åben Vis oversigt med domme, kendelser og afgørelser, som Skatteforvaltningen har valgt ikke at indarbejde i vejledningens tekst. Vi gør opmærksom på, at materialet i denne oversigt ikke nødvendigvis er udtryk for gældende ret.

Indhold

Virksomheder kan ikke fradrage moms af indkøb mv., som vedrører hotelovernatning. Købsmomsen af hotelovernatning kan dog fradrages med 75 pct. af momsbeløbet, hvis udgifterne hertil er af strengt erhvervsmæssig karakter.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Vandrehjem sidestilles med hotelovernatning
  • Hotelydelser til ledsagere
  • Eksempel på afgørelse om hotelovernatning
  • Betaling for både restauration og hotel
  • Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.

Se også

Se også

  • Afsnit D.A.11.5.7.2 om Incomingbureauers og deres kunders adgang til fradrag/godtgørelse for hotel- og restaurationsydelser
  • Afsnit D.A.11.5.8.2 om erhvervsmæssig kursusvirksomhed ML § 42, stk. 3.

Regel

Der er ikke fradragsret for momsen i forbindelse med hotelovernatning. Dette gælder også leje af hotelværelse samt køb af mad og drikkevarer. Se ML § 42, stk. 1, nr. 6.

Dog er købsmoms af hotelovernatning fradragsberettiget med 75 pct. af momsbeløbet, hvis udgifterne hertil er af strengt erhvervsmæssig karakter. Se ML § 42, stk. 2. 

Fradraget er betinget af, at de pågældende udgifter er afholdt i forbindelse med virksomhedens afgiftspligtige aktiviteter. På grund af udgifternes karakter præciseres det, at udgifterne skal være af streng erhvervsmæssig karakter i overensstemmelse med kravene efter EU's 6. momsdirektiv. Udgifter til hotelophold af delvis privat karakter giver derfor ikke ret til fradrag. Tilsvarende vil udgifter til hotelophold, som ikke står i et rimeligt forhold til det erhvervsmæssige formål med udgiften, kun kunne fradrages på grundlag af et reduceret beløb der svarer til sædvanlige hoteludgifter under hensyn til det gældende prisniveau. Se bemærkningerne til lov nr. 428 af 14. juni 1995.

Vedrører bare en del af udgiften til arrangementet private formål, vil fradragsretten bortfalde i sin helhed. Der kan altså ikke ske fordeling af udgifter i en erhvervsmæssig del og en privat del. Se TfS2000, 442TSS.

Vandrehjem sidestilles med hotelovernatning

Overnatning og bespisning på et vandrehjem sidestilles med hotel- og restaurationsydelser og er derfor omfattet af ML § 42, stk. 1, nr. 5 og 6. Det gælder selvom vandrehjem ikke må drive hotel- og restaurationsvirksomhed. Se TfS1999, 170LSR.

Hotelydelser til ledsagere

Deltagelse af ansattes ægtefæller i et arrangement udelukker ikke fradragsret efter ML § 42, stk. 2. Det må lægges til grund, at udgifter til hotel- og restaurationsydelser, der afholdes af en erhvervsvirksomhed som udgangspunkt er af strengt erhvervsmæssig karakter. Det er dermed i den forbindelse i mindre grad væsentligt, i hvilken anledning udgiften afholdes, herunder hvem udgiften retter sig imod, så længe der ikke er tale om, at udgiften er af privat karakter og ikke vedrører luksusforbrug. Der henvises til, at det skattemæssigt er anerkendt, at udgifter til ledsageres deltagelse ved personalearrangementer kan fradrages fuldt ud som en personaleudgift. Hvis det på grund af en konkret vurdering i det enkelte tilfælde må lægges til grund, at deltagelse i det pågældende arrangement af fx slægtninge, private venner og andre, ikke kan anses at være erhvervsmæssigt begrundet, men derimod vedrører private formål - vil der ikke være fradragsret for nogen del af momsen af indkøbte restaurationsydelser vedrørende arrangementet. Se TfS2000, 442TSS.

Eksempel på afgørelse om hotelovernatning

Leje af lejlighed er ikke driftsomkostning men hotelovernatning. En virksomheds leje af lejlighed, i forbindelse med forretninger, der er forsynet med de nødvendige kontor- og mødefaciliteter samt overnatningsfaciliteter og som betales pr. døgn, er omfattet af den begrænsede fradragsret for hotelovernatning i ML § 42, stk. 2, jf. ML § 42, stk. 1, nr. 6. Se TfS1998, 462MNA.

Betaling for både restauration og hotel

Der er fradrag for 25 pct. at momsen af restaurationsydelser og for 75 pct. af momsen af hotelovernatninger i det omfang udgifterne hertil er af strengt erhvervsmæssig karakter. Se ML § 42, stk. 2.

Når hoteller sælger overnatning inkl. morgenmad til én samlet pris eller hoteller sælger kursus- og konferenceophold til en døgnpris, der både indeholder overnatning og bespisning, er der i momsretlig sammenhæng tale om salg af to selvstændige hovedydelser. Dette gælder uanset om hoteller, kursus- og konferencevirksomheder mv. markedsfører deres produkter til én samlet pakkepris, eller om branchen i sin markedsføring prissætter de enkelte ydelser separat.

Hvis det samlede vederlag skal anses for betaling for eksempelvis både overnatning og morgenmad, skal køber - for at kunne udøve fradragsretten korrekt efter ML § 42, stk. 2 - kunne fremlægge en faktura, hvor vederlaget er fordelt mellem overnatning og morgenmad i overensstemmelse med faktureringsreglerne i momsbekendtgørelsens § 61, stk. 1. En manglende eller forkert fordeling vil for den momsregistrerede køber betyde, at han ikke kan fradrage nogen del af momsen, da fakturaen ikke opfylder kravene i momsbekendtgørelsens § 61. Hvis tilgiften i form af fx gratis morgenmad ved køb af hotelovernatning skal anses for vederlagsfrit overdraget, skal den som nævnt anføres på fakturaen med 0 kr. Den momsregistrerede køber har således ikke betalt nogen moms af tilgiften, og køber kan derfor fratrække 75 pct. af hele momsbeløbet, da hele vederlaget vedrører overnatningen. Se SKM2011.229.SKAT.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsskatteretskendelser

TfS1999, 170LSR

Det var anført, at vandrehjem ikke måtte drive hotel- og restaurationsvirksomhed og dermed påføre denne branche konkurrence.

Retten fandt, at overnatning og bespisning på et vandrehjem måtte være at sidestille med hotel- og restaurationsydelser og derfor omfattet af ML § 42, stk. 1, nr. 5 og 6. Retten fandt også, at en forenings udgifter til vandrehjemmet havde været strengt erhvervsmæssige, hvorfor der blev godkendt begrænset fradrag for momsen, jf. ML § 42, stk. 2.

TfS1998, 462MNA

Momsnævnet har truffet afgørelse om, at et selskab, der i forbindelse med forretninger i København lejer en lejlighed pr. døgn, ikke kan foretage fuldt fradrag for købsmomsen. Købsmomsen er derimod omfattet af den begrænsede fradragsret efter ML § 42, stk. 2, jf. ML § 42 stk. 1, nr. 6.

Det var i forbindelse med sagen oplyst, at selskabet til brug for dets salgs- og mødeaktiviteter på Sjælland lejer en lejlighed i København, der var forsynet med de nødvendige kontor- og mødefaciliteter samt overnatningsfaciliteter. Selskabet betaler pr. døgn og sørgede selv for den efterfølgende rengøring mv. Lejebetalingen tillægges moms, da der er tale om korttidsudlejning i henhold til ML § 13, stk. 1, nr. 8.