Indhold

Dette afsnit beskriver, hvilke procedurer der skal anvendes i de enkelte situationer.

Afsnittet indeholder:

  • Henførsel under en procedure
  • Mundtlig angivelse
  • Angivelse ved enhver anden handling
  • Angivelsens indhold
  • Forenklet fremgangsmåde
  • Overførselsprocedurer
  • Almindelig fremgangsmåde
  • Forenklet fremgangsmåde I
  • Forenklet fremgangsmåde II.

Henførsel under en procedure

Når en toldprocedure af økonomisk betydning skal benyttes, skal toldproceduren angives i fortoldningsangivelsen/xudførselsangivelsenx. Se TK art. 59-60 og GB art. 216.

Angivelsen skal som hovedregel afleveres til det nærmeste anviste ekspeditionssted ved indpassagen i det danske toldområde.

Angivelsen kan ske med almindelig post eller elektronisk.

Se TK art. 61 og afsnit F.A.9 om Fortoldning.

Hvis bevillingen er udstedt efter bestemmelserne om forenklet bevillingsudstedelse, kan angivelsen også ske elektronisk. Se afsnit F.A.21.4 om forenklet bevillingsudstedelse.

Mundtlig angivelse

Mundtlig angivelse kan kun tillades i særlige tilfælde under proceduren for midlertidig indførsel, fx af emballage tilhørende personer etableret udenfor toldområdet i EU. Se TK art. 61, stk. 1, litra c og GB art. 229. xSe afsnit F.A.19.4 om mundtlig angivelse ved midlertidig indførsel.x

Angivelse ved enhver anden handling

Selvom der ikke foretages egentlig toldangivelse anses rejsendes personlige effekter, varer til sportsbrug og transportmidler for at være angivet til proceduren for midlertidig indførsel, når den rejsende:

  • passerer kontrolområdet igennem en grøn kanal mærket "ingen varer at angive" ved de indrejsesteder, hvor der er to kanaler, eller
  • passerer via et toldkontrolsted, hvor der ikke er to kanaler, uden uopfordret at foretage angivelse.

Reglerne findes i GB art. 232, stk. 1 og 497, stk. 3, litra c. xSe nærmere om proceduren i afsnit F.A.19.4.x

Angives personlige effekter, varer til sportsbrug eller transportmidler mundtligt eller ved enhver anden handling, og der kan blive tale om et stort afgiftsbeløb, eller der er alvorlig risiko for, at forpligtelserne under proceduren ikke overholdes, kan SKAT anmode om en skriftlig angivelse, hvorefter der skal stilles sikkerhed for told og afgifter, se GB art. 579.

Angivelsens indhold

Angivelsen skal i givet fald indeholde de nødvendige oplysninger, og der skal medfølge dokumentation for, at de gældende bestemmelser for den pågældende toldprocedure af økonomisk betydning er opfyldt, se TK art. 62.

Forenklet fremgangsmåde

Der kan opnås skriftlig tilladelse til at benytte forenklet fremgangsmåde. xSe afsnit F.A.9.6 om forenklede fremgangsmåder.x

Tilladelsen kan gives selvom angivelsen ikke indeholder alle de oplysninger og dokumenter, der nævnes i TK art. 62.

Anvendes den forenklede fremgangsmåde skal der som et minimum anføres de oplysninger, der er nødvendige for, at varerne kan identificeres. Fx skal der være henvisning til bevillingen, og beskrivelsen af varerne skal være i overensstemmelse med specifikationerne i bevillingen.

Der skal efterfølgende indgives en supplerende angivelse, som kan være af samlet, periodisk eller opsummerende karakter.

Den forenklede fremgangsmåde med forenklet ekspresangivelse, kan ikke anvendes samtidig med en forenklet bevillingsudstedelse og til- og fraførsel fra toldoplag, se TBEK § 7, stk. 5, nr. 1.

Overførselsprocedurer

Reglerne for fællesskabsforsendelse skal normalt anvendes ved overførsel af varer under en suspensionsprocedure. Se afsnit F.A.23 om forsendelse. Det betyder at varerne er under en procedure, hvorefter told- og afgiftsbeløb suspenderes, fx aktiv forædling (suspension), toldoplag og midlertidig indførsel. Når proceduren for fællesskabsforsendelsen anvendes, skal afsenderen opbevare en kopi af et afstemplet udfyldt eksemplar nr. 1 af enhedsdokumentet. I rubrik 44.1 skal anføres bevillingens journalnummer.

Se i øvrigt under de enkelte ordninger for toldprocedurer af økonomisk betydning.

Som alternativ til forsendelsesproceduren kan der opnås tilladelse til at anvende mere fleksible regler. Ved at anvende overførselsprocedurer, kan varer eller produkter overføres mellem forskellige steder til en anden bevillingshavers lokaler, uden at proceduren afsluttes. Tilladelse til og forudsætningerne for at anvende overførselsprocedurer skal være fastsat i bevillingen.

Ved overførsel mellem to bevillingshavere i EU skal begge have tilladelse til at anvende overførselsproceduren. Desuden skal den modtagne bevillingshaver have tilladelse til at anvende hjemstedsordningen, dvs. tilladelse til, at angivelse kan ske ved at notere varerne i regnskaberne. Således kan indgivelse af en supplerende angivelse udelades. Tilladelse til hjemstedsordningen gives i bevillingen og omfatter kun angivelse af de varer, der er omfattet af bevillingen. Reglerne herom findes i GB art. 511, 513 og 266, stk. 1, litra b.

Tilladelsen kan kun gives, hvis bevillingshaveren fører regnskab, der indeholder alle nødvendige oplysninger, herunder mulighed for fastsættelse af de told- og afgiftsbeløb, der eventuelt skal betales. Overførslerne af varer eller produkter skal bogføres i disse regnskaber. Kravet om regnskabsførelse gælder ikke ved proceduren af midlertidig indførsel.

Bevilling til eksempelvis aktiv forædling med tilladelse til at anvende overførselsproceduren, indeholder alene tilladelse til at anvende hjemstedsordningen i relation til varer og produkter til aktiv forædling.

Ved overførsel af varer eller produkter kan anvendes en almindelig fremgangsmåde eller en forenklet fremgangsmåde.

Se hertil GB bilag 68.

Almindelig fremgangsmåde ved overførselsproceduren

Ved anvendelse af den almindelige fremgangsmåde benyttes enhedsdokumentets eksemplar 1, eksemplar 4 og et kopieksemplar svarende til eksemplar nr. 1 udfyldes. Idet der benyttes eksemplarer af enhedsdokumentet, skal rubrikkerne i dokumentet indeholde oplysninger som nævnt i retningslinjerne i tillægget til bilag 68 i GB:

Rubrik

Beskrivelse

2. Afsender

Her anføres navn og adresse for den første bevillingshaver, navn og adresse for dennes kontrolsted, efterfulgt af bevillingsnummeret og den udstedende toldmyndighed.

3. Formularer

Her anføres løbenummeret for sættet i forhold til det samlede antal sæt, der benyttes. Vedrører angivelsen kun én varepost (dvs. når der kun skal udfyldes én rubrik "varebeskrivelse") anføres der intet i rubrik 3, men tallet 1 i rubrik 5.

5. Vareposter

Her anføres det samlede antal vareposter, som er anført på samtlige benyttede formularer og supplementsformularer. Antallet af vareposter svarer til antallet af rubrikker med teksten "varebeskrivelse", som udfyldes.

8. Modtager

Her anføres

  • navn for den anden bevillingshaver,
  • navn og adresse for dennes kontroltoldsted
  • den adresse, hvor varerne eller produkterne skal oplagres, anvendes eller forarbejdes,
  • bevillingsnummeret
  • den udstedende toldmyndighed.

15. Afsenderland

Her anføres navnet på den medlemsstat, hvorfra varerne afsendes.

31. Kolli og varebeskrivelse; mærke og nummer - containernummer - antal og art

Her anføres

  • kolliens
    • mærke
    • nummer
    • antal
    • art.

Hvis det drejer sig om uemballerede varer, oplyses om antallet af varer, der er omfattet af angivelsen, eller der anføres "i bulk", (dvs. i løs vægt) samt de forhold, der er nødvendige til identifikation af varerne. Varerne beskrives ved hjælp af deres sædvanlige handelsbetegnelse udtrykt tilstrækkeligt klart til, at varerne kan identificeres. Hvis der anvendes container, skal dennes identifikationsmærker desuden anføres i rubrikken.

32. Varepost

Her anføres den pågældende vareposts løbenummer i forhold til det samlede antal vareposter, der er angivet i de benyttede formularer eller supplementsformularer, som defineret i rubrik 5. Når angivelsen vedrører en enkelt varepost, kan toldmyndighederne fastsætte, at der intet skal anføres i denne rubrik.

33. Varekode

Her anføres KN-koden for den pågældende varepost. Rubrikken er dog ikke obligatorisk for toldoplagsproceduren.

35. Bruttomasse

Her anføres i givet fald bruttomassen i kg for varerne under den tilsvarende rubrik 31. Ved bruttomasse forstås den samlede masse af varerne inklusive al emballage, dog ikke containere og andet transportmateriel.

38. Nettomasse

Her anføres nettomassen i kg for varerne under den tilsvarende rubrik 31. Ved nettomasse forstås varerne uden enhver emballage.

41. Supplerende enheder

Her anføres i givet fald mængden i de fastsatte enheder i den Kombinerede Nomenklatur.

44. Supplerende oplysninger Vedlagte dokumenter; Certifikater og bevillinger

Her anføres datoen for den første henførsel under proceduren: - "TO" -, - "AF/S" -, - "FTK" -, - "MI" -. Hvis indførselsvarerne er omfattet af særlige handelspolitiske foranstaltninger, og disse foranstaltninger stadig er gældende på overførelsestidspunktet, anføres desuden "Handelspolitik".

47. Beregning af afgifter

Her anføres beskatningsgrundlaget (værdi, vægt eller andet).

54. Sted og dato; klarererens/repræsentantens navn og underskrift

Her anføres den håndskrevne underskrift i original efterfulgt af navn på den person, der fremgår af rubrik 2. Er denne en juridisk person, skal underskriveren efter underskriften angive navn og stilling.

Proceduren for overførsel er herefter:

  1. Inden overførsel underretter afsenderen SKATs kontroltoldsted om den planlagte overførsel. Dette sker ved at sende en  mail med eksemplar 1. Her skal tydeligt fremgå mærket "Overførsel" samt dato og tidspunkt for overførslen, således at kontroltoldstedet kan foretage den kontrol, det skønner nødvendigt. Tidspunktet for forudanmeldelsen aftales med kontroltoldstedet.
  2. Kopieksemplar 1 opbevares af afsenderen af varerne eller produkterne, og eksemplar 1 sendes til dennes kontroltoldsted.
  3. Eksemplar 4 ledsager varerne eller produkterne og opbevares af modtageren.
  4. Afsenderens kontroltoldsted sender eksemplar 1 til modtagerens kontroltoldsted.
  5. Så snart varerne er ankommet, underretter modtageren sit kontroltoldsted. Dette sker ved at sende en  mail med eksemplar 4, tydeligt mærket "Overførsel". Modtageren udfærdiger kvittering til afsenderen for modtagelsen af de overførte varer eller produkter med oplysning om, hvornår de er indført i regnskaberne, og kvitteringen opbevares af sidstnævnte.

Forenklet fremgangsmåde I ved overførselsproceduren

Ved anvendelsen af denne forenklede fremgangsmåde udfyldes enhedsdokumentets eksemplar 1 og 4. Forinden overførsel finder sted, underretter afsenderen begge kontroltoldsteder om den planlagte overførsel, således at de kan foretage den nødvendige kontrol. Eksemplar 1 skal opbevares af afsenderen, og eksemplar 4 skal følge varerne eller produkterne og opbevares af modtageren. Modtageren skal udfærdige kvittering til afsenderen for modtagelse af de overførte varer eller produkter med oplysning om, hvornår de er indført i regnskaberne. Kvitteringen opbevares af afsenderen. Fristen for forudanmeldelse aftales med kontroltoldstedet.

Forenklet fremgangsmåde II ved overførselsproceduren

Anvendelse af andre metoder end enhedsdokumentet, eksempelvis når de nødvendige oplysninger indleveres elektronisk, et handelsdokument, et administrativt dokument eller ethvert andet dokument.

Ved overførsel, der er forbundet med øget risiko som omhandlet i GB bilag 44c, (fx spiritus og cigaretter), skal der stilles sikkerhed, som giver samme garanti som ved forsendelsesordningen, se afsnit F.A.23, se GB art. 514.

Overførsel mellem forskellige steder, der er angivet i samme bevilling, kan foregå uden toldformaliteter.

Overførsel fra henførselstoldstedet kan gennemføres på grundlag af angivelsen til henførsel under proceduren til

  • bevillingshaveren
  • den erhvervsdrivendes virksomhed
  • anvendelsesstedet.

Se GB art. 512, stk. 1 og 2.

Det er muligt at overføre varer til udpassagestedet med henblik på genudførsel på grundlag af proceduren for overførsel. I så fald er proceduren først afsluttet, når de varer, der er angivet til genudførsel, reelt har forladt toldområdet i EU.

Anvendelse af overførselsproceduren forudsætter, at der i rubrik 44 i enhedsdokumentet oplyses, at bevillingshaver har tilladelse til at anvende overførselsproceduren ved henvisning til GB art. 512, stk. 3, og at varerne er frigivet til udførsel ved det afslutningstoldsted, der er fastsat i bevillingen.

Varer omfattet af overførselsproceduren til udpassagestedet kan således ikke overgå til forsendelse undervejs.

Hvis virksomheden/klarerer har tilladelse til at bruge en afstemplet elektronisk udskrift af eksportoplysningerne kan eksemplar 3 af enhedsdokumentet benyttes. I så fald skal dokumentet følge varerne og fremlægges ved udpassagestedet, som attest for, at varerne fysisk har forladt toldområdet i EU. Som afslutning på proceduren skal regnskabet være vedlagt den afstemplede angivelse. Der hæftes for told og afgifter, hvis den nødvendige dokumentation ikke fremlægges.

Hvis virksomheden har ►bevilling til godkendt frembydelsessted eller ◄godkendt eksportør, følges reglerne i tilladelsen. Se afsnit F.A.25 om Udførsel.