Indhold

Afsnittet beskriver vareområdet og ressortmyndighedens lovgrundlag på området.

Afsnittet indeholder:

  • Formål og lovgrundlag
  • Generelt
  • Ressortmyndighed
  • Import
  • Eksport.

Formål og lovgrundlag

Formålet

En lang række arter af vilde dyr og planter er omfattet af den såkaldte Washingtonkonvention (også kaldet CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna). Konventionens formål er at sikre, at handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter sker bæredygtigt og dermed forhindrer nedgange i bestandene - og i sidste ende udryddelse af en række dyr og planter.

Lovgrundlaget

For området Udryddelsestruede dyr og vilde planter gælder der en række EF-forordninger og nationale bestemmelser.

Se bl.a. Rådets Forordning (EF) nr. 338/97 om beskyttelse af vilde dyr og planter ved kontrol af handelen hermed. Endvidere henvises der til Kommissionsforordning (EU) nr. 2015/56 af 15. januar 2015, der ændrer Kommissionsforordning (EF) nr. 865/2006 af 4. maj 2006(gennemførselsbestemmelser) til Rådets Forordning (EF) nr. 338/97 om beskyttelse af vilde dyr og planter ved kontrol af handelen hermed.

For information om gældende lovgivning henvises til Naturstyrelsens hjemmeside (CITES).

Generelt

CITES bestemmelserne er med til at beskytte udryddelsestruede dyr og planter. Vareområdet er delt i tre lister:

Liste I - de stærkt truede arter

Liste II - de truede arter

Liste III - de lokalt truede arter.

Inden for EU er arterne opført på fire lister, også kaldet bilag. Disse dækker alle arter opført på Konventionens lister plus et antal ikke-CITES arter. Det er de arter, som EU-landene i fællesskab har skærpet reglerne for. Det vil sige, at Danmark og EU arbejder efter strengere regler end de regler, der følger med CITES.

Bilag A - svarer stort set til liste I

Bilag B - svarer stort set til liste II

Bilag C - svarer stort set til liste III

Bilag D - er et "overvågnings"-bilag, for arter, hvor EU ønsker et overblik over importens omfang.

Begge bestemmelser omfatter udover levende dyr og planter, også varer, hvori der indgår dele og produkter fra udryddelsestruede dyr og planter, fx smykker med elfenben, lædervarer med slangeskind osv.

Den danske administration af Konventionen foregår efter fælles EU-bestemmelser.

Ressortmyndigheder

Ressortmyndighed for denne varebestemmelse er Naturstyrelsen hvad angår udryddelsestruede  enheder af levende og ikke-levende dyr og ikke -levende planter.  NaturErhvervstyrelsen, Center for Planter og Landbrugslov er ressortmyndighed i relation til udryddelsestruede levende planter.

Import

Før der indføres udryddelsestruede enheder af levende og ikke-levende dyr og ikke-levende planter omfattet af bilagene, skal der være indhentet tilladelse/certifikat til indførslen fra Naturstyrelsen, som kan kontaktes på telefon 72 54 24 04.

Før der indføres udryddelsestruede levende planter, skal der være indhentet tilladelse/certifikat til indførslen fra NaturErhvervstyrelsen, Center for Planter og Landbrugslov. Der kan rettes henvendelse på telefon 33 95 80 00.

Ved importen skal de relevante CITES-dokumenter forelægges ved det grænsekontrolsted, der er udpeget i overensstemmelse med Rådets Forordning nr. 338/97, artikel 12, stk. 1. Grænsetoldstedet skal udføre kontrollen og formaliteterne for indførsel i Fællesskabet.

En række af de arter og enheder der fremgår af bilag A og B, skal ved indførsel i Danmark, kontrolleres af SKAT. Dette sker ved grænsekontrolstedet, hvor indførslen finder sted. Det sikres herved at der på forhånd kan forelægges en importtilladelse. Se artikel 4 i Rådets Forordning nr. 338/97.

Der er restriktioner for hvilke grænsetoldsteder, der kan benyttes ved indførsel af levende dyr og planter. Se denne vejlednings bilag 10. Der skal ligeledes foretages veterinær- og/eller plantesundhedskontrol. Se afsnit F.A.11.16 Levende dyr, animalske produkter, fisk og fiskevarer og F.A.11.4 Planter og planteprodukter.

Indførslen skal anmeldes til Naturstyrelsen eller NaturErhvervstyrelsen, senest 24 timer inden de levende dyrs og/eller planters ankomst til grænsekontrolstedet.

Jagttrofæer

For jagttrofæer kræves der både en CITES importtilladelse og en CITES eksporttilladelse (tidligere kun en CITES eksporttilladelse) ved import til EU af følgende 6 arter af jagttrofæer:

Jagttrofæer af hvidt næsehorn fra Sydafrika og Swaziland, afrikansk elefant fra Botswana, Namibia, Sydafrika og Zimbabwe, flodhest, løve, isbjørn og argali-får. Se Kommissionsforordning (EU) 2015/57 af 15. januar 2015, der ændrer Kommissionsforordning (EU) nr. 792/2012 af 23. august 2012, om fastsættelse af regler for udformningen af tilladelse, certifikater og andre dokumenter mv.

Musikinstrumenter

For transport af musikinstrumenter, som indeholder dele fra dyr eller planter omfattet af CITES er reglerne blevet forenklet, idet musikinstrumenterne kan transporteres på en generel tilladelse, som ikke skal ombyttes ved hver transport. Se Kommissionsforordning (EU) 2015/57 af 15. januar 2015, der ændrer Kommissionsforordning (EU) nr. 792/2012 af 23. august 2012, om fastsættelse af regler for udformningen af tilladelse, certifikater og andre dokumenter mv.

Eventuelle spørgsmål vedrørende ovenstående bedes rettet til Naturstyrelsen på telefon 72 54 24 04.

Der henvises i øvrigt til de særlige varebestemmelser omkring CITES produkter.

Indførselssteder

Indførsel af produkter af dyr og planter, som er omfattet af bilag A, B, C og D fra lande uden for EU kan ske ved alle danske grænsetoldsteder.

Indførsel af levende dyr, der er omfattet af forordninger fra lande udenfor Det Europæiske Fællesskab kan kun ske over grænsetoldstederne i Københavns Lufthavn, Kastrup  og Københavns Havn. Indførslen skal af importøren anmeldes til Naturstyrelsen senest 24 timer inden de levende dyrs ankomst til grænsekontrolstedet.

Indførsel af levende planter, der er omfattet af forordninger fra lande udenfor EU kan kun ske over grænsetoldstederne i:

  • Billund Lufthavn
  • Københavns Lufthavn, Kastrup
  • Frederikshavn Postcenter
  • Københavns Postcenter.

Desuden kan man indføre levende planter til importkontrol på godkendte bestemmelsessteder, jfr. bestemmelserne i F.A.11.4, VAB kapitel C, Planter og planteprodukter.

Eksport

Før der udføres udryddelsestruede enheder af levende og ikke-levende dyr og ikke-levende planter omfattet af bilagene, skal der være indhentet tilladelse/certifikat til udførslen fra Naturstyrelsen, som kan kontaktes på telefon 72 54 24 04.

Før der udføres udryddelsestruede levende planter, skal der være indhentet tilladelse/certifikat til udførslen fra NaturErhvervstyrelsen, Center for Planter og Landbrugslov. Der kan rettes henvendelse på telefon 33 95 80 00.

Udførsel af levende dyr og planter samt effekter omfattet af bilag A, B, C eller D kan ske via alle danske toldsteder.

Udførselssteder

Udførsel af levende dyr og planter samt effekter omfattet af bilag A, B, C eller D kan ske fra alle danske toldsteder.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Skemaet viser relevante afgørelser på området: 

Afgørelse

samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

EU-domme

C-532/13 Sofia Zoo

Præjudiciel forelæggelse - beskyttelse af arter af vilde dyr og planter, jf. Forordning (EF) nr. 338/97, art. 11 om importtilladelses ugyldighed begrænset til de dyreenheder, som ugyldighedsgrunden faktisk undgår.

SKAT-meddelelser