbsprovision
  • Told og afgifter.

Rabatter

Transaktionsværdien er varens nettopris, det vil sige, den pris, der faktisk er betalt forud for fortoldningstidspunktet, eller som skal betales på et senere tidspunkt. Dette indebærer, at en rabat eller anden prisnedsættelse kan fradrages ved ansættelsen af toldværdien, når

  • rabatten vedrører de varer, der skal værdiansættes
  • importøren har et lovligt krav på rabatten på fortoldningstidspunktet, det vil sige at forudsætningerne for at få rabat eller prisnedsættelse er opfyldt, når varernes toldværdi skal fastsættes.

Kontantrabatter

Kontantrabatter er fradragsberettigede, når de opnås som følge af betaling inden for den frist, som sælgeren har fastsat.

Hvis varepartiet er betalt forud for fortoldningstidspunktet, kan den faktisk opnåede kontrarabat fratrækkes. Hvis betaling ikke er sket på fortoldningstidspunktet, kan den rabat fratrækkes, som køberen ville kunne opnå, hvis betalingen fandt sted på fortoldningstidspunktet. Det skal kunne dokumenteres, hvilken kontrarabat, der faktisk er opnået eller er opnåelig.

Eksempel

Fakturadato: 01.02.2012

Betalingsvilkår:

  • Inden 15.02.2012: 4 pct. rabat
  • Inden 01.03.2012: 2 pct. rabat
  • Herefter ingen rabat.

Fortoldningsdato: 20.02.2012

Følgende rabat kan fratrækkes:

  • Er varerne betalt inden 15.02.2012: 4 pct.
  • Er varerne betalt mellem den 15.02.2012 og 20.02.2012: 2 pct.
  • Er varerne ikke betalt på fortoldningsdagen : 2 pct. fordi rabatten ville være opnåelig på fortoldningstidspunktet.

Mængderabatter

Mængderabatter kan fradrages i det omfang, de vedrører det vareparti, der skal fortoldes. Rabat, der ydes for tidligere leverede varer, kan ikke fratrækkes, eller efterfølgende reguleres. Bonus for de varer der er leveret i perioden, kan således kun anerkendes for så vidt angår den del, som vedrører det vareparti, der fortoldes. Hvis et vareparti udgør en del af et større kvantum, for hvilket der er indgået bindende aftale om køb, kan den forholdsmæssige andel af totalprisen benyttes ved værdiansættelsen.

Renter

Renter eller tillæg,

  • hvor køber senere end et specifikt tidspunkt, eller
  • hvor der er særlige betalingsbetingelser,

kan holdes uden for toldværdien, når en række betingelser er opfyldt. Se afsnit F.A.8.3.2 Renter.

Kvoteomkostninger

Hovedreglen er, at omkostninger ved anskaffe eksportlicenser skal medregnes i toldværdien. Undtaget er omkostninger til at erhverve eksportlicenser for tekstilvarer.

Eksportlicens for tekstilvarer

Omkostninger til at erhverve eksportlicens for tekstilvarer skal medregnes i toldværdien.  Denne bestemmelse er en følge af EF- Domstolens afgørelse i sag 7/83.

Eksportlicenser for tekstilvarer stilles normalt gratis til rådighed for eksportørerne. I få landeer det dog også muligt for eksportører at købe eksportlicenser hos hinanden. Modtager en eksportør en ordre på varer, som den pågældende ikke har eksportlicens til, kan en uudnyttet eksportlicens eventuelt købes fra en eksportør. Viderefakturerer eksportøren derved omkostningerne til importøren i EU, skal beløbet ikke modregnes i toldværdien. Det er en betingelse, at beløbet er særskilt anført i fakturaen. Importøren skal kunne fremskaffe dokumentation for, at de fakturerede kvoteomkostninger svarer til den pågældende eksportørs faktiske udgifter til at erhverve eksportlicensen. EU's toldværdiudvalg har behandlet et sådant tilfælde og i Konklusion nr. 11 har udvalget udtalt:

"Kvoterne, som er omsættelige, rummer i sig selv en værdi, der er uafhængig af værdien af de tekstiler, de angår. Og i det foreliggende tilfælde bærer importøren de ekstraomkostninger, der opstår ved at erhverve retten til kvoten, enten ved selv at opkøbe den eller ved at refundere eksportøren for at gøre det. Under disse omstændigheder kan sådanne ekstraomkostninger ikke betragtes som værende en del af den pris, som faktisk er betalt eller skal betales for de pågældende varer."

Indirekte betalinger

Er der ved salg særlige vilkår eller ydelser vedrørende de indførte varer, og kan værdien heraf opgøres, skal værdien medregnes i toldværdien som indirekte betaling. Se GB artikel 148. Hvis værdien af de særlige vilkår eller ydelser ikke kan bruges, så kan transaktionsværdien ikke bruges. Se afsnit F.A.8.3.1

Som indirekte betalinger anses ikke aktiviteter, som køberen udfører for egen regning. Det gælder, uanset om sælgeren drager nytte af dem, eller de er blevet udført med sælgerens godkendelse. Denne regel gælder ikke priselementer, der skal justeres for efter toldkodeksen artikel 32. Det gælder fx varer og tjenesteydelser, som køberen leverer til direkte eller indirekte brug ved fremstillingen af de indførte varer.

Udgifter til markedsføring skal ikke medregnes i toldværdien, selv om de afholdes af køber for egen regning som en forpligtelse i henhold til en aftale med sælgeren. Se GB artikel 149.

Ved markedsføring forstås enhver aktivitet vedrørende annoncering og salgsfremmende foranstaltninger, fx reklame, udstilling, demonstration mv. Som markedsføring anses også købers aktiviteter vedrørende garantier for de anførte varer, fx udgifter til garantireparation og service efter indførslen.

Valutaomregning

Ved værdiansættelsen af varer faktureret i udenlandsk valuta, skal der omregnes til danske kroner efter reglerne GB artikel 168-172: Valutaer, der noteres af Nationalbanken

De valutakurser, der noteres af Danmarks Nationalbank den næstsidste onsdag i en måned, skal anvendes ved fortoldning i den følgende kalendermåned. Valutakursen på antagelsesdagen for fortoldning er de gældende, se TK art 35 og 214. Kurserne offentliggøres i aviserne dagen efter noteringen i Nationalbanken. Hvis der ikke noteres en kurs den næstsidste onsdag i en måned, fx fordi den pågældende dag er helligdag, anvendes i stedet den kurs, der er noteret senest forud for den pågældende onsdag.

En række aviser offentliggør dagligt en liste over de aktuelle omregningskurser, herunder og så de aktuelle såkaldte toldkurser. Det er for tiden Berlingske Tidende, Børsen, Erhvervsbladet og Morgenavisen Jyllandsposten.

I tilfælde af store udsving, fx i forbindelse med revaluering eller devaluering af en valuta, ændres toldkurser efter følgende regler:

Danmarks Nationalbank foretager hver onsdag en sammenligning af kurserne på den pågældende onsdag med gældende månedskurser. Konstateres det ved denne sammenligning, at en kurs afviger med 5 pct. eller mere fra månedskursen, erstatter den månedskursen med virkning fra den følgende onsdag.

Den månedlige kurs offentliggøres Toldtariffen Taric. Der udsendes Nyhedsbrev, hvis der er 5 % udsving i valutakurserne. De aktuelle valutakurserne kan findes i Toldtariffen Taric.

Valutaer, der ikke noteres af Nationalbanken

Ved omregning af valutaer, der ikke noteres af Danmarks Nationalbank, anvendes den senest noterede sælgerkurs for den pågældende valuta. Oplysning herom kan fås hos pengeinstitutterne. Har pengeinstitutterne forskellige kurser for valutaen, anvendes den kurs, der er gængs ved handelsforhold, og som ikke indeholder særlige vekselgebyrer mv.

Særlig omregningskurs

Er der mellem køber og sælger indgået aftale om at anvende en fast omregningskurs, anvendes den også ved ansættelsen af toldværdien. Det er en forudsætning, at betalingen til sælgeren baseres på denne kurs.

Tillæg til fakturaprisen

Toldværdien er i toldkodeksen artikel 29 defineret som " den pris, der faktisk er betalt eller skal betales for varerne ved salg til udførsel til Fællesskabets toldområde, i givet justeret i henhold til artikel 32 og 33". Justeringen efter artikel 32 betyder, at der skal lægges nogle priselementer til, hvis de pågældende omkostninger ikke allerede indgår i fakturaprisen. Der er blandt andet tale om følgende omkostninger: provision og mæglerhonorar, emballage og emballering, varer og tjenesteydelser leveret af køberen, royalties og licensafgifter, provenu ved videresalg, overdragelse eller anvendelse samt leveringsomkostninger. Se TK artikel 32.

Provision og mæglerhonorar

TK artikel 32, stk. 1, litra a, pkt. 1

Hvis køberen er forpligtet til at afholde omkostninger til leverandørens agent eller anden mellemmand, der har medvirket ved salget, er sådanne omkostninger en del af toldværdien. Se TK artikel 32, stk. 1, litra a, pkt. 1.

Vederlag benævnt som provision, kommission, kurtage eller mæglerhonorar kan beregnes som en procentdel af fakturaprisen eller som et specifikt beløb.

Vederlag skal uanset benævnelsen medregnes i toldværdien. Det er uden betydning, hvor agenten eller mellemmanden er hjemmehørende. Når omkostningerne ikke fremgår af handelsfakturaen, skal justeringen ske på grundlag af andre dokumenter. Det kan være som separat faktura fra agenten, provisionsberegninger eller særlige debetbilag fra leverandøren eller tredjemand.

Indkøbsprovision

Indkøbsprovisionen skal derimod ikke medregnes i toldværdien. Ved indkøbsprovision forstås beløb, som en importør betaler sin agent for at lade sig repræsentere ved indkøb af de varer, der skal værdisættes. En sådan funktion ses ofte ved indkøb af varer, hvor en vis udvælgelse eller kvalitetsbedømmelse er nødvendig. Se TK artikel 32, stk. 4.

Visse agenter benævnes kontraktagenter. De benyttes især i handel med lande i Det fjerne Østen. En kontraktagent arbejder som regel for flere købere. Agentens opgave består i at finde leverandører, at videresende tilbud til køberne, og hvis det kommer til en handel, at overvåge produktionen og leveringen af varerne.

Normalt findes der en skriftlig aftale, som fastlægger pligter og rettigheder for henholdsvis importøren og agenten. For sine tjenesteydelser modtager agenten en indkøbsprovision af køberen.

Ofte udsteder kontraktagenten en faktura til køberen, hvor prisen, der er betalt eller skal betales til producenten/leverandøren, fremgår, og hvor indkøbsprovisionen er faktureret særskilt. Normalt kræves det, at der som dokumentation for toldværdien skal fremlægges den faktura som er udstedt  af sælgeren, producenten eller leverandøren. Imidlertid kan ovennævnte faktura fra kontraktagenten godtages på betingelse af, at den indeholder de nødvendige oplysninger, og at det er muligt at kontrollere disse. Indkøbsprovisionen medregnes ikke. I givet fald skal importøren kunne fremlægge leverandørens faktura og anden relevant dokumentation.

Eksempel

Et eksempel på kontraktagenter findes i Konklusion nr.14 fra EU's Toldværdiudvalg.

Køber Y, der er etableret i Fællesskabets toldområde, indfører store mængder af forskellige varer fra forskellige producenter/leverandører i Det Fjerne Østen. Med henblik på markedsundersøgelser, markedsiagttagelse og repræsentation i Det Fjerne Østen, anvender køber Y agent X, som bl.a. handler på køber Y´s vegne for så vidt angår købet og leveringen af varer, der skal værdiansættes. For sine tjenesteydelser modtager agent X en indkøbsprovision af køber Y. Størrelsen og betalingsmåden af indkøbsprovisionen og agentens ansvarsområder fastlægges i en agentaftale indgået mellem X og Y. I henhold til aftalen gælder:

  • Agent X modtager ordrer fra køber Y med beskrivelse af varerne, deres pris, leveringsfrist og leveringsbetingelser sammen med anden dokumentation. Hertil anviser køber ofte en bestemt producent/leverandør.
  • Agent X videregiver disse bestillinger, til tider i eget navn, til producenten/leverandøren og sender køber Y en bekræftelse af ordrerne. I visse tilfælde sker dette ved at fremsende producentens/leverandørens stemplede bekræftelse.
  • Som regel sendes varerne af producenten/leverandøren til havnen i eksportlandet, hvor dokumenterne overdrages til agent X.
  • Agent X udsteder en faktura til køber Y, hvoraf prisen, der er betalt til producenten/leverandøren for varerne, fremgår. Den aftalte provision er angivet særskilt.

Når varerne angives til fri omsætning, angiver køber Y varens værdi og fremlægger fakturaen udstedt af agent X. Ydelsen betalt af køber Y til agent X som en indkøbsprovision angives ikke som en del af toldværdien. Køber Y er villig og parat til på toldmyndighedernes begæring at fremlægge hans

  • dokumentation i form af agentkontrakt,
  • korrespondance med agent X,
  • bogføring over betalinger og andre dokumenter

til støtte for at toldværdideklarationen er blevet udfyldt på tilbørlig og korrekt måde. I givet fald er køber Y også i stand på myndighedernes begæring at fremlægge producentens/leverandørens fakturaer og korrespondancen mellem sidstnævnte og agent X.

Udvalgets udtalelse:

Hvor den pris, der er betalt til producenten/leverandøren, er grundlaget for transaktionsværdien i henhold til TK artikel 29, kræves det normalt af deklarereren i efter GB artikel 181, at der for toldmyndighederne fremlægges en faktura udstedt af producenten/leverandøren. Imidlertid kan SKAT i lyset af ovennævnte redegørelse godtage en faktura, hvor indkøbsprovisionen ikke er medregnet, og udstedt af agent X, med forbehold for eventuel kontrol.

Emballage og emballering

Afholder køberen omkostninger til emballage eller emballering, er disse en del af toldværdien for de indførte varer. Se TK artikel 32, stk. 1, litra a, nr. II og III.

Der kan være tale om omkostninger til beholdere og anden emballage, herunder såvel arbejdsløn som materialer. Emballage er indre og ydre beholdere, udstyr, indpakning og underlag, men ikke transportmidler, såsom containere, presenninger, læssemidler og det tilbehør, der er anvendt ved transporten.

Flergangsemballage

Omkostninger til emballage, der tilhører sælgeren, og som benyttes flere gange, fx flasker, tromler og fade, medregnes i det omfang, sælgeren kræver betaling for det, fx på grund af beskadigelse eller bortkomst. Eventuelle omkostninger til returfragt medregnes ikke.

Tilhører emballagen køberen, skal der ikke benyttes tillæg, hvis emballagen har været i fri omsætning i EU. Har emballagen derimod ikke været i fri omsætning i EU, skal omkostningerne tillægges. Der kan fx være tale om emballage, som en importør har købt i et land uden for EU og fået sendt direkte til vareleverandøren, hvor den bliver anvendt til emballering af varerne. Prisen for emballagen medregnes i så fald enten fuldt ud i de indførte varers toldværdi, eller der kan tillægges et skønnet beløb for slitage, idet der tages hensyn til det antal gange, emballagen normalt anvendes. Eventuelle omkostninger til forsendelse af emballagen til vareleverandøren medregnes ikke, hvis beløbet er særskilt anført.

Varer og tjenesteydelser leveret af køberen

Toldværdien skal indeholde den forholdsmæssigt udregnede værdi af nedenstående varer og tjenesteydelser. Det gælder dog kun, når disse er leveret af køberen, direkte eller indirekte, uden beregning eller til nedsat pris, til brug ved fremstilling og salg til EU af de varer, der importeres. Se. TK artikel 32, stk. 1, litra b.

Ved fastlæggelsen af toldværdien indgår:

  • Materialer, komponenter, dele og lignende, der indgår i de indførte varer. Det kan være materialer, komponenter, dele og lignende, som køberen udfører midlertidigt til forarbejdning eller reparation, eller som udføres for at indgå i en vare, der indføres til EU. Som eksempel kan nævnes metervarer, der leveres til konfektionering i udlandet, eller lynlåse, knapper og besætninger, der skal monteres på tekstilvarer. Der kan eventuelt opnås toldnedsættelse for de genindførte varer efter reglerne for passiv forædling. Se afsnit F.A.18. Det kan også være materialer, komponenter, dele eller lignende, som køberen erhverver hos tredjemand til levering direkte hos en udenlandsk forarbejdnings- eller produktionsvirksomhed.
  • Værktøj, matricer, forme og lignende, der er anvendt ved fremstillingen af de indførte varer. Dette punkt omfatter værktøj, matricer, forme og lignende, som er leveret af køberen eller på dennes foranledning til brug ved fremstilling af de indførte varer. Det kan være specielt fremstillet værktøj, modeller, støbeforme, skabeloner, trykplader, klicheer, mv. Værdien af værktøjet kan medregnes i toldværdien fuldt ud ved den første forsendelse, eller importøren kan anmode om at fordele værdien over et antal sendinger, der forventes indført.
  • Materialer, der er forbrugt ved fremstillingen af de indførte varer. Dette punkt omfatter materialer, der er leveret af køberen eller på dennes foranledning, og som er forbrugt ved fremstillingen af de indførte varer, fx hjælpestoffer, olie og drivmidler.
  • Ingeniørarbejde, udviklingsarbejde, kunst- og designarbejde, tegninger og skitser, som er nødvendige for at fremstille de indførte varer. Arbejderne er kun omfattet af dette punkt, hvis de er fremstillet uden for EU. Som eksempler kan nævnes konstruktionsarbejde i form af tegninger, skitser og mønstre. Det kan også være film, fotografier, diapositiver, layout og reprofilm, men ikke trykplader og lignende. Omkostninger, der vedrører forskning og designskitser, skal ikke medregnes i toldværdien, uanset hvor arbejdet er fortaget. Ved forskning og designskitser, forstås arbejder, som er gået forud for den egentlige udvikling eller det egentlige design, det vil sige det arbejde, der ikke relateres til et bestemt produkt.

Værdien for ovennævnte varer og tjenesteydelser er den pris, importøren har betalt for det pågældende. Har importøren selv produceret det pågældende, kan produktionspriser lægges til grund. Omkostninger til transport og forsikring ved forsendelsen til den udenlandske forarbejdnings- eller produktionsvirksomhed, skal ikke medregnes i toldværdien.

Royalties og licensaftaler

Royalties og licensafgifter er i visse tilfælde en del af toldværdien for indførte varer. Se TK artikel 32, stk. 1, litra c.

Royalties og licensafgifter er betalinger for at anvende rettigheder. Se GB artikel 157-162.

OECD har i modelkonventionen (vedrørende international beskatning) udfærdiget en definition af begrebet. Den er gengivet i en kommentar fra EU's toldudvalg kommentar nr. 3. I reglerne om toldværdi fastslås, at rettigheder, der er relevante i forbindelse med told, vedrører:

  • Fremstilling af den vare, der importeres. Der tænkes på fx patenter, det vil sige eneret til i en periode at udnytte en industriel opfindelse, tegninger, mønstre og knowhow (dette begreb er ligeledes defineret i ovennævnte kommentar, se også nedenfor).
  • Salget til udførsel til EU af den vare, der importeres. Der tænkes på fx fabriks- og varemærker, registrerede mønstre og standarder.
  • Anvendelsen eller videresalget af den vare, der importeres. Der tænkes på fx ophavsret, knowhow vedrørende fremstillingsmetoder og varemærker, det vil sige ret til i et tidsrum at anvende karakteristiske kendetegn for at udskille en bestemt fabrikants eller forhandlers produkt.

Ved vurdering af, om royalty eller licensafgift skal medregnes i toldværdien, er beregnings- og betalingsmåden uden betydning. Det er ligeledes uden betydning, hvor beløbsmodtageren er hjemmehørende. I stedet er det nødvendigt at det vurdere:

  • Om en betaling opfylder ovennævnte definition. Hvis dette ikke er tilfældet, kan betalingen ikke behandles efter reglerne om royalty og licensafgift, men udgør måske i stedet en indirekte betaling. Se afsnittet Beregningsgrundlag. Se F.A.8.3.2
  • Om de betingelser, som er anført i TK og GB er opfyldt. Fremgangsmåden er, at det først skal vurderes, om de to grundlæggende betingelser, se nedenstående, er opfyldt. Hvis begge betingelser er opfyldt, skal det vurderes, om yderligere betingelser er relevante.

Beregnings- og betalingsmåde er først vigtig, når det er fastslået, at der en royalty eller en licensafgift skal medregnes i toldværdien. Se herom nedenfor under Beregning. Beregningsmåden kan i visse situationer give indikationer vedrørende nedenstående betingelser.

Betingelserne

En royalty eller en licensafgift skal kun medregnes i toldværdien, når begge nedenstående grundlæggende betingelser er opfyldt. Royalty og licensafgifter betales stort set altid på grundlag af en skriftlig aftale. Denne aftale er toldmyndighedernes udgangspunkt, når det skal afgøres om betingelserne er opfyldt. Der kan eventuelt være flere aftaler, som skal ses i sammenhæng. Betingelserne i skriftlige aftaler kan være direkte udtrykt eller være underforstået.

Betingelse 1: Royaltyen/Licensafgiften skal vedrøre de varer, der skal værdiansættes.

Hvis royaltyen eller licensafgift beregnes på fakturaprisen kan det formodes, at omkostningen relaterer sig direkte til de varer, der importeres. Det betyder, at importøren i givet fald må dokumentere det modsatte. Vurderingen kan i disse tilfælde være vanskelig. Derfor er der fastsat følgende retningslinjer:

  • Justering af fakturaprisen for indførte komponenter eller bestanddele, som skal indgå i en vare, der fremstilles i EU, skal kun foretages, når en royalty eller licensafgift direkte vedrører denne vare. Når en betaling både vedrører indførte varer og bestanddele eller komponenter, som skal tilsættes varerne efter indførslen (eventuelt når betaling både vedrører indførte varer og arbejds- eller tjenesteydelser præsteret efter indførslen), kan det være nødvendigt at foretage en fordeling af royalty eller licensafgift. Fordelingen sker ud fra objektive og målelige oplysninger om fx varernes sammensætning og behandling.

Betingelse 2: Betalingen af royalty eller licensafgift skal være en betingelse for, at sælger vil sælge de varer, der skal værdiansættes.

Det betyder, at det er nødvendigt at fastslå, om sælgeren vil være villig til at sælge de omhandlede varer uden betaling af royalty eller licensafgift. Er det tilfældet, er royaltyen eller licensafgiften ikke toldpligtig. Det kan forekomme, at royalty eller licensafgift ikke betales til sælger. Det kan da være vanskeligt at afgøre, om denne betingelse 2 er opfyldt. Betaler køber royalty eller licensafgift til en anden person end sælger, er betingelsen opfyldt, når sælgeren kræver, at køber betaler. Betingelsen kan imidlertid også være opfyldt i tilfælde, hvor sælgeren ikke direkte har fastsat krav om betalingen. Er sælger og royaltymodtager således indbyrdes afhængige, fx ved at tilhøre samme multinationale koncern, anses betingelsen for at være opfyldt. Det samme gælder, hvis sælgeren er en af royaltymodtagerens licenshavere, og royalty modtageren kontrollerer salgsbetingelserne. Tresidede royaltys eller licensafgifter forekommer ofte i multinationale koncerner, det vil sige royalty eller licensafgift betales til en hovedaktionær, et holdningsselskab eller moderselskaber, mens varerne handles mellem to datterselskaber, eller royalty/licensafgift betales til et søsterselskab, mens handel foregår mellem to datterselskaber.

Knowhow

Knowhow kan omfatte levering af mønstre, opskrifter, formler og instruktioner, som alle vedrører de indførte varer eller anvendelsen af varerne. Det vil sige, en indgået aftale om licens eller underlicens kun omfatter varerne. Sådan knowhow vedrører således i relation til toldværdi de varer, der skal værdiansættes.

Levering af knowhow kan imidlertid også omfatte tjenesteydelser. Eksempelvis uddannelse af licenstagers eller under-licenstagers personale, og det kan være vedrørende fremstillingen af et produkt eller anvendelsen af maskiner og anlæg. Det kan også være teknisk bistand indenfor ledelse, administration, markedsføring, regnskab mv. Royaltyes ellers licensafgifter for sådanne ydelser skal ikke medregnes i toldværdien.

Begrebet franchising er et koncept, som betyder, at en person (fysisk eller juridisk) driver virksomhed for egen regning og risiko, men ud fra en specifik model. Der betales her for retten til at anvende fx en række udviklede ideer om butiksindretning, personaleprofiler og beklædning, produktpræsentation og salg, måske også for uddannelse af personale, for modeller til administrativt arbejde og ledelse samt for software.

De fleste betalinger, der ydes i forbindelse med franchising, opfylder ikke de grundlæggende betingelser for at være del af toldværdien for indførte varer. Dele af en franchise-afgift opfylder dog ikke kun definitionen for at være en royalty eller licensafgift, men kan også opfylde de grundlæggende betingelser, eventuelt også nedenstående supplerende betingelser for fabriks- og varemærker. Det er derfor ofte nødvendigt nøje at vurdere franchising-aftaler.

Supplerende betingelser- fabriks- og varemærker

Toldlovgivningen indeholder yderligere betingelser, når der betales royalty eller licensafgift for retten til at anvende et fabriks-eller varemærke. Det betyder, at beløbet kun er en del af toldværdien, når følgende supplerende betingelser alle er opfyldt:

  • Den pågældende royalty eller licensafgift skal vedrøre de indførte varer, som videresælges i uforandret stand eller efter en simpel behandling i EU.
  • Varerne skal markedsføres under det mærke, royalty eller licensafgift betales for.
  • Køberen kan ikke erhverve de pågældende varer fra andre leverandører, som er afhængige af sælger, uden at betale for mærket direkte eller indirekte.

Beregning

De faktiske beløb, som en importør skal betale for royalty eller licensafgift, kan beregnes på forskellige måder. Betaling kan ske ratevis fx månedligt eller årligt, som et engangsbeløb eller som en kombination af disse to måder. Beregnings- og betalingsmåden kan have betydning for det praktiske forløb ved fortoldning af varer.

Når det er konstateret, at en royalty eller en licensafgift helt eller delvist skal medregnes toldværdien, er næste skridt den praktiske fremgangsmåde.

Importøren har pligt til at foretage fuld og korrekt angivelse af varerne. Den pågældende har hermed initiativet. Toldmyndighederne kan behandle spørgsmålet i flere faser:

  • Før fortoldning, hvis importøren skriftligt anmoder om en afgørelse.
  • Ved fortoldning, hvis der stilles spørgsmål om rigtigheden af en angivelse eller en toldværdideklaration. Se TK artikel 6 og afsnittet om toldværdideklaration og værdi specifikation.
  • Efter fortoldningen, når toldmyndighederne fortager efterfølgende revision af toldangivelser. Se TK artikel 78.

Der er følgende praktiske fremgangsmåder:

  • Er den faktiske betaling kendt på tidspunktet, hvor varernes værdi skal ansættes, anvendes det faktiske beløb ved fortoldningen.
  • Kendes den faktiske betaling ikke, er det nødvendigt at vurdere, om transaktionsværdien i det hele taget skal anvendes, eller om der skal anvendes en alternativ metode ved ansættelse af toldværdien.

Er det nødvendigt at anvende en alternativ metode, følges reglerne for den gældende metode.

Anvendes transaktionsværdien, kan det være nødvendigt at angive en foreløbig toldværdi, ud fra fakturaprisen og et skønnet beløb for royalty og licensafgift. Den foreløbige toldværdi skal reguleres, når det faktiske beløb er opgjort.

Alternativet hertil er, at toldmyndighederne giver tilladelse til, at importøren angiver en endelig toldværdi. Se GB artikel 156a nedenfor. Denne skal være beregnet ud fra en specifik afgørelse truffet af toldmyndighederne efter en undersøgelse af de konkrete forhold. Det vil sige, importens art og omfang, importørens aftale og royalty og licensafgift samt eventuelt andre aftaler, oplysninger og dokumenter. Toldmyndighederne kan eksempelvis tillade, at der ved hver fortoldning anvendes et generelt tillæg til fakturaprisen.

Toldmyndighederne kan i tilfælde, hvor det faktiske tillæg ikke er kendt på tidpunktet for fortoldning, give tilladelse til, at en angivet toldværdi betragtes som endelig,

  • når fremgangsmåden med foreløbig toldværdi og efterfølgende regulering medfører urimeligt høje administrationsudgifter
  • når anvendelse af alternative metoder ikke er hensigtsmæssig på grund af de faktiske omstændigheder
  • når det beløb, der faktisk betales, ikke er lavere end det toldbeløb, der ville blive betalt, hvis der blev angivet en foreløbig værdi med efterfølgende regulering
  • når det ikke fordrejer, den konkurrencemæssige situation.

Dette betyder, at tillæg skal vurderes nøje, og at der kan være behov for hyppig justering.

Se GB artikel 156a. 

Reproduktion

Betalinger for retten til at reproducere, det vil sige, mangfoldiggøre de indførte varer, skal ikke medregnes i toldværdien. Det samme gælder betalinger, som fortages af køberen til gengæld for retten til at forhandle eller videresælge de indførte varer. Disse betalinger må dog ikke være en betingelse for salg til eksport til EU af de indførte varer. Se TK artikel 32, stk. 5.

Provenu ved videresalg, overdragelse eller anvendelse

Hvis en del af provenuet ved importørens videresalg, overdragelse eller anvendelse, af de indførte varer direkte eller indirekte tilfalder sælgeren, er denne del provenuet en del af toldværdien. Se TK artikel 32, stk.1, litra d.

Beløbets størrelse vil typisk først kunne konstateres efter værdiansættelsen. Det betyder, at der må anvendes en foreløbig toldværdi ved fortoldningen (ud fra fakturaprisen og et forventet provenu). Den endelige værdi må angives, når det faktiske provenu kan konstateres.

Hvis provenuets størrelse ikke kan konstateres eller angives foreløbigt ved varernes overgang til fri omsætning, må toldværdien ansættes efter en af en de alternative metoder. Se afsnittet De alternative metoder.

Leveringsomkostninger til indførselsstedet

Ved leveringsomkostninger forstås omkostninger til varernes transport og forsikring samt omkostninger ved lastning og håndtering ved transporten af de indførte varer. De nævnte omkostninger skal medregnes i toldværdien med den andel, der vedrører transporten indtil indførselsstedet i EU's toldområde. Se TK artikel 32, stk. 1, litra e.

I den internationale handel anvendes standarder i forbindelse med leveringsbetingelser fx EXW, FOB og CIF (Incoterm 2010- klausuler). Herudfra kan det umiddelbart afgøres, om en aftalt pris skal justeres med hensyn til omkostninger for transport, håndtering og andre leveringsomkostninger.

Leveringsomkostninger for varer fra Tyrkiet

Toldsamarbejdsudvalget EF-Tyrkiet har for Toldunionen mellem EF og Tyrkiet, truffet følgende afgørelse. Se 2006/646, EUT L 265 af 26.09.2006:

Aftale Nr. 1/2006, artikel 19

Transportomkostninger og omkostninger til forsikring, lastning og håndtering i forbindelse med transport af varer fra lande uden for EU, der påløber efter, at varerne er ført ind i toldunions område, medregnes ikke ved fastsættelsen af toldværdien. Dette gælder dog kun hvis omkostningerne er særskilt angivet i forhold til den pris, som faktisk er betalt eller skal betales for varerne.

Aftale Nr. 1/2006, artikel 3

Angående gennemførelsesbestemmelserne til toldsamarbejdet mellem EU og Tyrkiet:

Med forbehold for de i grundafgørelsen fastsatte bestemmelser om fri omsætning gælder, jf. aftalens afsnit II, at det er Toldkodeksens regler der gælder inden for EU's toldområde, og den tyrkiske toldkodeks, som finder anvendelse inden for Tyrkiets toldområde. Luftfragtomkostningerne skal deles op, se dette kapitels afsnit om luftfragtomkostninger nedenfor, hvor man finder Tyrkiet anført, som tredjeland under zone P, jf. GB bilag 25.

Landbrugsvarer og varer, der er genstand for antidumping told, er ikke omfattet af afgørelsen.

Indførselsstedet

Indførselsstedet i EU's toldområde retter sig efter transportmåden. GB artikel 163, stk. 1:

Transportmåden er....

kendetegnet ved at være....

for varer, der transporteres ad søvejen

losningshavnen eller en omladningshavn. Dette gælder dog kun, hvis omladningen er bekræftet af omladningshavnens toldmyndigheder

for varer, der uden omladning overgår fra søtransport til transport ad indre vandveje

den første havn, ved den indre vandvejs munding eller et sted længere inde i landet, hvor losningen kan foretages, det godtgøres, at fragtomkostningerne til losningshavnen er større end fragtomkostningerne til den første havn

for varer, der transporteres med jernbane, ad indre vandveje, eller ad landeve

det første toldsted i EU's toldområde

for varer, der transporteres på anden måde

det sted, hvor grænsen til EU's toldområde overskrides

Det første indførselssted i EU's toldområde kan lægges til grund ved værdiansættelsen af varer, der efter at være indført i EU's toldområde transporteres gennem områder i

  • Schweitz,
  • Hviderusland,
  • Rusland,
  • Bosnien - Hercegovina,
  • Serbien og
  • Montenegro eller
  • Den tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien

på vejen i bestemmelsesstedet i en anden del af EU's toldområde. Det er en forudsætning, at varerne transporteres direkte til bestemmelsesstedet ad en sædvanlig transportvej. Se GB artikel 163, stk. 2.

Tilsvarende gælder for varer, der efter at være indført i EU's toldområde transporteres ad søvejen til bestemmelsesstedet i en anden del af dette område. Det er en betingelse, at varerne transporteres direkte til bestemmelsesstedet ad en sædvanlig transportvej. Er denne betingelse ikke opfyldt, anvendes i stedet det næste indførselssted, hvor betingelsen er opfyldt, Se GB artikel 163, stk. 3.

Eksempel

Et parti varer transporteres fra Damaskus til Barcelona. Varerne sendes med fly fra Damaskus til Athen for derefter at blive transporteret med skib til Barcelona. Athen betragtes her som første indførselssted i EU.

Det samme gælder, hvis varerne transporteres fra Damaskus til Athen med skib, forudsat at varerne bliver losset eller omladet under toldmyndighedernes tilsyn i Athen.

Foretages losning eller omladning eller midlertidig afbrydelse af transporten i de landes områder, som er nævnt i GB artikel 163, stk. 2, kan det første indførselssted stadig lægges til grund, hvis losningen mv. skyldes grunde, der står i forbindelse med transporten. Se GB artikel 163, stk. 4.

Der gælder særlige regler med hensyn til indførselsstedet for varer, der indføres via et af de franske oversøiske departementer. Se GB artikel 163, stk. 5.

Opdeling af transportomkostninger

Når leveringsomkostningerne til indførselsstedet skal tillægges fakturaprisen, fx når varerne er købt EXW eller FOB afsendelseshavn, kan der blive tale om opdeling af de afholdte transportomkostninger.

Hvis varerne transporteres med samme art befordringsmiddel til et sted længere inde i EU's toldområde end indførselsstedet, kan transportomkostningerne opdeles forholdsmæssigt efter den tilbagebragte strækning uden for og inden for toldområdet. Kun den del af transportomkostningerne, der vedrører strækningen uden for toldområdet, medregnes herefter til toldværdien, jf. GB artikel 164.

Importøren kan i stedet vælge at medregne de transportomkostninger, der ville være opstået efter en almindelig, bindende fragttarif for varernes transport til indførselsstedet i EU's toldområde. Det er en betingelse, at importøren kan dokumentere disse over for SKAT. Som dokumentation kan benyttes en påtegning af transportvirksomheden, statsbanerne, rederi, vognmand mv., på fragtdokumentet om størrelsen af transportomkostningerne til indførselsstedet. Hvis transporten forestås af en speditør, skal speditørnotaen fremlægges som fragtdokumentation.

Luftfragtomkostninger

Luftfragtomkostninger opdeles forholdsmæssigt efter den tilbagelagte trækning uden for og inden for EU's toldområde. En fortegnelse over de procenter af luftfragten, der skal medregnes til toldværdien, findes i GB bilag 25.

Momsværdi

Omkostninger, der vedrører varers transport fra indførselsstedet i EU's toldområde til varernes bestemmelsessted i Danmark, skal medregnes i værdien til beregning af moms. Omkostningerne skal angives i fortoldningsangivelsens rubrik 12, Værdioplysninger, medmindre de er medtaget i toldværdien.

Ekspresforsendelser - luftkurerer

Ved ekspresforsendelse med fly, herunder kurerforsendelser, betales ofte for en række ydelser ud over selve lufttransporten. Der kan være tale om dør-til-dør levering, klarering mv. Prisen for disse ydelser kan være særskilt oplyst, men er som regel inkluderet i en samlet pris for leveringen.

EU's toldværdiudvalg har besluttet, at disse forsendelser skal behandles således:

  • Kendes de faktiske omkostninger til ekspresforsendelse på fortoldningstidspunktet, lægges disse omkostninger til toldværdien. Omkostninger, som påløber efter indførslen til EU's toldområde, medregnes ikke i toldværdien. Det er en forudsætning, at omkostningerne kan adskilles fra de samlede omkostninger og de fastsatte procentsatser for luftfragt anvendes på de samlede omkostninger. Se oversigten i GB bilag 25. Kendes de faktiske omkostninger for ekspresforsendelsen ikke på fortoldningstidspunktet, anvendes et beløb svarende til de sædvanlige omkostninger for en tilsvarende forsendelse eller for en forsendelse i modsat retning. Fastsatte procentsatser for luftfragt anvendes som overfor anført.

Ekspresbefragtere, deres repræsentanter eller personer, der er udpeget til at foretage fortoldning af ekspresforsendelser, skal forsyne SKAT med nødvendige dokumentation for faktiske omkostninger for ekspresforsendelse, alternativt med den pågældende befragters fragttarif.

EMS-Jetpost

Ovennævnte regler gælder ikke kun for egentlige ekspresbefragtere, men for alle, der tilbydes en tilsvarende ydelse, fx også EMS-Datapost (i Danmark: EMS-Jetpost).

Gratis transport og transport med købers eget transportmiddel

Transporteres varer gratis eller med køberens transportmiddel, skal der til toldværdien medregnes transportomkostninger til indførselsstedet beregnet efter den sædvanligt anvendte tarif for den benyttede transportmåde. Se GB artikel 164, litra c

Luftfartsselskabers transport af egne varer

Efter drøftelse i EU's toldkodeksudvalg i 2001, er det besluttet, at luftfartsselskaber, der hører til Association of Europan Airlines (AEA), der transporterer egne varer med selskabernes egne fly, kan anvende følgende fragtbeløb ved fastsættelsen af toldværdien for disse varer. Beløbene gælder fra den 1. juni 2001, og de er følgende:

  • Fra USA og Canada: 1,49 US-dollar pr. kg.
  • Fra Europa, Nordafrika og Mellemøsten: 1,28 US-dollar pr. kg.
  • Fra resten af verden: 2,04 US-dollar kr. pr. kg.

I toldværdien medregnes den del af ovennævnte fragtbeløb, der vedrører transporten uden for EU's toldområde, det vil sige, med de procentandele, der fremgår af GB bilag 25. Modtager et luftfragtselskab egne varer, som er transporteret gratis med et andet luftfragtselskabs fly, kan ovennævnte fragtbeløb også anvendes.

Postforsendelser

For almindelige postforsendelser skal porto til bestemmelsesstedet medregnes fuldt ud i toldværdien. Dette gælder ikke eventuelle ekstra posttakster, der opkræves i indførselslandet. Se GB artikel 165, stk. 1.

Ved indførsel af varer, hvor indførslen er uden erhvervsmæssig karakter, skal porto ikke medregnes i toldværdien. Ved indførsel uden erhvervsmæssig karakter forstås forsendelser, som sendes til modtageren uden nogen form for vederlag, Se GB artikel 165.

Lastning og håndtering mv.

Omkostninger ved lastning af transportmidlet (eventuelt ved omladning og håndtering af varerne forud for ankomsten til indførselsstedet i EU), skal fuldt ud medregnes i toldværdien. Tilsvarende gælder omkostninger, der under leveringen opstår til midlertidig oplagring under transport og levering.

Overliggerpenge

Overliggerpenge, også betegnet som demurrage charges, og som afkræves importøren på grund af forsinkelse med lastningen af et transportmiddel uden for EU's toldområde, anses for at være en transportomkostning og skal derfor medregnes til toldværdien.

Forsikringsudgifter

Forsikringsudgifter medregnes, også selvom de bæres af importøren, sædvanligvis i deres helhed til toldværdien. Dette skyldes at udgifterne normålt er de samme, hvad enten forsendelsen skal ekspederes til indførselsstedet eller til et bestemmelsessted inde i toldområdet.

Hvis udgifterne der er beregnet til forsikring til indførselsstedet, faktisk viser sig at være lavere, skal kun det lavere beløb medregnes i toldværdien.

Forsikring af varer under transport til bestemmelsesstedet kan tegnes af eksportøren, og udgifterne debiteres importøren. Den situation vil normalt fremgå af fakturaen, fx ved betegnelsen CIF eller ved specifik anførsel af præmiebeløbet. Det kan dog forekomme, at leverandøren periodisk foretager særskilt debitering af forholdsmæssigt beløb.

Importøren kan i stedet eller som supplement tegne en transportforsikring enten i form af en forsikring tegnet for den enkelte varesending eller generelt.

Fradrag i fakturaprisen

En række omkostninger skal ikke indgå i toldværdien. Hvis de er medregnet i fakturaprisen, kan de derfor fratrækkes. Det er en betingelse, at fradragsbeløb er separat anført i fakturaen eller et andet dokument. Det drejer sig om

  • leveringsomkostninger efter indførselsstedet
  • omkostninger til bygnings- og installationsarbejde mv.
  • renter
  • omkostninger til retten til at reproducere de indførte varer 
  • told og afgifter, der påløber i EU's toldområde
  • i særlige tilfælde indkøbsprovision.

Se TK artikel 33  

Leveringsomkostninger efter indførselsstedet

Fragt til bestemmelsesstedet kan være betalt af afsenderen og indeholdt i den fakturerede pris, uden at der i fakturaen eller andre handelsdokumenter er anført, hvor meget omkostningerne til transport i EU udgør.

EU's toldværdiudvalg har i en vejledende kommentar om betydningen af udtrykket "særskilt angivet" (kommentar nr. 5) udtalt, at der i sådanne tilfælde gælder følgende regler:

  • Kendes de samlede transportomkostninger fra afsendelsesstedet til bestemmelsesstedet i EU, kan dette beløb opdeles forholdsmæssigt efter den tilbagelagte strækning uden for og inden for EU. Et beløb svarende til den andel af omkostningerne, der vedrører transporten i EU, kan derefter fradrages. Det er en betingelse, at varerne transporteres med samme type transportmiddel eller på et enkelt gennemgående fragtdokument.
  • For så vidt angår luftfragtomkostninger anvendes fortegnelsen i GB bilag 25. Ved indførsel med fly fra fx Albanien kan der således fratrækkes 85 pct. af fragtomkostningerne (100 pct. -15 pct.).
  • Kendes de samlede transportomkostninger ikke, eller er det af en eller anden grund ikke formålstjenligt at foretage en forholdsmæssig opdeling, kan et beløb svarende til de faktiske omkostninger til transport efter indførselsstedet i EU fratrækkes. Kan dette ikke lade sig gøre, kan de sædvanlige omkostninger til en sådan transport trækkes fra. Fradraget kan dog ikke overstige, hvad der svarer til minimumsfragten i EU. Hvis SKAT kræver det, skal importøren fremlægge den tarif, der henvises til.

Fast pris frit bestemmelsessted

Omkostninger til transport inden for EU kan ikke fratrækkes, når varer er faktureret til en fast pris frit bestemmelsesstedet, og denne pris svarer til prisen på indførselsstedet. Fradrag kan dog foretages, når det over for SKAT dokumenteres, at "prisen frit EU-grænse" ville være lavere end prisen frit bestemmelsessted. Se GB artikel 164, litra b.

Omkostninger til bygnings- og installationsarbejde mv.

Toldværdien omfatter ikke omkostninger vedrørende bygnings-, installations- eller monteringsarbejde, vedligeholdelse eller teknisk bistand, som foretages efter indførslen af de pågældende varer.

Prisen i salgskontrakter vedrørende fx tekniske anlæg, maskiner eller industrimateriel kan være inkluderet ydelser ved opstilling eller ibrugtagning. Betalingen for sådanne ydelser kan fratrækkes, hvis beløbet er særskilt anført, fx i fakturaen eller kontrakten.

Renter

Renter eller tillæg, der opkræves, fordi køber får udsættelse med betaling eller ratevis betaling, kan i visse tilfælde holdes uden for toldværdien. Der skal være tale om betalinger, som afholdes i henhold til en finansieringsaftale indgået af køber vedrørende de varer, der skal toldværdiansættes. Se TK artikel 33, litra c.

Alle følgende betingelser skal være opfyldt:

  • Beløbet skal være særskilt angivet i forhold til den pris, der faktisk er betalt eller skal betales for varerne (se nedenstående).
  • Finansieringsaftale skal være indgået skriftligt.
  • Køberen skal kunne påvise, at sådanne varer faktisk sælges til den angivne pris.
  • Den angivne rentesats må ikke overstige det normale niveau for sådanne transaktioner i det land og på det tidspunkt, hvor finansieringen tilvejebringes.

Reglerne gælder uanset om finansiering ydes af sælgeren eller tredjepart, fx et pengeinstitut.

EF-Domstolen har i sag C-155/01 fastslået, at betaling af renter er "særskilt angivet" i forhold til selve vareprisen, også når der ved toldmyndighedernes registrering af toldangivelsen alene foreligger en faktura vedrørende nettoprisen for varerne. Dette gælder selvom det hverken på grundlag af denne eller af toldværdideklarationen kan udledes, at køberen ved den omhandlede købstransaktion har betalt eller skal betale renter til sælger.

Reglerne i TK art. 33, litra c, gælder såvel, når toldværdien fastsættes ved hjælp af transaktionsværdien, som efter de alternative metoder. Se GB artikel 156.

Retten til at reproducere de indførte varer

Fradrag for omkostninger til retten til at reproducere de indførte varer i EU er behandlet andet sted. Se afsnit F.A.8.3.2 beregningsgrundlaget for transaktionsværdien.

Indkøbsprovision

Fradrag af indkøbsprovision. Se afsnit F.A.8.3.2 beregningsgrundlaget for transaktionsværdien. Det bemærkes, at fradrag af indkøbsprovision normalt alene har relevans for fakturaer fra køberen egen agent. Det gælder fx for en såkaldt kontraktagent, da indkøbsprovision er defineret om et beløb, som en importør betaler til sin agent for en tjenesteydelse, der har bestået i, at denne har repræsenteret ham ved køb af de varer, der skal værdiansættes. Se TK artikel 32, stk. 4. Er der i en almindelig salgsfaktura anført et beløb for indkøbsprovision, kan dette beløb derfor normalt ikke fortrækkes, medmindre det kan dokumenteres, at der reelt er tale om en indkøbsprovision.

Told og afgifter

Toldværdien omfatter ikke told og afgifter, der påløber ved indførsel til EU's toldområde. Hvis det klart fremgår af fakturaen, at de fakturerede priser indeholder told og/eller afgift, som påløber i toldområdet, fx ved leveringsmåden frit i hus er fortoldet og eventuelt afgiftsberigtiget" - Incoterm DDP - reduceres fakturaprisen med tolden og eventuelt afgiften.

Dette kan gøres ved, at fakturapriserne successivt multipliceres med følgende brøker (fradrag af moms foretages kun, hvis momsen er indeholdt i prisen). Ved beregningen benyttes følgende formel:

Moms:

100

100/100 + m (m= momssatsen)

Told:

100

100/100 + t (t=toldsatsen)

Indeholder fakturaprisen afgiftsbeløb, som er pålagt varerne i oprindelses- eller eksportlandet, indgår dette beløb ikke i toldværdien. Det er en betingelse, at varerne er blevet eller vil blive fritaget for afgiften til fordel for køberen. Se GB artikel 146.