Formålet

Den Europæiske Union er en toldunion. Toldunionen er karakteriseret ved fravær af indre grænser for varehandelen; varer kan derfor cirkulere frit mellem EU's medlemslande, mens der er en fælles toldmur over for varer fra lande uden for EU.

Ved EU's ydre grænser pålægges varer fra lande uden for EU told, der er fastsat via den fælles toldtarif samt unionens integrerede tarif TARIC. TARIC indeholder de EU-foranstaltninger og handelsforanstaltninger, der gælder for varer, der indføres i eller udføres fra EU.

Toldafgifter ved import og eksport samt afgifter med lignende virkning mellem medlemsstaterne er afskaffet.

Der skelnes toldmæssigt mellem to slags varer:

    • Varer der har præferentiel oprindelse, se afsnit F.A.26.2 til afsnit F.A.26.4
    • Varer, der har ikke-præferentiel oprindelse, se afsnit F.A.26.5

 

For produkter med præference oprindelse, drejer reglerne sig om, hvornår og under hvilke krav, disse produkter kan indføres i EU til en lavere told end den tarifmæssige told.

Den Europæiske Union har indgået en lang række handelsaftaler med lande uden for EU. Disse aftaler indeholder en protokol, der fastsætter reglerne om toldpræference.

De ikke-præferentielle oprindelsesregler har et handelspolitisk formål, og er fastsat for at kunne bestemme et oprindelsesland, bl.a. til brug for:

    • Ensartet anvendelse af EU's fælles toldtarif
    • Kvantitative restriktioner, fx tekstilkvoter
    • Varebestemmelser, se afsnit F.A.11
    • Andre forholdsregler, der tages af EU med hensyn til ind- og udførsel af varer, fx antidumpingtold, se afsnit F.A.6 og
    • statistiske formål.

Disse ikke-oprindelsesregler anvendes altså kun, når der er brug for at fastsætte et oprindelsesland uden for de præferenceaftaler, som EU har indgået, eller når oprindelsesreglerne i en præferenceaftale ikke er opfyldt.

For både præferentiel og ikke præferentiel oprindelse, gælder følgende principper for fastsættelse af oprindelsen:

    • Varen er fuldt ud produceret i et enkelt land
    • Mere end et land er involveret, i så fald vil oprindelseslandet være det land, hvor den sidste væsentlige forarbejdning/bearbejdning af produktet fandt sted.

Dette er, hvad toldpræference drejer sig om, og herom handler dette afsnit.

  

Lovgrundlaget

For varer med præferentiel oprindelse er lovgrundlaget baseret på gensidige handelsaftaler om toldpræference, indgået af EU. Dette indebærer, at såvel aftalelandet som EU yder indbyrdes toldpræference.

EU yder imidlertid også ensidigt toldpræference til 176 fortrinsvis udviklingslande gennem det såkaldte GSP-system (Generalised System of Preferences).Disse ensidige aftaler kaldes for "autonome" præference-arrangementer.

Lovgrundlaget for både de autonome og de gensidige præferencearrangementer, er fastsat i de enkelte aftaler, som kan findes i afsnit F.A.26.4  om Præferenceaftalernes lovgrundlag.

Reglerne om ikke-præferentiel oprindelse findes i TK artikel 22-26, GB artikel 35-65 og TBEK §§ 132-136. Se også afsnit F.A.26.5 om Ikke-præferentiel oprindelse.