Indhold
Dette afsnit handler om angivelse af moms, hvis der udstedes præklusivt proklama i et dødsbo efter en personlig indehaver af en momsregistreret virksomhed, angivelse, betaling og bogføring af moms ved registrering efter ML §§ 50-50 b, samt krav til bogføring for afgiftspligtige personer, der er selvstændigt registreret for moms, og om krav til anmeldelse og fremsendelse af faktura for privatpersoner eller andre, der ikke er registreret, og som erhverver et nyt transportmiddel fra et andet EU-land.
Afsnittet indeholder:
- Angivelse af moms ved præklusivt proklama i et dødsbo efter en virksomhedsindehaver
- Angivelse, betaling og bogføring af moms ved registrering efter ML §§ 50-50 b
- Nye transportmidler, der fra andre EU-lande erhverves af privatpersoner mv.
Angivelse af moms ved et præklusivt proklama i et dødsbo efter en virksomhedsindehaver
Civilretlig baggrund for særskilt angivelse af moms ved et dødsbos præklusive proklama
Der kan udstedes et proklama, efter der er truffet afgørelse om behandlingsmåden for et dødsbo, og med skifterettens tilladelse før dette tidspunkt. Dog skal et proklama udstedes, hvis boet skiftes privat eller ved bobestyrer. Ved proklama indrykkes en bekendtgørelse i Statstidende, der bl.a. opfordrer enhver, der har en fordring eller andet krav mod afdøde, til at anmelde kravet inden 8 uger efter bekendtgørelsen.
Se dødsboskiftelovens § 81, stk. 1-3, ændret ved lov nr. 516 af 6. juni 2007 og lov nr. 221 af 21. marts 2011.
Proklamaet er præklusivt i den forstand, at den, der ikke får anmeldt sit krav inden for fristen, fortaber sit krav. Se dødsboskiftelovens § 83, stk. 1, ændret ved lov nr. 221 af 21. marts 2011, og afsnit C.E.1.5.
Se dødsboskiftelovens § 81, stk. 1-3, ændret ved lov nr. 516 af 6. juni 2007 og lov nr. 221 af 21. marts 2011.
Proklamaet er præklusivt i den forstand, at den, der ikke får anmeldt sit krav inden for fristen, fortaber sit krav. Se dødsboskiftelovens § 83, stk. 1, ændret ved lov nr. 221 af 21. marts 2011.
Se også
Se også afsnit G.A.3.1.9.2.4 Proklama.
Angivelse af moms, når dødsboet efter en personlig indehaver af en virksomhed udsteder præklusivt proklama
Hvis den personlige indehaver af en virksomhed, som er registreret for moms, afgår ved døden, og der udstedes proklama efter dødsboskiftelovens § 81, skal arvingerne eller bobestyreren senest 30 dage efter bekendtgørelse af proklama angive moms efter ML § 57, stk. 1, for perioden fra afgiftsperiodens begyndelse og indtil dødsdagen. Se ML § 62, stk. 9.
Moms skal særskilt angives som følge af et præklusivt proklama efter ML § 62, stk. 9, fordi kvartal eller halvår kan anvendes som afgiftsperiode for moms efter ML § 57, stk. 3 eller 4.
Angivelse, betaling og bogføring af moms ved registrering efter ML §§ 50-50 b
Pligt til registrering efter ML § 50 ved erhvervelsesmoms af varer fra andre EU-lande
Ikke afgiftspligtige juridiske personer og afgiftspligtige personer, der ikke er registreringspligtige for moms efter ML § 47, jf. § 48, og som ikke har ladet sig registrere for moms efter ML § 49, § 51 eller § 51 a, har pligt til registrering efter ML § 50, når de køber varer fra andre EU-lande, hvoraf der skal betales erhvervelsesmoms efter ML § 46, stk. 3 (tidl. stk. 2, der ved lov nr. 1637 af 26. december 2013 blev stk. 2).
Den selvstændige registreringspligt gælder dog ikke, når den samlede værdi af de erhvervede varer hverken i det løbende eller i det foregående kalenderår overstiger 80.000 kr., og der ikke er tale om EU-harmoniserede punktafgiftspligtige varer som mineralolieprodukter, alkoholholdige drikkevarer og tobak efter ML § 34, stk. 1, nr. 3.
Valgfri registrering efter ML § 50 a for erhvervelse af varer fra andre EU-lande
Den, der erhverver varer fra andre EU-lande, og som efter ML § 50 er undtaget fra registreringspligten typisk som følge af bagatelgrænsen 80.000 kr., kan valgfrit lade sig registrere efter ML § 50 a.
Den valgfri registrering skal i givet fald omfatte en periode på mindst 2 kalenderår.
Pligt til registrering efter ML § 50 b for køb af visse varer eller ydelser, der er omvendt betalingspligtige for moms
Pligt til at lade sig registrere som afgiftspligtig person efter ML § 50 b har den, der
- ikke er registreringspligtig for moms efter ML § 47, jf. § 48, eller efter § 50, eller
- ikke har ladet sig registrere for moms efter ML § 49, § 50 a, § 51 eller § 51 a, men som skal betale moms enten
- ved køb af varer og ydelser fra udenlandske virksomheder efter ML § 46, stk. 1, nr. 2 og 3,
- for køb af CO2-kvoter eller CO2-kreditter efter ML § 46, stk. 1, nr. 6, eller
- for køb af mobiltelefoner, intregrerede kredsløbsanordninger, spillekonsoller, tablet-pc'er eller bærbare computere efter ML § 46, stk. 1, nr. 8-10, indført ved lov nr. 1637 af 26. december 2013.
Perioder og frister for angivelse og betaling af moms efter ML § 64
Afgiftsperioden for afgiftspligtige personer, der er selvstændigt registreret efter ML §§ 50-50 b, skal angive og betale kvartalsvis. Se ML § 64, stk. 1, 1. pkt.
Fristerne for at angive og betale af moms for kvartalet som afgiftsperiode er den 1. i den tredje måned efter afgiftsperiodens udløb. Se ML § 57, stk. 3, ændret ved lov nr. 903 af 4. juli 2013.
Reglerne i opkrævningsloven om forfaldstidspunkt for moms, foreløbige fastsættelse af momstilsvar, gebyrer og renter ved forsinket betaling af moms eller ved henstand med betaling af moms, gælder også for afgiftspligtige personer, der er selvstændigt registreret efter ML §§ 50-50 b. Se ML § 64, stk. 2.
Krav til bogføring efter ML § 65, stk. 1
Afgiftspligtige personer, der er selvstændigt registreret efter ML §§ 50-50 b, skal føre et regnskab, der kan danne grundlag for opgørelsen af momstilsvaret for hver afgiftsperiode og for SKATs kontrol. Se ML § 65, stk. 1.
Bemærk
Der er administrative regler for fakturering, bogføring, regnskab, angivelse mv. for afgiftspligtige personer, der er omvendt betalingspligtige for moms ved aftagning af varer eller ydelser. Se momsbekendtgørelsens § 62, § 63, § 76, § 79 og § 86, stk. 2.
Nye transportmidler, der fra andre EU-lande erhverves af privatpersoner mv.
En privatperson eller "andre", fx virksomheder og organisationer, som ikke er registreret for moms, og som erhverver et nyt transportmiddel fra et andet EU-land, skal senest 14 dage efter, at transportmidlet er ankommet i Danmark,
- anmelde erhvervelsen til SKAT, og vedlægge en faktura for erhvervelsen
- betale momsen af transportmidlet til SKAT senest 14 dage efter SKATs påkrav.
Bemærk
Reglerne i opkrævningsloven om SKATs adgang til at opkræve administrativt fastsatte bøder gælder også for afgiftspligtige personer, der er selvstændigt registreret efter ML §§ 50-50 b, og for privatpersoner eller andre ikke registrerede, som erhverver nye transportmidler fra andre EU-lande. Se ML § 65, stk. 2-3.