Indhold

Dette afsnit handler om, hvilke kriterier en operatør skal opfylde for at kunne for AEO-status samt, hvilke AEO-certifikater, der kan ansøges om, og hvordan virksomhederne skal ansøge i praksis. .

 

Krav:

For at få AEO-status er der en række krav, som skal opfyldes. Rammerne for disse krav fremgår af TK og GB.  Kravene er specificeret i AEO selvevalueringsskemaet og Kommissionens AEO-guidelines.

AEO-kravene kan opdeles i 5 hovedafsnit:

  • Information om virksomheden

  • Compliance

  • Virksomhedens regnskabs- og logistiksystem

  • Økonomisk Solvens

  • Sikkerheds- og sikringskrav

I Information om virksomheden

Beskriver stamdata om virksomheden - fx registreringsdato, branchetilhørsforhold, produkter/ydelser, handelsmønster, virksomhedens interne organisation samt statistikker over toldforhold.

II Compliance

Beskriver virksomhedens tidligere overholdelse af gældende lovgivning (besvares af SKAT i samarbejde med virksomheden), jf. GB artikel 4h.

Som anført i artikel 14h i GB anses den hidtidige efterlevelse af toldkravene for tilfredsstillende, hvis ingen af nedennævnte har begået nogen grov overtrædelse eller gentagne overtrædelser af toldforskrifterne de seneste tre år, før ansøgningen indsendes:

- ansøgeren

- de personer, som er ansvarlige for ansøgervirksomheden eller udøver kontrol med

dens ledelse

- ansøgerens eventuelle befuldmægtigede repræsentant i toldanliggender

- den person i ansøgervirksomheden, som er ansvarlig for toldanliggender.

Tidligere tilfredsstillende opfyldelse af toldkravene kan dog anses for at foreligge, hvis den kompetente toldmyndighed anser eventuelle overtrædelser for uvæsentlige i forhold til antallet eller omfanget af ansøgerens toldrelaterede aktiviteter, og at der ikke er tvivl om, at ansøgeren har handlet i god tro.

Hvis personerne, der udøver kontrol over ansøgervirksomheden, er etableret eller bosat i et tredjeland, eller hvis ansøgeren har været etableret i mindre end tre år, skal toldmyndighederne vurdere opfyldelsen af dette kriterium på grundlag af foreliggende oplysninger.

III Virksomhedens regnskabs- og logistiksystem

For at gøre det muligt for toldmyndighederne at afgøre, om ansøgeren har et tilfredsstillende bogholderisystem og en fornuftig håndtering af transportdokumenter og opfylder dette kriterium, skal ansøgeren opfylde alle krav som fastsat i artikel 14i i GB.

 

Bestemmelsen beskriver bl.a. sporbarhed fra vugge-til-grav af en given transaktion (fx fra indkøb til fortoldning), procedurer til at sikre overholdelse af sporbarhed, fornødne toldkompetencer samt sikkerhedsforanstaltninger til beskyttelse af virksomhedens information.

IV Økonomisk solvens

Beskriver, om virksomheden er i stand til at indfri sine økonomiske forpligtelser (besvares af SKAT i samarbejde med virksomheden).

Som det fremgår af artikel 14j i GB anses kriteriet om ansøgerens økonomiske solvens for opfyldt, hvis det kan dokumenteres, at vedkommende har været solvent de seneste 3 år. I lovgivningen bestemmes det, at økonomisk solvens betyder en tilstrækkelig god økonomisk formåen til at kunne opfylde sine forpligtelser under behørigt hensyn til erhvervsaktivitetens særlige karakteristika.

Hvis ansøgeren har været etableret i mindre end tre år, vurderes vedkommendes økonomisk solvens på grundlag af regnskaber og andre foreliggende oplysninger.

Når toldmyndighederne kontrollerer, om ansøgeren opfylder kriteriet i artikel 14j i GB, skal der tages hensyn til følgende:

a) ansøgeren er ikke under insolvensbehandling

b) ansøgeren har de seneste tre år forud for ansøgningens indsendelse opfyldt sine økonomiske forpligtelser med hensyn til betaling af told og alle andre afgifter eller skatter opkrævet ved eller i forbindelse med indførslen eller udførslen af varer uden større problemer

c) ansøgeren kan dokumentere tilstrækkelige økonomiske ressourcer til at opfylde sine forpligtelser ansøgeren kan være insolvent, men alligevel være i stand til at dække sine forpligtelser

Begrebet "insolvens" skal ikke anses for at svare til "konkurs. Ifølge artikel 14f i GB antages en AEO-ansøgning ikke til behandling i tilfælde af konkurs, idet denne afvisning skal meddeles ansøgeren, inden toldmyndigheden indleder kontrollen.

V Sikkerheds- og sikringskrav

Betingelserne med hensyn til sikkerhed og sikring skal anses for at være opfyldt, hvis ansøgeren overholder alle krav som fastsat i artikel 14k, stk. 1, i GB, hvor det er relevant.

Kravene vedrører adgangen til virksomhedens område, sikkerheden omkring lasteenheder, varemodtagelsen, fremstillingen og sikkerhedskrav til såvel medarbejdere som leverandører.

 

Typer af certifikater

Der kan ansøges om tre typer af certifikater. Se GB artikel 14a.

  • AEO-certifikat - Toldforenkling (AEOC)
  • AEO-certifikat - sikkerhed og sikring (AEOS) eller
  • AEO-certifikat - toldforenklinger/sikkerhed og sikring (AEOF).

 

Virksomheden skal opfylde de første fire hovedkrav i afsnittet ovenfor, hvis der søges AEO-certifikat - toldforenklinger (AEOC).

Virksomheden skal yderligere opfylde sikkerheds- og sikringskravene, hvis der søges omAEO-certifikat - sikkerhed og sikring (AEOS) eller, hvis der søges om AEO-certifikat - toldforenklinger/sikkerhed og sikring (AEOF).

Hvis virksomheden i forvejen har beskrevet områder, der er omfattet af certificeringen (fx virksomhedens interne procedurebeskrivelser), kan disse oplysninger i et vist omfang genanvendes.

Yderligere oplysninger kan findes på http://www.skat.dk/aeo

 

Ansøgningsprocedure

Selvevaluering før ansøgning:

Afsnittet indeholder anbefalinger om, hvad en operatør skal vurdere inden ansøgning om AEO status, samt hvordan ansøgeren via selvvurderingsskemaet kan vurderer om kravene er opfyldt.

Afsnittet indeholder også særlig vejledning til ansøgere, der er filialer af udenlandske virksomheder.

Selvevaluering:

SKAT opfordrer ansøgeren til at udfylde AEO Selvevaluering og indsende denne sammen med AEO-ansøgningen. En udfyldelse af AEO Selvevaluering medfører, at de krævede bilag til AEO-ansøgningen allerede anses for udfyldt og derfor ikke skal vedlægges ansøgningen. Der skal også tages stilling til, om oplysningerne om AEO-status må udveksles med de tredjelande, som EU har indgået aftale med i forbindelse med gensidig anerkendelse af AEO-status.

Besvarelsen af AEO Selvevaluering bliver anvendt i certificeringsprocessen og holdt op imod AEO-Guidelines. Disse guidelines anvender SKAT som tjekskema og dokumentation for gennemgangen af virksomheden i forbindelse med AEO-certificeringen.

Hvis ikke oplysningerne i AEO Self-Assessment er fyldestgørende, kan SKAT kræve yderligere uddybning af spørgsmål i forhold til AEO-guidelines.

SKAT anbefaler, at ansøgeren gennemlæser AEO Selvevaluering og AEO guidelines for at få indtryk af omfanget af certificeringen samt, at følgende forhold afklares:

    1. Har ansøgeren aktiviteter, som er omfattet af toldlovgivningen?
    1. Hvilken juridisk status har ansøgeren?

Ad 1. Det er en forudsætning for AEO-status, at ansøgeren har toldrelaterede aktiviteter. Det skal derfor afklares, om ansøgeren har aktiviteter, som er omfattet af toldlovgivningen fx fortoldningsopgaver, tilladelser og bevillinger til toldprocedurer som toldoplag, forarbejdning m.m.

Ad 2. Ansøgerens juridiske status har betydning for, hvor ansøgningen skal sendes til. Udgangspunktet er, at ansøgeren skal være registreret som en selvstændig juridisk enhed i Danmark for at kunne søge her i landet.

Ansøgningsblanketten udfyldes i overensstemmelse med de tilhørende forklarende bemærkninger. Blanketten findes på SKATs hjemmeside under "Blanketter", blanket nr. 14.025.

Bemærk

SKAT gør særligt opmærksom på ansøgning fra filialer. Disser er ikke selvstændige juridiske enheder, og kan derfor ikke særskilt ansøge om AEO certificering i Danmark. De kan blive omfattet af moderselskabets ansøgning i det medlemsland, hvor moderselskabet er registreret. Problemstillingen kan fx være aktuel, når moderselskabet er registreret i et tredje land eller et andet EU-land, og filialen/kontoret eller lignende er etableret i Danmark.

Se også vejledning på EU's hjemmeside om procedurer for ansøgninger fra filialer, som ikke er selvstændige juridiske enheder (multinational companies and large businesses).Kommissionen har udarbejdet AEO Self-Assessment (selvevaluering). Ved at besvare AEO Self-Assessment får ansøgeren et indtryk af

    • de krav, der stilles til virksomheden for at blive AEO certificeret
    • om virksomheden er parat til at blive AEO-certificeret.

 

Hvor sendes ansøgningen til:

Ansøgning om AEO-certificering skal ske skriftligt. Se GB artikel 14c.

Ansøgningen skal sendes til enten:

  • toldmyndigheden i den medlemsstat, hvor ansøgerens hovedbogholderi vedrørende de relevante toldordninger føres, eller

  • toldmyndigheden i den medlemsstat, hvor ansøgerens hovedbogholderi vedrørende de relevante toldordninger er tilgængeligt, og hvor ansøgerens almindelige logistiske ledelsesaktiviteter foregår.

Ansøgningen vedlagt AEO selvevaluering, sendes via mail til AEO@skat.dk. Ansøgningen kan også sendes med posten.

Hvor er virksomheden registret:

Så benyttes denne adresse:

Vest for Storebælt

SKAT Midtjylland

Indsats MJ Told 1

Att. AEO-gruppen

Lyseng Allé 1, 8270 Højbjerg

Øst for Storebælt

SKAT Midt- og Sydsjælland

Indsats M-SS Told 1

Att. AEO-gruppen

Gymnasievej 21, 4600 Køge