Efter ansøgning kan virksomheden få tilladelse til at anvende EU-varer til aktiv forædling.

Virksomheden kan også få tilladelse til aktiv forædling i toldoplag, frilagre eller frizoner.

Indhold

Afsnittet indeholder:

  • Ækvivalensordningen
  • Forudgående udførsel
  • Frister og betingelser for forudgående udførsel
  • Tresidet procedure
  • Aktiv forædling i toldoplag, på frilagre og i frizoner
  • Ændring af varernes toldmæssige status.

Ækvivalensordningen

Ækvivalensordningen er en ordning, hvorefter indførselsvarer under aktiv forædling kan erstattes af varer, der er i fri omsætning, dvs. EU-varer. Det er dog en forudsætning, at de kan betragtes som ækvivalente med varerne under aktiv forædling.

Varerne, som man anvender i stedet for indførte varer henført under ordningen, kan fx være:

  • Importerede varer fra samme leverandør, hvor varerne er i fri omsætning.
  • Importerede varer fra andre leverandører, hvor varerne er i fri omsætning.
  • Varer fra EU, som allerede er i fri omsætning.

Formålet med ordningen er at lette kravene til virksomhedernes oplagring, da de ikke behøver at opbevare varer under aktiv forædling og EU-varer separat.

For at EU-varer kan betragtes som ækvivalente med indførselsvarer, skal følgende tre betingelser være opfyldt:

  • Varerne skal høre under samme ottecifrede kode i Toldtariffen.
  • Varerne skal være af samme handelsmæssige kvalitet.
  • Varerne skal have samme tekniske egenskaber.

Se TK art. 115.

Ækvivalente varer kan kun anvendes, når der er givet tilladelse hertil i bevillingen. I bevillingen anføres, hvilke kontrolforanstaltninger, der er truffet for at sikre, at bestemmelserne overholdes. Se GB art. 541.

Hvis bevillingshaverens ikke har tilladelse til at anvende ækvivalente varer i en allerede udstedt bevilling, kan bevillingen efterfølgende udvides til også at omfatte sådanne varer.

Der kan gives tilladelse til, at de ækvivalente varer er på et mere fremskredet produktionstrin end indførselsvarerne. Dette forudsætter, at den overvejende del af forædlingsprocessen, som de ækvivalente varer gennemgår, sker i

  • bevillingshaverens virksomhed, eller i
  • den virksomhed, hvor den pågældende forarbejdning foretages for bevillingshaverens regning.

Det er en betingelse, at varerne på et tidligere produktionstrin oprindelig var i en stand, hvor de ville have været ækvivalente med indførselsvarerne. Se TK art. 115.

Bemærk

For levende dyr og kød, mælk og mejeriprodukter, hvede, majs, ris, olivenolie og sukker gælder særlige bestemmelser, se bilag 74 i GB.

Forudgående udførsel

I forbindelse med suspensionsordningen kan en ordning med forudgående udførsel anvendes for ækvivalente varer. Efter ordningen kan forædlingsprodukter, der er fremstillet af ækvivalente varer, eksporteres før varer indføres til aktiv forædling. Se TK art. 115.

Ordningen muliggør, at der kan eksporteres efter proceduren for aktiv forædling i tilfælde, hvor virksomheden af forskellige grunde ikke kan afvente indførsel af varer til fremstilling af de pågældende forædlingsprodukter, men hvor virksomheden er i besiddelse af tilsvarende færdigvarer fremstillet af ækvivalente varer. Ordningen kan derfor især finde anvendelse i tilfælde, hvor virksomheden har modtaget en hastende eksportordre.

Efter at forædlingsprodukterne er udført, skal virksomheden inden for en vis frist indføre kompenserende varer. Ved indførslen af de kompenserende varer gives der told- og afgiftsfritagelse efter proceduren for aktiv forædling. Er varerne indført inden den nævnte frist, er de i fri omsætning og kan derfor frit anvendes af virksomheden.

Frister og betingelser for forudgående udførsel

Fristen for indførslen af de kompenserende varer fastsættes af SKAT under hensyntagen til den tid, der er nødvendig for forsyningen med indførselsvarerne og disses transport til Danmark/EU. Se GB art. 543.

Fristen løber fra datoen for angivelse af forædlingsprodukterne til udførsel.

Fristen kan dog ikke overstige:

  • 3 måneder for varer, der er omfattet af en fælles markedsordning.
  • 6 måneder for alle andre varer.

Hvis bevillingshaveren fremsætter en begrundet anmodning herom, kan fristen dog forlænges, men den samlede frist kan ikke overstige 12 måneder. Se GB art. 543, stk. 2.

Anvendelsen af proceduren for forudgående udførsel er betinget af, at der foreligger en tilladelse hertil, inden forædlingsprodukterne udføres.

Hvis forædlingsprodukterne vil blive pålagt eksportafgifter, såfremt de ikke bliver udført under ordningen for aktiv forædling, skal bevillingshaveren stille sikkerhed til dækning af forædlingsprodukterne. Dette sikrer, at afgiften bliver betalt, hvis de kompenserende varer ikke indføres inden for den fastsatte frist. Se TK art. 115, stk. 5.

Tresidet procedure

Den tresidede procedure er en ordning, hvor afslutningstoldstedet ikke er det samme som henførselstoldstedet. Se GB art. 496, litra h).

Til den tresidede procedure skal anvendes de oplysningsskemaer, der kan findes i bilag 71 til GB.

Hvis der er flere medlemslande involveret skal denne procedure benyttes. I så fald kan der anvendes en enhedsbevilling. Enhedsbevillingen udstedes til den virksomhed, for hvis interesse og regning proceduren sker. Se nærmere afsnit F.A.21 Fælles regler for toldprocedurer af økonomisk betydning.

Ordningen med tresidet aktiv procedure kan anvendes i følgende tilfælde:

  • Ved forudgående udførsel, hvor fortoldning af råvarerne til aktiv forædling eksempelvis foretages ved SKAT i Danmark, mens den forudgående udførsel af forædlingsprodukterne har fundet sted ved et toldsted i eksempelvis Frankrig, også benævnt EX/IM.
  • Hvor henførsel af råvarerne til aktiv forædling eksempelvis foretages ved SKAT i Danmark, mens udførsel af forædlingsprodukterne fremstillet af ækvivalente varer finder sted ved et toldsted i eksempelvis Frankrig, også benævnt IM/EX.

I begge tilfælde skal der af hensyn til kontrollen med proceduren anvendes et oplysningsskema,

a)      INF5 og EX/IM

b)      INF9 til IM/EX

som udfyldes af bevillingshaveren. INF5 og INF9 udfærdiges i en original og 3 kopier.

Ad a) INF5 til EX/IM

SKAT eller det toldsted i en anden medlemsstat, der antager udførselsangivelsen samt udpassagetoldstedet påtegner oplysningsskemaet.

Denne påtegning på INF5 giver ret til, at der kan indføres en bestemt mængde varer under aktiv forædling-suspension, som svarer til den udførte mængde forædlingsprodukter.

Mængden af indførselsvarer, der svarer til de udførte varer, anføres i rubrik 6 på oplysningsskema INF5. Se GB bilag 71.

For at sikre, at der er fuldstændig overensstemmelse mellem de indførselsvarer, der fortoldes til aktiv forædling og de forudgående udførte forædlingsprodukter, skal det anføres på oplysningsskema INF5, hvilke identifikationsforanstaltninger, der er truffet.

Skemaet sendes af bevillingshaver til importøren, der fremlægger det for toldmyndigheden i den medlemsstat, hvor varerne indføres til aktiv forædling.

Varerne kan indføres af en anden end bevillingshaver. Det er en betingelse, at denne importør forudgående har indhentet bevillingshavers samtykke til indførslen, og at importøren handler for bevillingshavers regning.

Hvis en virksomhed har et tilstrækkeligt stort antal udførsler under denne ordning, er der mulighed for at udstede et INF5 for det samlede antal udførsler i en bestemt periode.

Hvis både udførslen og angivelsen til aktiv forædling foretages inden for det danske toldområde, kan SKAT fastsætte andre fremgangsmåder for proceduren, fx i form af særlige regnskaber og opgørelser.

Ad b) INF9 til IM/EX

SKAT eller det toldsted i en anden medlemsstat, der antager henførselsangivelsen påtegner oplysningsskemaet.

Denne påtegning på INF9 giver ret til, at der kan udføres en bestemt mængde forædlingsprodukter fremstillet af ækvivalente varer, som svarer til mængden af indførselsvarer.

Mængden af indførselsvarer, der er henført under proceduren, anføres i rubrik 6 på oplysningsskema INF9.

For at sikre, at der er fuldstændig overensstemmelse mellem de indførselsvarer, der fortoldes til aktiv forædling, og forædlingsprodukterne fremstillet af ækvivalente varer, skal det anføres på oplysningsskemaet INF9, hvilke identifikationsforanstaltninger, der er truffet.

Skemaet sendes af bevillingshaver til eksportøren, der fremlægger det for toldmyndigheden i den medlemsstat, hvor forædlingsprodukterne udføres fra aktiv forædling.

Forædlingsprodukterne kan udføres af en anden end bevillingshaver. Det er en betingelse, at denne eksportør forudgående har indhentet bevillingshavers samtykke til udførslen, og at eksportøren handler for bevillingshavers regning.

Hvis en virksomhed har et tilstrækkeligt stort antal udførsler under denne ordning, er der mulighed for at udstede et INF9 for det samlede antal indførsler i en bestemt periode.

Hvis både henførslen til aktiv forædling og udførslen af forædlingsprodukter foretages inden for det danske toldområde, kan SKAT fastsætte andre fremgangsmåder for proceduren, fx i form af særlige regnskaber og opgørelser.

Aktiv forædling i toldoplag, på frilagre og i frizoner

Aktiv forædling kan også foretages i toldoplag, på frilagre og i frizoner. Reglerne for aktiv forædling skal således anvendes. En del formaliteter, der kræves både for at anvende aktiv forædling og toldoplag, kan undlades.

Ændring af varernes toldmæssige status

Når ækvivalensordningen anvendes, får de indførte varer samme toldmæssige status som de ækvivalente varer og omvendt. Se TK art. 115, stk. 3.

Tidspunktet for ændringen af den toldmæssige status afhænger af, hvordan ækvivalensordningen anvendes:

a)      Uden forudgående udførsel

b)      Ved forudgående udførsel

Se GB art. 545.

Ad a) Uden forudgående udførsel

Ved anvendelse af ækvivalensordningen uden forudgående udførsel, sker ændringen af den toldmæssige status for indførselsvarer og ækvivalente varer på det tidspunkt, hvor myndighederne antager udførselsangivelsen.

Ad b) Ved forudgående udførsel

Ved anvendelse af ækvivalensordningen ved forudgående udførsel sker ændringen af den toldmæssige status for

  • de udførte forædlingsprodukter på det tidspunkt, hvor angivelsen til udførsel antages.
  • indførselsvarerne og de ækvivalente varer på det tidspunkt, hvor angivelsen af varerne til aktiv forædling antages.