åben Vis afgørelser, domme, kendelser og meddelelser mv. til "E.A.8.5.5.2 Brug af et udenlandsk køretøj i Danmark" udsendt efter offentliggørelsen af denne version af vejledningen.

Indhold

Dette afsnit beskriver reglerne for brug af et udenlandsk køretøj i Danmark.

Afsnittet indeholder:

  • Hvornår kan man bruge et udenlandsk køretøj i Danmark?
  • Vare- eller lastbil
  • Bus
  • Værkstedskørsel mv.
  • Taxa
  • Leje af bil
  • Udenlandsk firmabil - Lønmodtagere
  • Udenlandsk firmabil - Erhvervsdrivende
  • Kørsel overvejende uden for landets grænser
  • Kørsel i transit eller i forbindelse med et havari.

Hvornår kan man bruge et udenlandsk køretøj i Danmark?

En person med bopæl her i landet må ikke bruge et udenlandsk motorkøretøj på færdselslovens område, medmindre kørslen sker som nævnt i registreringsbekendtgørelsen §§ 12, 15, stk. 2, 17 stk. 2 og 18 - 25.

En person, med bopæl her i landet må dog gerne føre et udenlandsk køretøj på færdselslovens område, hvis

  • den registrerede ejer eller bruger er passager under kørslen eller
  • køretøjet har korttidsnummerplader med en gyldighed på højst 7 dage, som er givet af en kompetent myndighed i en EU/EØS-stat, Færøerne eller Grønland, eller
  • køretøjet er lejet i udlandet for en periode af højst 7 dage, føreren har ret til at føre køretøjet efter lejeaftalen, og kørslen på færdselslovens område kun sker fra grænsen direkte til det sted her i landet, hvor køretøjet efter lejeaftalen skal afleveres.

Se registreringsbekendtgørelsens § 17.

Personen skal medbringe registreringsattesten samt tilladelsen til at bruge korttidsnummerpladerne, respektive lejeaftalen, når den pågældende bruger køretøjet her i landet. Dokumenterne skal vises til politiet eller SKAT efter anmodning. Se registreringsbekendtgørelsen § 35, stk. 6 og 8.

Vare- eller lastbil

En person, der bor her i landet må føre et udenlandsk motorkøretøj på færdselslovens område, hvis køretøjet udelukkende er beregnet og indrettet til godstransport samt registreret til en virksomhed, der ikke er etableret her i landet i følgende tilfælde:

  • Kørslen bliver kun udført i virksomhedernes interesse som godstransport for fremmed regning i overensstemmelse med EU's regler. Se forordning 881/92/EØF om adgang til markedet for vejgodstransport i Fællesskabet, som udføres fra eller til en medlemsstats område eller gennem en eller flere medlemsstaters områder. Se herunder forordning 3118/93/EØF om cabotagekørsel i overensstemmelse med Rådets forordning om betingelserne for transportvirksomheders adgang til at udføre intern vejgodstransport i en medlemsstat hvor de ikke er hjemmehørende.
  • Kørslen er godstransport i overensstemmelse med EU's regler. Se bilag II i forordning 881/92/EØF om adgang til markedet for vejgodstransport i Fællesskabet, som udføres fra eller til en medlemsstats område eller gennem en eller flere medlemsstaters områder herunder cabotagekørsel i overensstemmelse med punkt 4 i samme bilag.

Se registreringsbekendtgørelsen § 18.

Bus 

En person, der har bopæl her i landet, må føre et udenlandsk motorkøretøj på færdselslovens område, der er indrettet til kørsel af flere end 9 personer inklusive føreren, og som er registreret til en virksomhed, der ikke er etableret her i landet, i følgende tilfælde:

  • Kørslen bliver kun udført i virksomhedens interesse som erhvervsmæssig personbefordring. Se forordning 684/92/EØF om fælles regler for international personbefordring med bus herunder cabotagekørsel. Se forordning 12/98/EF om betingelserne for transportvirksomheders adgang til at udføre personbefordring ad vej i en medlemsstat, hvor de ikke er hjemmehørende.
  • Kørslen er personbefordring for egen regning i overensstemmelse med EU's regler. Se forordning 684/92/EØF om fælles regler for international personbefordring med bus. Se bekendtgørelsen om buskørsel.

Det gælder også, hvis motorkøretøjet er registreret til en sammenslutning, der ikke arbejder med gevinst for øje, og som ikke er etableret her i landet.

Se registreringsbekendtgørelsen § 19.

Værkstedskørsel mv. 

En person med bopæl her i landet, der er beskæftiget i

  • et automobilfirma
  • en automobilservicestation
  • et automobiludlejningsfirma
  • et automobilværksted
  • et hotel
  • en motororganisation
  • et rederi
  • et redningskorps
  • et parkeringsanlæg
  • et skibsmæglerfirma
  • et speditionsfirma
  • en synsvirksomhed eller
  • en omsynsvirksomhed

må føre et udenlandsk motorkøretøj på færdselslovens område, hvis kørslen kun finder sted i forbindelse med køretøjets afhentning, udbringning, afprøvning, parkering, klargøring, afskibning eller hjemtransport.

Det gælder også en offentligt ansat, i det omfang kørslen er nødvendig til kontrol af køretøjet.

Se registreringsbekendtgørelsen § 20.

Taxa

En person med bopæl her i landet må føre et udenlandsk motorkøretøj, der er registreret til taxikørsel i den pågældende stat mv. Se registreringsbekendtgørelsen § 21.

Køretøjet må kun bruges til erhvervsmæssig personbefordring på færdselslovens område.

Det er en forudsætning for kørslen, at SKAT har fritaget køretøjet for registreringsafgift. Personen skal medbringe bevis for fritagelsen, når køretøjet bliver brugt på færdselslovens område. Bevis for fritagelsen skal efter anmodning vises til politiet eller SKAT.

Større internationale arrangementer

SKAT kan tillade, at en person med bopæl her i landet bruger en udenlandsk bil på færdselslovens område i op til 6 uger i forbindelse med statsbesøg, store internationale arrangementer og lignende. Personen skal medbringe tilladelsen, når køretøjet bliver brugt på færdselslovens område. Tilladelsen skal efter anmodning vises til politiet eller SKAT.

Se registreringsbekendtgørelsens § 24.

Når det drejer sig om leje af udenlandske biler til limousinekørsel, er det SKATs praksis, at tilladelsen kun gives, hvis ansøgeren må udføre limousinekørsel her i landet med en udenlandsk bil efter lov om taxikørsel.

Udenlandsk firmabil - Lønmodtagere

En person (arbejdstager), der bor her i landet, og som får stillet et udenlandsk motorkøretøj til rådighed af en virksomhed med hjemsted eller fast forretningssted i en anden EU/EØS-stat, må bruge køretøjet på færdselslovens område. Se registreringsbekendtgørelsen § 22.

Det er en forudsætning for kørslen, at SKAT har fritaget køretøjet for registreringsafgift. Køretøjet må kun bruges af den person, som har modtaget fritagelsen, eller af en person, der hører til den pågældendes husstand.► SKAT kan efter ansøgning afgøre, om en udenlandsk firmabil kan fritages for registreringsafgift. Se REGAL §§ 1, stk. 4, og § 3a.◄

Personen skal medbringe bevis for fritagelsen, når køretøjet bliver brugt på færdselslovens område og efter anmodning vises til politiet eller SKAT.

Se afsnit E.A.8.1.2 om, hvilke betingelser, der skal være opfyldt, for at der kan gives tilladelse til kørsel i udenlandske firmabiler.

Udenlandsk firmabil - Erhvervsdrivende 

En selvstændig erhvervsdrivende, som bor her i landet og er etableret eller udfører tjenesteydelser i en anden EU/EØS-stat, må bruge et udenlandsk motorkøretøj på færdselslovens område, hvis brugen er et led i udførelsen af den selvstændige erhvervsvirksomhed i en anden EU/EØS-stat. Se registreringsbekendtgørelsen § 23.

Det er en forudsætning for kørslen, at SKAT har fritaget køretøjet for registreringsafgift. Køretøjet må kun bruges af den person, som har fået fritagelsen, eller af en person, der hører til den pågældendes husstand. ►Se REGAL §§ 1, stk. 4, og § 3a.

Personen skal medbringe bevis for fritagelsen, når køretøjet bliver brugt på færdselslovens område og efter anmodning vises til politiet eller SKAT.

Se afsnit E.A.8.1.2 om, hvilke betingelser, der skal være opfyldt, for at der kan gives tilladelse til kørsel i udenlandske firmabiler.

Kørsel overvejende uden for landets grænser

xSKAT kan tillade, at en person med bopæl her i landet bruger et udenlandsk køretøj, der primært bruges uden for landets grænser, på færdselslovens område i en nærmere angiven periode. Tilladelsen kan gives til kørsel mellem grænsen og den pågældendes bopæl her i landet i forbindelse med fri- eller feriedage. Se registreringsbekendtgørelsen § 25.x

Tilladelsen kan kun gives til privat kørsel.

SKAT kan dog give tilladelse til erhvervsmæssig kørsel til:

  • Kørsel med et køretøj, der er særligt indrettet til demonstrationskørsel, og hvor formålet med kørslen er demonstrationskørsel Tilladelsen kan gives i indtil 60 dage inden for 12 måneder.
  • Importører og forhandlere, når de skal demonstrere en ny køretøjsmodel for forhandlere og presse. Køretøjet skal være stillet til rådighed af fabrikanten eller dennes repræsentant, hvis ansøgeren ikke råder over et tilsvarende registreret eller uregistreret køretøj her i landet. Tilladelse kan gives i indtil 30 dage for hver ny køretøjsmodel.
  • Journalister med motorstof som hovedområde, når de skal prøvekøre en ny model, der er stillet til rådighed af importøren, forhandleren, fabrikanten eller dennes repræsentant. Tilladelsen gives i indtil 14 dage for hver ny køretøjsmodel.

Man skal medbringe tilladelsen, når køretøjet bliver brugt på færdselslovens område og efter anmodning vises til politiet eller SKAT.

Kørsel i transit eller i forbindelse med havari

SKAT kan tillade, at en person med bopæl her i landet bruger et udenlandsk køretøj på færdselslovens område i følgende tilfælde:

  • Køretøjet bliver kørt i transit direkte fra indførselsstedet til udførselsstedet.
  • Køretøjet er i henhold til en forsikringsaftale stillet til rådighed for den pågældende person, efter at vedkommendes eget køretøj er havareret i forbindelse med kørsel uden for landet, og køretøjet bliver kørt direkte fra grænsen til bopælen og videre til afleveringsstedet.

Personen skal medbringe tilladelsen, når køretøjet bruges på færdselslovens område og efter anmodning vises til politiet eller SKAT. Se registreringsbekendtgørelsen § 17 og § 25, stk. 3. og 4.Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse
samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse
Afgørelsen i stikordYderligere kommentarer
Landsskatteretskendelser
SKM2013.193.LSR Landsskatteretten stadfæstede SKATs afslag på en anmodning om afgiftsfritagelse for et udenlandsk ejendomsmæglerfirmas firmabil under hensyn til omfanget af bilens anvendelse her i landet.