Indhold

Dette afsnit handler om forsvarers og sigtedes ret til aktindsigt i sin straffesag.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Forsvarerens adgang til materiale om sagen
  • Sigtedes adgang til materiale om sagen.

Regel

Den beskikkede forsvarer har krav på adgang til at gøre sig bekendt med det undersøgelsesmateriale, som SKAT har tilvejebragt til brug ved behandlingen af spørgsmålet om strafansvar. Se forsvarerbistandsloven § 3 , stk. 1, 1. punktum.

I det omfang materialet uden ulempe kan fotokopieres, skal fotokopier udleveres til forsvareren.

Se forsvarerbistandloven § 3, stk. 1, 2. punktum.

Forsvareren må kun med SKATs samtykke overlevere det modtagne materiale til andre, herunder den sigtede. Se forsvarerbistandsloven § 3, stk. 1, 3. punktum.

Hvis hensynet til sagens opklaring eller trediemand undtagelsesvis gør det påkrævet, kan SKAT træffe beslutning om, at forsvareren ikke har adgang til bestemte sagsakter eller kan give pålæg om, at forsvareren ikke må videregive de oplysninger, han har modtaget fra SKAT. Se forsvarerbistandsloven § 3, stk. 2.

Bestemmelsen giver den beskikkede forsvarer adgang til SKATs sagsmateriale i samme omfang, som en forsvarer for en sigtet har adgang til politiets sagsmateriale. Se RPL § 729 a.

Bemærk

Når straffesagen behandles ved politi/anklagemyndighed, er det dem der behandler anmodningen om aktindsigt.

Forsvarerens adgang til materiale om sagen

Udgangspunktet er, at forsvareren skal varetage den sigtedes interesser, og reglerne i forsvarerbistandsloven omhandler kun forsvarerens adgang til aktindsigt.

Forsvareren er berettiget til at orientere den sigtede om materialets indhold, forevise det for den sigtede og drøfte det med denne, medmindre forsvareren har fået pålæg om at tilbageholde visse oplysninger.

Bemærk

Adgangen til aktindsigt er ens for den beskikkede og den valgte forsvarer.

Sigtedes adgang til materiale om sagen

Den sigtedes adgang til aktindsigt reguleres af forvaltningsloven.

Der er ikke adgang til aktindsigt i en verserende straffesag, se FVL § 18 modsætningsvist. Den sigtede kan få aktindsigt i en verserende straffesag efter meroffentlighedsprincippet, se FVL § 10, stk. 2. Det er betingelse, at aktindsigt ikke er i strid med anden lovgivning, herunder regler om tavshedspligt.

Se også

Se også

  • om aktindsigt efter forvaltningsloven, afsnit A.A.6.2.2.2 og
  • om princippet om meroffentlighed, afsnit A.A.6.2.2.2.6
  • om genelle regler om bødeforelæg om aktindsigt i straffesager der er afgjort ved et bødeforelæg, afsnit A.C.3.6.1 .